UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İNGİLTERE BAŞBAKANI KOMİK DURUMA DÜŞTÜ!.. TÜRKİYE İÇİN “ANCAK 3000 YILINDA ÜYE OLUR” DİYE DALGA GEÇERKEN, KENDİ ÜLKESİ AB’DEN ÇIKTI!..

İNGİLTERE BAŞBAKANI KOMİK DURUMA DÜŞTÜ!.. TÜRKİYE İÇİN “ANCAK 3000 YILINDA ÜYE OLUR” DİYE DALGA GEÇERKEN, KENDİ ÜLKESİ AB’DEN ÇIKTI!..

İNGİLTERE BAŞBAKANI KOMİK DURUMA DÜŞTÜ!.. TÜRKİYE İÇİN “ANCAK 3000 YILINDA ÜYE OLUR” DİYE DALGA GEÇERKEN, KENDİ ÜLKESİ AB’DEN ÇIKTI!..

Bu kadar olur!..

İngiltere Başbakanı dalga geçerken, başına gelene bakın!..

Türkiye için “Ancak 3000 yılına üye olur” diye dalga geçen İngiltere Başbakanı David Cameron, kendi halkı referandum sonucunda AB’den çıkınca, ne diyeceğini, ne yapacağını şaşırdı ve istifa kararı da aldı!..

İşte gelişmeler...

İNGİLTERE BAŞBAKANI DAVID CAMERON AB REFERANDUMUNDAN SONRA AYRILMA KARARI ALDI!..

İngiltere'de yapılan referandumdan AB'den ayrılma kararının çıkmasının ardından Başbakan David Cameron 3 ay sonra görevi bırakacağını açıkladıİngiltere Başbakanı David Cameron, AB referandumunda birlikten ayrılma kararının çıkmasının ardından ekimdeki parti kongresinde görevi bırakacağını açıkladı.

Cameron, referandumun ardından canlı yayınlanan konuşması sırasında, "İstifa ediyorum" dedi.

Açıklamasında, "Bu karar hafife alınmamalıdır; Britanya halkının kararlarına saygı göstermek gerekir" diyen Cameron, "Tüm çıkarların korunduğu bir çözümle ilerlemelidir. Şimdi AB ile görüşmeler yapmak için hazırlanmalıyız. Her zaman büyük kararlarla yüzleşmek gerekiyor" diye ekledi.

Cameron, İngiltere'nin AB ile daha güçlü olduğunu düşündüğünü de vurguladı.

Cameron açıklamada şunları kaydetti: "Britanya'da yaşayanlar tarihteki en büyük seçimi yaptı ve insanların kararına saygı duyuyoruz. Britanyalılar AB'den çıkmak için oy kullandı ve buna saygı duyuyoruz. Kampanyada çalışanları kutluyorum. Durumumuzda ani bir değişiklik olmayacak. AB ile müzakerelere başlayacağız. Güçlü bir iktidara ihtiyacımız var. Hala İngiltere'nin AB'de daha güçlü olacağını düşünüyorum. Ancak Britanyalılar farklı bir seçim yaptı sanırım farklı bir lidere ihtiyacı var. Yeni bir liderliğe ihtiyaç var. İstikrar bu aşamada çok önemli. Ekim ayındaki yapılacak parti kongresinde yeni bir lider arayacağız. Yeni bir yol bulmalıyız."

Belli bir zaman çizelgesi sunmayan ve görevine 3 ay daha devam edecek olan Cameron, Muhafazakar Parti'nin Ekim ayındaki yıllık konferansına kadar yeni bir liderin olması gerektiğini söyledi.

Siyasete yön veren isimler de Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma kararını değerlendirirken, gözler Cameron'a çevrilmişti.

"CAMERON GÖREVİNİ SÜRDÜRECEK"

İktidardaki Muhafazakar Partili Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Philip Hammond da seçmenin talebini açıkça dile getirdiğini söyleyerek, hükümetin işinin bu kararla ilerlemek olduğunu bildirdi. Hammond ayrıca, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, Brexit halinde başbakanlık görevini sürdüreceğini söylediğini hatırlattı.

Anamuhalefetteki İşçi Partisinin "Gölge Maliye Bakanı" John McDonnell da Brexit kararıyla sterlinin değer kaybettiğinin altını çizerek, hükümetin ekonomiyi dengelemesi, işleri ve maaşları koruması için adım atması gerektiğini bildirdi.

"BAŞBAKAN İSTİFA ETMELİ"

AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen ve birlikten ayrılık yönünde kampanya yürüten Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisinin (UKIP) lideri Nigel Farage ise referandum gününü, Birleşik Krallık'ın "bağımsızlık günü" olarak tanımladı. Farage, "Bu, sıradan insanlar için, iyi insanlar için bir zafer olacak" dedi.

