UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

HAZAL KAYA VE BURAK DENİZ EKRANIN YENİ İKİLİSİ OLUYOR!

TV yazarları bugünkü köşelerinde yine oldukça önemli ve dikkat çeken konulara değinmişler. İşte sizin için derlediğimiz yazılar…

HAZAL KAYA VE BURAK DENİZ EKRANIN YENİ İKİLİSİ OLUYOR!

ALİ EYÜBOĞLU-Milliyet

 ‘BAĞIMLILARI KURTARIP İŞ SAHİBİ YAPIYORUZ’

97 yıllık sivil toplum örgütü Yeşilay, artık sadece bağımlılıklarla mücadele etmiyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk’ün Genel Başkanlığı’nı yaptığı Yeşilay, Alkol ve uyuşturucu batağından kurtardıklarını meslek ve iş sahibi yapıyor.

İnsanlardan gelen talep üzerine 2013 yılında tüzük değişikliğine giderek kendine yeni bir misyon edinen Yeşilay’ın son yıllarda yaptıklarını Genel Başkan Mücahit Öztürk’le konuştum.

Öztürk’e ilk olarak 2016’da ilkini Üsküdar’da açtıkları YEDAM’ı (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) sordum, şunları söyledi:

“Bir danışma hattı kurduk ve bunu insanlara ilan ettik. Dedik ki, “Bağımlılıklarla ilgili bir sorunuz varsa bu hattı her zaman arayabilirsiniz.’ Diğer danışma hatlarından farkımız şuydu: Telefonların başına tamamen profesyonel insanları koyduk. Yani klinik psikolog ya da psikolog arkadaşlar kişiyle ön görüşme yapıyor, sorularını cevaplıyor. Bu kişinin kendisi bağımlı olabiliyor, bir yakını, çocuğu veya eşi olabiliyor. Asıl ilk adımı burada attık. Bunun üzerine de insanları 2016’da Üsküdar’da açtığımız merkezimize yönlendirmeye başladık. Daha sonra 2017’de biri Cerrahpaşa’da, diğeri Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde ikinci YADEM’i açtık. Bu ay içerisinde de Başakşehir’i. Şu an dört merkezimiz var. Aracılığınızla bir çağrı yapayım. Bu, yerel yönetimlerin de el atması gereken bir sorun. İnsanların bu konuda çok şikayetleri ve talepleri oluyor.”

- YEDAM şimdiye kadar kaç kişiye yardım etti?

20 bin bağımlı ve bağımlı yakını başvurdu. 2 bin 200 kişinin psikoterapi aldığı YEDAM’da, 480 danışan sosyal hizmet aldı, 122 kişinin YEDAM-İŞKUR iş birliğiyle işe yerleştirme süreçleri başladı, 11 danışan işe yerleştirildi. Daha yolun başındayız. Süreç ilerledikçe katlanarak artacak bu sayı.

Teknoloji bağımlıları için tedavi merkezleri açılacak

- Türkiye’de 1 milyon civarında çocuğun teknoloji bağımlısı olduğu söyleniyor. Bir çalışmanız var mı bu konuda?

Ailelerinden çok şikâyet geliyor bu konuda. Özellikle gençlerin Oyun bağımlılığı ve bilgisayarın diğer amaçlarla kullanılmasıyla ilgili...  Eylül-ekim gibi bu konuda da destek vermeye başlayacağız teknoloji bağımlılarına.

Babalar devreye girince tedavide başarı artıyor

- Anneler mi daha çok başvuruyor size?

Kesinlikle, anneler çok daha bilinçliler. Babaların daha çok reddetme ve görmezden gelme sorunları var. Babaları mutlaka işin içine katmak zorundayız. Çünkü babaların devreye girdiği çocuklar, tedaviye daha yatkın oluyor. Yani baba terapiye geliyorsa, bizimle iş birliği yapıyorsa, çocukla iş birliği yapıyorsa alınan sonuçlar çok net bir şekilde daha iyi.

100 bağımlının 83’ü uyuşturucu bağımlısı

- YEDAM’ın verilerine göre tedaviye alınanların erkek-kadın oranı nedir, alkol mü yoksa uyuşturucu mu daha çok?

