UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

YSK, KAFALARI KARIŞTIRDI! SEÇİM BARAJI YÜZDE 10’A MI ÇIKTI?

YÜKSEK SEÇİM KURULU’NUN BU AKŞAM YAYINLADIĞI KARARDA, MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİYLE İLGİLİ SON KANUN DÜZENLEMELERİNDEN (7393) HİÇ SÖZ EDİLMEDİ!

YSK, KAFALARI KARIŞTIRDI! SEÇİM BARAJI YÜZDE 10’A MI ÇIKTI?

YENİ KANUN DÜZENLEMELERİNİ DİKKATE ALMAMIŞ GİBİ GÖZÜKÜYOR!

Yüksek Seçim Kurulu’nun bu akşam resmi gazetede yayınlanan seçim açıklamasında önemli bir detay var.

Açıklamada, seçimle ilgili tüm detaylara yer verilirken, 2022/7393 no’lu kanun düzenlemeleri “YOK” sayılmış!

Bilindiği gibi yeni kanun 6 Nisan 2023’ten itibaren geçerli olacak.

Ancak seçimin başlangıç tarihi, kanuna göre “seçim kararı verilen tarih” olduğu için mi hiç dikkate alınmamış?..

Şayet son kanun düzenlemeleri geçerli olmazsa, bu kez baraj da yüzde 10’un altına inmiyor!.. Ama en önemlisi, İttifak’ın toplam oyunun barajı geçmesi halinde eski sistemdeki gibi oylar ittifak içinde toplanacak ve ittifakta yer alan partilerin çıkaracağı milletvekili sayıları da oy’a göre belirlenecek. Bu, Millet İttifakı’nın hep istediği, Cumhur İttifakı’nın ise istemediği bir şeydi. Bu durum, hem CHP’nin birinci parti olma ihtimali yüzünden, hem de Ak Parti’nin şimdi ittifakını genişletme kararı alması sebebiyle artık Ak Parti’nin de işine gelecek ve küçük partileri rahatça yanına alabilecek.

BİZİM GÖRDÜĞÜMÜZ BU! YSK, açıklamasında, Milletvekili seçimi kanundaki 31.03.2022 /7393 sayılı düzenlemelere yer vermemiş! Yani, Yüksek Seçim Kurulu, bu seçimde, 6 Nisan’dan sonra geçerli olabilecek kanunları, karar şimdi, seçim başladığı için geçerli saymamış görünüyor!

Bu durum, ancak siyasi partilerden biri Yüksek Seçim Kurulu’na bu konuyu sorduğu ve Yüksek Seçim Kurulu cevap verdiği zaman netleşecek. Keşke YSK, resmi gazetede yayınlanan açıklamasında, o kadar kanun maddesine yer verirken, bu konuya da bir açıklık getirseydi!

Şayet geçtiğimiz günlerde yazdığımız gibi Erdoğan 6 Nisan’dan sonra karar almış olsaydı bu durumda 60 gün sonrasındaki ilk Pazar 11 Haziran’a geldiği için bu problem olmayacaktı.

18 Haziran’dan 1 hafta önce yapıldığı için yine “yenilenmiş seçim” sayılacaktı ve yine Erdoğan’ın adaylığı için de bir problem olmayacaktı.

Merakla, YSK’nın açıklamasını bekliyoruz. 

Son Güncelleme: 11.03.2023 00:57:52