Ayrılık kararıyla İngiltere Başbakanı David Cameron'ın istifa etmesi gerektiğini savunan Farage, resmi Twitter hesabından da "Ülkemizi geri kazandık." yazdı.

TARİHİ OYLAMADA SONUÇ KESİNLEŞTİ!.. İŞTE İNGİLTERE'NİN O KARARI!..

İngiltere'nin Euro'dan çıkışı oyladığı referandumla ilgili sonuçlar kesinleşti. 31.5 milyon seçmenden 16 milyonu 'hayır' dedi. Akşam AB'de kalma yönünde manşet atan gazeteler sabah gelen sonuçlarla şok oldu! Sonucu büyükşehirler belirledi.

Yayınlanan resmi olmayan rakamlara göre BBC News; AB’den ayrılma yönünde oy kullananların oranı yüzde 52 iken, kalmak isteyenlerin oranı 48’de kaldığını duyurdu.

Reuters: Referandumda 'AB'ye hayır' sonucu çıkması kesinleşti. İngiltere'den gelen son dakika haberlerini anında aktaracağız.

BİRLEŞİK Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda seçmenlerin oy kullanma işleminin sayılması tamamlandı. Seçim sonuçları kesinleşen 100 bölgede, birlikten ayrılma yönündeki oylar az farkla önde gidiyor. Katılım oranları göz önünde alınarak yapılan hesaplamalara göre kazanan tarafın 16 milyondan fazla oya ulaşması gerekirken, son durumda ’ayrılalım’ diyenlerin sayısı 16,5 milyonu geçti.

Saat 06.00 itibarıyla resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin 13 milyon 886 bini ’AB’de kalalım’, 14 milyon 890 bini ise ’AB’den ayrılalım’ yönünde oy kullandı.

BBC News AB’den ayrılma yönünde oy kullananların oranı yüzde 52 iken, kalmak isteyenlerin oranının 48’de kaldığını duyurdu.

REKOR SAYIDA OY KULLANILDI

Ülkede oy verme hakkına sahip kişi sayısının 46 milyon 499 bin 537 olduğu ve bu sayının da bir rekor olduğu açıklandı.

BBC’NİN YAYINLADIĞI SONUÇLAR

BBC’nin canlı yayınladığı sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 52’si ayrılmak, yüzde 48’i birlikte kalmak istiyor.

Şu ana kadarki sayımlarda İngiltere ve Galler’de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da ise AB’de kalmak isteyen seçmenlerin öne çıktığı açıklandı. Katılım oranları göz önünde alınarak yapılan hesaplamalara göre kazanan tarafın 16 milyondan fazla oya ulaşması gerekirken, son durumda ’ayrılalım’ diyenlerin sayısı 16,5 milyonu geçti. Galler’de ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 55. İskoçya’da ise açılan sandıklara göre seçmenlerin yüzde 62’si birlikte kalma, yüzde 38’i ayrılma yönünde oy kullandı.

 STERLİN /DOLAR PARİTESİ 1,50’YE YÜKSELDİ

Birleşik Krallık’tan gelen şaşırtıcı sonuçlarla birlikte İngiliz sterlini dolar karşısında 4 sent birden geriledi. Oylarının önde çıkması piyasayı da hızla etkiledi.

KAMPANYA 4 AY SÜRDÜ

’AB’den Ayrıl’ ve ’AB’de Kal’ kampanyaları dört aydır yürütülüyordu. AB referandumu, İngiltere tarihinde ulusal çapta düzenlenen üçüncü referandum. Avrupa Birliği’nin atası konumundaki Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) Fransa’nın iki vetosundan sonra 1973’te katılan Birleşik Krallık, AET üyeliğini 1975’te referanduma götürmüştü. 41 yıl önceki ilk referandumda sandıktan yüzde 67 "kalmaö kararı çıkmıştı.

KARARIN HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK

Sandıktan çıkan kararın hukuki bir bağlayıcılığı yok ancak Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazak?r Parti hükümetinin, muhtemel bir ayrılma kararını Lizbon Antlaşması’nın 50’nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi’ne bildirmesi gerekiyor. Daha sonra başlayacak süreçte AB ile Londra yönetimi, ayrılık üzerinde görüşmeler yürütecek ve iki yıl içerisinde ise AB anlaşmaları İngiltere için bağlayıcılığını yitirecek.

ANKET SONUÇLARI

YOUGOV araştırma şirketinin açıkladığı ilk sandık başı anketine göre, AB'de kalma yönünde oy kullananların oranı yüzde 52 iken, AB'den ayrılma yönünde oy kullananların oranı yüzde 48'de kaldı.