Erkekler çoğunlukta ve ana problem madde bağımlılığı... 20 bin kişi üzerinden analiz edersek; yüzde 83’ü uyuşturucu madde, yüzde 8’i alkol, yüzde 2.5’i sigara, yüzde 1’i teknoloji bağımlılığından ötürü YEDAM’a başvuruyor.

AİLELERE UZMAN TAVSİYESİ

“Biz uzmanlar üç yaşından küçük çocukların internet, TV ya da bilgisayarla karşılaşmasını uygun görmüyoruz. Okul öncesi yaş grubu için günde 30 dakikayı geçmeyecek şekilde internet kullanımı yeterlidir. İlköğretimin ilk dört yılında ödev haricinde oyun ve eğlence için günlük 45 dakika zaman ayrılmalı. Sonraki yıllarda hafta sonu daha esnek olmakla birlikte günde bir saat kullanım uygundur. Lise çağında da günlük iki saat yeterlidir.”

GÜNÜN SÖZÜ

“Sevmeyene karınca yük, sevene filler karınca; dağı bile taşır insan aşık olup, inanınca.” (Şems-i Tebrizi)

 

SİNA KOLOĞLU-Milliyet

HAFTA SONU DİNLENECEĞİM

beIN sporTS kanalında büyük hareketlilik var. Bu uzun zamandır bekleniyordu. Biz hâlâ “Lig TV” diyoruz ve öyle biliyoruz. Bir yerde Lig Tv’nin her şeyi olan Şansal Büyüka’ya gözler çevrildi. ‘Ne yapacak?’ diye merak ediliyordu bu yeni dönemde. “Tam 44 yıl cumartesi ve pazar günlerini görmedim” dedi. Yani mesaj, bir yerde ‘Maraton’un bittiğine işaret etti. Kendisi de ‘dinlenmek istediğini’ söyledi. Peki yeni yapılanmada yer almayacak mı?

‘İki program yapacağım’

Pazartesi final programı olacak. Yani haftanın maçlarının bitiminde bir final programı. Çarşamba günü ‘Müdürlerin Zirvesi’ adında bir program daha yapacak.

Kanalın önemli röportajlarının da kendisi tarafından yapılması istenmiş.

Maraton bitmeli mi?

‘Maraton’ 21 yıllık bir program. Türk televizyonunda marka olmuş program sayısı bir elin parmağı kadardır. O isimler unutulmaz. ‘32. Gün’, ‘Arena’, ‘Kırmızı Koltuk’, ‘Yüzde Yüz Futbol’ ve ‘Telegol’ ilk aklıma gelenler. Yenilik her zaman doğru anlamına gelmez. Bizde tersidir, onun için hep ‘yenilik’ yapılır. ‘Maraton’ adı altında stüdyosuyla, konuklarıyla farklı bir sunum yapılamaz mıydı?

NTV Spor bitmesin!

Yeri gelmişken, beIN SPORTS, NTV Spor’un önemli isimlerini aldı. Konuşulan, NTV Spor’un kepenkleri kapatacağı yönünde... “Bugün olmasa, yarın” diyorlar.

Şahsen, bu kanalın kapanmasının

kolay yol olacağı kanaatindeyim. Açıkçası, Doğuş Grubu’nun böyle bir durum varsa, kanalı yaşatmaya gücü yok mu? Marka kolay yaratılmıyor. Sev, sevme... Bir maç arası ya da sonrası ilk baktığın merak ettiğin yorumlar hangi kanalda oluyor?

‘TAM TEMİZLENMEMİŞ’

‘Kötü Kedi Şerafettin’ Kanal D’de yayınlandı. ‘Bol bip’li olmasına rağmen ceza almaktan kurtulamadı. RTÜK cephesi ‘yeterli temizliğin yapılmadığı’ kanaatinde... “Bu film, riskli kategorisine giriyor” diyorlar. Bunların arasında ‘Recep İvedik’ler de var anladığım kadarıyla. “Özel televizyonun ilk yıllarından bu yana ‘sansür’ anlayışında değişiklik oldu mu?” diye sordum. “Büyük değişiklik oldu” dediler. Mesela RTÜK, “İçkilerin buzlanması zorunludur” demiyor, millet buzluyor. Söylenen gerekçe bu: “Algı ve sosyal yapı buna zorluyor.” Film, 90’lı yıllarda ceza alır mıydı?“ diye sordum. Daha toleranslı olma ihtimali vardı” denildi. Konuştuğum kaynak ekledi: “Sinemada özgür olan bir filmin, ekranda durumu farklı. İzleyicinin tercihinde olan bir durum söz konusu değil. İzlediği, ona sunulan kendi seçimi değil.” Siz en iyisi Netflix’ten izleyin (!)

