UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

YSK, ERDOĞAN’IN 14 MAYIS KARARINI ONAYLACAK MI?

MUHALEFETTEKİ KRİZ BİTTİ, ŞİMDİ GÖZLER YÜKSEK SEÇİM KURULU’NDA! BAKALIM YSK, MECLİS KARARI OLMADAN 14 MAYIS SEÇİMİNE ONAY VERECEK Mİ?

YSK, ERDOĞAN’IN 14 MAYIS KARARINI ONAYLACAK MI?

ANAYASA’YA GÖRE, SEÇİMİN ERKENE ALINMASI İÇİN MECLİS’İN KARAR ALMASI GEREKİYOR. ANCAK CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, MECLİS KARARI OLMADAN, 10 MART CUMA GÜNÜ SEÇİM KARARINI RESMEN AÇIKLAYACAĞINI VE 11 MART’TA DA RESMİ GAZETEDE YAYINLAYACAĞINI SÖYLÜYOR. CUMHURBAŞKANI’NIN KARARIYLA DA SEÇİME GİDİLEBİLİR ANCAK, ANAYASA’YA GÖRE, BU DURUMDA ERDOĞAN’IN KENDİSİ ADAY OLAMIYOR VE SEÇİM 90 GÜN SONRA YAPILABİLİYOR!

Yeni gündem bu! Anayasa’da, “Meclis’in karar alması” gerektiği yazıyor. Ve karar 10-11 Mart tarihinde itibaren alınacağı için, (eski seçim kanunu geçerli olacağından) seçim de 60 gün sonra değil, 90 gün sonra yapılabilir şeklinde görünüyor.

Bu hesaptan gidersek de seçim ya 11 Haziran, ya da 18 Haziran’da olacak. 18 Haziran, yani zamanında yapılması halinde Erdoğan’ın önüne bir başka engel daha çıkıyor. O yüzden 11 Haziran daha olası meclis kararı olmadan o da sıkıntılı!

Cumhurbaşkanı’nın tek başına seçim kararı alması için tek bir imkan var. O da kendisinin aday olmaması! Anayasa’ya göre de, mantıken de böyle görünüyor. Yani kendin seçim kararı almak ve tekrar kendin aday olmak! Bu şekilde uygulanırsa ileride de çok sıkıntı yaşanabilir! Ayrıca 6 Nisan’da uygulamaya konacak seçim kanunundan önce bu karar alınacağı için de yine 90 gün geçmesi gerekiyor. 

Bu duruma muhalefetin çok büyük tepki vereceğini sanmıyoruz. Çünkü onlar seçimi ille de Erdoğan’a karşı kazanmak istiyorlar. Ayrıca zaten kararı Yüksek Seçim Kurulu verecek. Yüksek Seçim Kurulu da muhalefet gibi sessiz kalır da görevini uygulamayı, sadece, “8 Nisan’a kadar aday listelerinin kendilerine verilmesi” şeklinde görürse, 14 Mayıs’ta seçim olur mu olur! Halk da artık seçim telaşı bitsin istiyor. Yani, halk istiyor, iktidar istiyor, muhalefet istiyor diye Anayasa delinebilir mi?.. Bizce “Doğru değil, ileride çok sıkıntı yaratır” diyoruz ve olacakları izlemeye geçiyoruz.

Sonuçta iş çok karışık… Bu konuyu, baştan beri Genç Parti Lideri Cem Uzan da çok dile getirmişti zaten…

Çok daha detaylı seçim yazımızı da 6 gün önce yazmıştık. Post sıralamamızda alta inerek bulabilirsiniz.

(NOT: Yalnız Erdoğan son anda aday olmayacak ve başkasını aday gösterecekse(mesela Selçuk Bayraktar)bu iyi bir plan!)

YORUM YAPMAK İÇİN TIKLAYIN!


Son Güncelleme: 8.03.2023 01:55:23
ETİKETLER14 MAYIS SEÇİM