Ipsos Mori'nın yaptığı ankete göre ise AB'de kalınması yönünde oy kullananların oranı yüzde 54, ayrılma yönünde oy kullananların oranı ise yüzde 46 görünüyor.

Sandıkların kapanmasıyla birlikte ilk bilgiler de ulaşmaya başladı. Referanduma katılan Cebelitarık'ta katılım oranı yüzde 83.65 olarak açıklandı.

FARAGE'DAN ŞAŞIRTAN TAHMİN

İlk anketlerin açıklanmasının ardından Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi UKIP Lideri Nigel Farage 'AB'de kalınması yönünde yürütülen kampanya kazanmış görünüyor' açıklamasını yaptı. AB'den ayrılma taraftarı olan Farage'ın bu tahmini, ilerleyen saatlerde gelen oylama sonuçlarıyla çelişti.

AB üyeliğinin devamı yönündeki kampanyanın başını çeken İngiltere Başbakanı David Cameron ise resmi Twitter adresinden, "Britanya'nın daha güçlü, daha güvenli ve Avrupa'da daha iyi olması için oy veren herkese teşekkür ediyorum" diye yazdı. 

İngiltere’de sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın AB açısından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İngiltere’nin AB’de kalma kararı alması durumunda yumuşak ve daha yavaş değişim süreci, AB’den çıkış (Brexit) kararı alması halinde ise daha hızlı ve radikal değişim yaşanacak.

‘KALMA’ KARARI ÇIKARSA

İngiltere’nin AB’de kalması halinde bu kararın ‘az farkla mı çok farkla mı’ alındığı belirleyici olacak. Her iki durumda da AB’de bazı değişimler yaşanacak olsa da nüansları oy farkı etkileyecek. Muhtemel gelişmeler şöyle:

Fark az olursa: İngiltere Başbakanı David Cameron’ın şubat ayında AB ile yürüttüğü ve Euro Bölgesi, ekonomik yönetişim, rekabet, egemenlik ve serbest dolaşım ayakları üzerine oturttuğu müzakerelerde varılan anlaşmanın unsurları hayata geçirilmeye başlanır. AB’de kalma kararı çok farkla alınırsa bu unsurlar daha hızlı ve daha az dirençle karşılaşılarak devreye sokulur. Karar az farkla çıkarsa süreç daha yavaş işleyebilir. İngiltere’nin AB ile vardığı anlaşma diğer ülkeler tarafından da talep edilmeye başlanabilir. Bu durumda AB belli adımlar atmak zorunda kalabilir. İngiltere’nin genişleme konusunun da aralarında olduğu bazı politikalarını gözden geçirmesi kaçınılmaz olabilir. Mevcut yaklaşımlarından daha sert politika izleyebilir.

Fark çok olursa: Seçmen açık arayla AB’de kalma kararı alırsa İngiltere mevcut politikasını sürdürülebilir. Londra yönetimi karar alma mekanizmalarında çok daha aktif bir pozisyon alabilir. Başbakan Cameron’ın Avrupa ile ilişkilerinde kendi kamuoyuna yönelik eli nispeten rahatlar.

‘AYRILMA’ KARARI ÇIKARSA

Brexit, yani ayrılma kararı alınması halinde AB’nin kimyası kaçınılmaz şekilde değişecek. Muhtemel gelişmeler şöyle:

AB’nin ilk hamlesi Brexit’in domino etkisi yaratmasını engellemeye çalışmak olur. Fransa’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda AB ülkesinde popülist partilerin güç kazanmaya devam etmesi dikkate alınarak, Brexit örneğinin izlenmesini engellemek amacıyla radikal adımlar atılabilir.

Brexit etkisi altına girme riski en yüksek ülkelerden biri Fransa. Brexit’in İngiltere açısından fazla sorun yaratmadığı bir durum oluşması halinde Fransa’nın çıkışını savunan aşırı sağın iktidara ulaşması şehir efsanesi olmaktan çıkabilir. Bu da Avrupa projesini yaşamsal bir sorunla karşı karşıya bırakabilir.

Brexit, bazı AB ülkelerinde ekonomi alanında çok olumsuz sonuçlar doğuracağından ekonomik ve sosyal şoklar olabilir. Bunlar da yeni krizleri tetikleyebilir.