 

MESUT YAR-Posta

İkinci şık şart oldu

Her ne kadar Show TV Dünya Güzellerim isimli formatı gelecek yıl devam ettirmeyi düşünse de (ki bu sadece kulisten ibaret) gerek aldığı tepkiler gerekse kanala gelen cezalar yüzünden o iş zor...

Hem mevcuttaki değerli kadroyla ilgili gizli saklı bir şey de kalmadı. Bu yüzden ben ikinci şıkkı öneriyorum. O da şu... Yeni bir takım kuralım. Mesela Demet Akalın, Hande Yener, Hadise ve Aleyna Tilki bu takımda yer alsın. Malum magazin gündemi hep didişmeleriyle dolu...

Bir ortak paydaları ya da kozları varsa bu kez ne bileyim Latin Amerika’ya gidip orada paylaşsınlar. Bak bu izlenir, net!

Bir dakikalık özet mi olur?

FOX’ta yayınlanan programların giriş faslı için önceki gün “Özet yalan oldu artık başlangıç moda” demiştim... Sen İste Yeter buna sadece bir bölüm dayandı ve her gün özet yayınlamaya başladı. İyi de kaç dakika dersiniz? 1 dakika...

Önceki gün sadece 1 dakika için özet açan program bu özetle izlenme listesinin başlarında yer almış. Yazık... Yazık çünkü o bir dakikayla listede yer alabilecek bir sürü programın hakkı yeniyor.  Bir dönem hemen her program birkaç parçaya bölünerek listeye girmeye çalışırdı...

Ve ortaya balon bir sonuç silsilesi çıkardı. Aynı tehlike çok yakındaymış gibi görünüyor; benden uyarması!

Dost acı söyler

Saatli İlker Ayrık Takvimi mi yoksa 10 Numara 5 Yıldız mı? Benim tercihim B şıkkından yana... Aynı şovmenin aynı kanalda (FOX) iki ayrı format yapabilmesi harika ama sanırım “budur” diyebileceğimiz başarı sadece birine odaklanmaktan geçiyor...

Bu anlamda 4 dakikalık ve kimi zaman “yapılmak için yapılmış” duygusu veren skeçler yerine baştan sona eğlendiren bir şov programını tercih ederim!

Peynirli sade

Bana müsaade sevgili okur. 365 günün en az 300 küsur günü bu sayfada buluşuyoruz. Bu ortalama altı farklı konudan 2000 parça eleştiri demektir. Eh matematik bu olunca doğal olarak fizikte yorgunluk oluyor...

Bu yüzden yıllık tatil hakkımı kullanmama ses etmezsiniz sanırım. Bir hafta kadar TV aygıtının olmadığı bir yerde yaşamayı düşünüyorum. İzninizle, bir hafta kadar sonra görüşmek üzere! 

Hangi programları izliyoruz?

Programların boşa masraf çıkardığını düşünenlerdenseniz lütfen TV izlemeyin. Resimli kutunun kuruluş ilkeleri arasında dizi yapmak sanırım en sonda geliyordu. Neyse...

Temmuz ayında en çok izlenen program toplam izleyici grubu baz alındığında Çarkıfelek (Star TV) oldu. Bölüm sayısının yüksekliğiyle bu skoru yakalayan yarışmayı son günlerde atağa geçen İlk Buluşma (FOX) isimli yarı şaka programı aldı...

Son zamanların en çok tartışılan içeriklerinden biri olan Dünya Güzellerim (Show TV) ise masrafını çıkarabildi mi emin değilim ama üçüncülükle birçok programı geride bırakmış oldu!