 BREXIT’TE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Brexit kararı alması halinde sancılı bir ‘boşanma süreci’ yaşanacak. Sonucun yasal açıdan İngiliz hükümeti açısından bağlayıcılığı yok. Ancak böyle bir sonucu siyasi açıdan görmezden gelmenin imkanı olmadığından İngiltere Başbakanı Cameron’ın ilgili prosedürü hızla başlatması bekleniyor. Boşanmanın başlaması için Cameron’ın kararı Lizbon Antlaşması’nın 50’nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi’ne bildirmesi gerekiyor. Süreç bu bildirim yapıldığında başlayacak. Taraflar ayrılığı müzakere edip bir anlaşma sağlayacak. Bu anlaşma sağlandığı andan itibaren ya da bildirimden sonra en geç iki yıl içinde AB antlaşmaları İngiltere için uygulanır olmaktan çıkacak. Bu süreyi uzatma imkanı olsa da AB ve İngiltere’nin oybirliği gerekiyor.

AYRILMA HALİNDE OPSİYONLAR NELER

İzlanda ve Norveç modeli: Bunlardan ilki ve en sık dile getirileni İngiltere’nin İzlanda ve Norveç’in de yer aldığı Avrupa Ekonomik Alanı’na dahil olması. İngiltere, ortak pazara erişim sağlayacak, ancak AB kararlarına ortak olamayacak.

İsviçre modeli: Yüzlerce anlaşmaya dayanan İsviçre modeli de bir başka model ancak bu anlaşmanın İsviçre’yi bile tatmin etmediği düşünüldüğünde

İngiltere için bir opsiyon olabileceğini düşünmek zor. AB’yle Serbest Ticaret Anlaşması ya da Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği benzeri bir anlaşma imzalamak da öteki seçenekler arasında.

İNGİLTERE'DE BAŞBAKAN CAMERON'IN YERİNE KİM GEÇECEK?

Tarihi referandumda AB'den çıkma kararı alan İngiltere'de, kesin sonuçların ardından istifasını açıklayan Başbakan David Cameron'ın yerine geçmesi beklenen isimlerin başında Londra'nın eski belediye başkanı Boris Johnson geliyor.

İngiltere'de 2005'ten beri Muhafazakâr Parti lideri olan ve bu süre zarfında iki genel seçim zaferi yaşayan Başbakan Cameron'ın istifa kararının yankıları sürüyor.

Geçen seneki seçimlerde partisini tek başına iktidara taşımayı başaran Cameron, kendisi AB'de kalınması gerektiğini düşünse de, partisini ve kabine üyelerini referandum konusunda özgür bırakmıştı. Bunun üzerine Adalet Bakanı Michael Gove ve Londra eski Belediye Başkanı Johnson'ın başını çektiği birçok Muhafazakâr Partili siyasetçi, AB'den ayrılma yanlısı grupta yer almıştı.

Gove, Cameron'ın ilk çocuğunun vaftiz babasıydı. Yaklaşık 40 yıllık dostlukları bulunan Johnson ise Cameron'ın uzun yıllardır yol arkadaşıydı.

Ancak referandum kampanyasında Cameron'a en büyük darbe vuran isimler Gove ve Johnson oldu.

Referandum sürecinde "AB'den Ayrıl" kampanyasının en önemli destekçilerinden biri olarak öne çıkan Johnson, Cameron'ın yerine geçerek başbakan ve Muhafazakâr Parti liderliği görevlerini üstlenebilecek adaylar arasında ilk sırada gösteriliyor.

JOHNSON YUHALANDI

Referandumun ardından Johnson'ın Londra'daki evinin önünde toplanan AB yanlıları, 52 yaşındaki siyasetçiye tepki gösterdi.

Onlarca protestocu, Johnson'ı evinden çıkıp aracına binerken yuhaladı.

BABASI, OSMANLI NAZIRI ALİ KEMAL'İN TORUNU

Boris Johnson, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in öz torunu Stanley Johnson'ın oğlu.

“İSTİFASINA ÜZÜLDÜM”

Boris Johnson öğle saatlerinde, "AB'den Ayrıl" kampanyasının Londra'daki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, referandumun sonucunu ve Cameron'ın istifa kararını değerlendirdi.

Johnson, "Başbakan David Cameron’un istifa edecek olmasından dolayı üzgünüm... Cameron prensipli ve cesur davrandı. Kısa vadede hiçbir şey değişmeyecek. Ancak ülkemizi geri alma yönündeki çalışmalar başlayacak. Bu karar İngiltere’nin bölündüğü ya da artık daha az Avrupalı olduğumuz anlamına gelmiyor. Avrupa’ya sırtımızı dönemeyiz. Avrupa’nın bir parçasıyız. Ortak Avrupa medeniyetini yüceltmek için çalışmaya devam edeceğiz. Elimizde muhteşem bir fırsat var" dedi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERDavid Cameron