Okumayı değil izlemeyi...

Geçtiğimiz ay en çok haber olan kanalların istatistikleri geldi. Interpress araştırmasına göre hakkında en çok haber çıkan kanal atv olmuş... İkinci sırada Kanal D yer alırken, Star TV hemen peşinden geliyor. Dördüncülüğü FOX, beşinciliği ise Show TV kapmış...

Ancak verilerde ilginç bir ayrıntı var. En çok izlenen ilk yüz program listesine tüm kanallardan fazla program sokabilen TRT Çocuk, hakkında en az haber çıkan kanal olmuş. Sanırım okumayı değil izlemeyi tercih etmişiz!

 

OYA DOĞAN-Vatan

HAZAL VE BURAK EKRANIN YENİ İKİLİSİ OLUR

MED Yapım-Fatih Aksoy’un yapımcılığını, Serdar Gözelekli’nin yönetmenliğini, Hatice Meryem ve Banu Kiremitçi’nin senaryosunu üstlendiği, Hazal Kaya, Burak Deniz, Reha Özcan, Nesrin Cevadzade, Yağızcan Konyalı, Nejat Uygur, Pınar Töre, Berkay Akın, Evrim Doğan, İsmail Karagöz, Korhan Fırat, MehmetcanMincinozlu, Alp Akar, Zeynep Selimoğlu ve Ömer Sevgi’nin rol aldığı Bizim Hikaye’nin ilk tanıtımı cuma akşamı Fox TV’de yayınlandı. Shameless uyarlaması beklediğimiz için ilk tanıtımın da kara mizah olmasını beklemiştim. Fakat karşımıza dramatik bir müzik eşliğinde Filiz ve Barış’ın konuşması düştü. İlk tanıtımın damarını, özellikle söylüyorum sadece damarını Adını Feriha Koydum’a benzettim.

 

Sonuç; ilk tanıtımda bunun neresi Shameless desem de, olaya Shameless’tan çıkıp Bizim Hikaye dizisi olarak baktığımda çok beğendim. Ben bu diziyi izlerim. Belki de “Shameless uyarlaması” tanıtımından vazgeçmek daha doğru olur.

Türkiye’de birebir Shameless yapılamaz

Hazal Kaya’yı ekranda izlemeyi zaten çok özlemiştim. Burak Deniz’in de ekrana çok yakıştığını düşünüyorum. İkisi ekranın yeni ikilisi olurlar. FilBar’cılar hazırlanın, yeni bir çift geliyor. Peki, bu dizi bize ne anlatacak? Şehrin yoksul semtlerinden birinde yaşayan ve ailesine adeta annelik yapan Filiz’in hikayesini izleyeceğiz Bizim Hikaye’de... Anneleri terk edip gittiğinden beri 5 küçük kardeşine bakan Filiz, alkolik babaları Fikri’ye rağmen ailesine sahip çıkar ve şikayet etmeden hayata sıkı sıkı tutunur. Filiz gibi kardeşleri de asla kasvete kapılmayan, başlarının çaresine bakmayı öğrenmiş, güçlü ve dik duran çocuklardır.Filiz’e ilk gördüğü anda aşık olan Barış ise onu etkileyebilmek için çabalarken, Filiz zorlu hayatında aşka yer olmadığını düşünür ve Barış’a karşı hissettiklerini inkar etmeye çalışır.Senelerdir Filiz’e aşık olan polis Memuru Cengiz’in korumacı tavrı da eklenince işler Barış’ın sandığı kadar kolay ilerlemez. Üstüne üstlük Barış’ın gizlediği kimliği ve esrarengiz yaşantısı da ilişkileri için bir tehlike oluşturur. Fox TV’nin bayramdan sonra başlatacağı ilk dizisi Bizim Hikaye... Yani eylül ayının ikinci haftası yayında olacak Bizim Hikaye. Shameless demekten vazgeçip önyargısızca ekran karşısına oturacağım. Çünkü büyük bir sistem eleştirisi yapan Shameless’ın Türkiye’de özüne bağlı kalarak yapılamayacağını ne yazık ki biliyorum.

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERtv yazarları