UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÇEVİRMEN RAPORU TERCÜME EDERSE YARGI SÜRECİ BAŞLAYACAK.

Türkiye’de kurulu ACM Havayolları şirketine kayıtlı jette 1,3 ton kokain yakalanmasıyla ilgili dava bugün Küçükçekmece 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sekiz sanıklık davanın beşinci duruşmasında tutuklu olarak yargılanan ACM Havayolları şirketi imtiyaz sahibi Şeyhmus Özkan ve kaptan pilot Veli Demir bir kez daha hakim karşısına çıktı. Ancak 5. duruşmada henüz Brezilya’dan gelen raporun tamamlanmaması nedeniyle yargılama tam anlamıyla başlayamadı.

ÇEVİRMEN RAPORU TERCÜME EDERSE YARGI SÜRECİ BAŞLAYACAK.

Türkiye’de kurulu ACM Havayolları şirketine kayıtlı jette 1,3 ton kokain yakalanmasıyla ilgili dava bugün Küçükçekmece 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sekiz sanıklık davanın beşinci duruşmasında tutuklu olarak yargılanan ACM Havayolları şirketi imtiyaz sahibi Şeyhmus Özkan ve kaptan pilot Veli Demir bir kez daha hakim karşısına çıktı. Ancak 5. duruşmada henüz Brezilya’dan gelen raporun tamamlanmaması nedeniyle yargılama tam anlamıyla başlayamadı.

MAHKEME: ÇEVİRMENE EVRAKLARIN DURUMU SORULSUN

Brezilya’da yürütülen soruşturmanın 3 bin 600 sayfalık evrakı üzerinden yargılanan sanıkların, evrakların henüz sadece 1000 sayfasının tercüme edilmiş olması nedeniyle tüm delillerin toplanmadığını ve eksik evrakların giderilmesi gerektiğine, Brezilya’dan gelen evrakların tercümesinin tamamının yapılmasına ve tercümana çevirilerin durumunu sormak için yazı yazılmasına hükmeden mahkeme heyeti, şirketin patronu Şeyhmus Özkan ve kaptan pilot Veli Demir’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Peki sanıklar ve avukatları mahkemede nasıl savunma yaptı?

İşte savunmaları…

“AYAĞIMDA ÇARIK GÖRDÜNÜZ, BENİ KÖYLÜ MÜ SANDINIZ?”

Sağlık sebepleri nedeniyle duruşmaya cezaevinden SEGBİS'le katılan ACM Havayolları Şirketi’nin sahibi Şeyhmus Özkan:

“Öncelikle Salonda basın mensuplarından kimse var mı? Bunu sormamın sebebi cümlelilerimden seçerek manşet yapıyorlar. O yüzden kelimelerimi özenle seçmek durumunda kalıyorum. Şirketlerim bu durumdan zarar görüyor çünkü. Şivem vardır biraz. Ayağımda çarık gördünüz, beni köylü zannettiniz sanırım. Ben bir iş insanıyım. Ülkemde çok büyük işler yaptım. Belirli bir dönem Türkiye’nin en büyük operasyonlarını yaptık. Bu ülkenin büyük inşaatlarında da bulundum. Havacılık sektöründe 20 yıldır yönetici olarak iş yapıyorum. 13 tane milletvekili taşıdığımız uçuşumuz da var. Bir prens ve prenses taşımışız. Bu işi organize etmemiz hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu uçuşta bu olay yaşandı.Bir cam kırılmış, bu camı da biz kırmışız. Ancak biz birileri tarafından bu cama itilmişiz. Biz ve bizim personelimiz Brezilya’ya hiç gitmedik. Brezilya Devleti bizim suçlu olduğumuzu bilse niye sadece kaptanı tutsun ki bütün ekibi tutardı. 27 aydır tutukluyum. Bu dosyada benimle ilgili bir şey yoktur. 10 yıl daha burada olsam dahi hiçbir şey çıkmayacaktır. Şu ana kadar hürriyetim gasp edilmiştir. Bu zulüme artık son verilmesini istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum”

KAPTAN PİLOT: BEN AŞIK OLDUĞUM MESLEKTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMADIM

Tutuklu yargılanan kaptan pilot Veli Demir şu ifadeleri kullandı:

“Bilimsel mutala verildi. Doç. Dr. İlyas Gölcüklü’nün yazdığı 10 sayfalık hava hukuku konusunda bir mütala da var. Hava hukuku konusunda bilirkişi başka biri yoktur. Ben de hava hukuku konusunda sınava girmiş 100 üzerinden 99 puan almış bir kaptan pilotum. Ben savcı değilim, ben polis değilim, ben sorgulama yapamam, ben uçağı uçurmakla sorumluyum. Ben sadece uçuş görevi yaparım. Benim görevim bundan ibarettir. Bana ikinci bir görev verilemez. Zaten verilmesi de uluslararası hukuka aykırıdır. Artık anlatmaktan utanaraktan efendim kaptan pilot bir yolcunun bavulunu kontrol edemez. Uçuşun tanımı budur: Motorlar çalışınca sorumluluk başlar, motorlar kapanınca sorumluluk biter. Kaptan pilotun sorumluluğu böyledir. Pandeminin ortasındayız. 160 bin Euro almışız. Bavullara bakarak patronu arayıp ‘Ya 50 tane bavul bindirildi, uçmuyorum mu dememiz gerekiyor?’ Böyle bir yetkimiz de yok. Bavuldan bir şey sızarsa bile yolcuya bavuluna bakmasını söylersiniz. Yine de bakma yetkimiz yok. Subjektif çıkarımlarda hüküm kuruyorsunuz 27 aydır. 3 ay Brezilya ile birlikte 30 aydır tutukluyum. Ben suça bir gram dahil değilim. Ben aşık olduğum meslekten başka bir şey yapmadım. Üzüldüğüm konu bunlar. Tahliyemi talep ediyorum efendim”

AVUKAT: SORUŞTURMA SAVCISININ KAFASININ KARIŞIK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Şeyhmus Özkan’ın Avukatı Serkan Sarıyaprak mahkeme müvekkelini şu sözlerle savundu:

“Mürettebatın ve kaptanın bagajı kontrol etmesi mümkün değil. Eğer uçuşun güvenliğini tehlikeye atıyorsa yükünü tonajına bakar. Burada kaptan pilotun görevini ihmal ettiğinden söz etmek mümkün değil. Böyle bir yetkisi yok zaten. Bu uyuşturucu ticaretinin kimin tarafından yapıldığı Brezilya Federal Mahkemesi tarafından tespit edilmiş zaten. Müvekkilimin tutukluluğu neden hala devam ediyor anlamıyorum? Brezilya’da Şeyhmus Özkan diye bir şüpheli yok. Böyle bir evrak yok. Soruşturma savcısının kafasının karışık olduğunu düşünüyorum. 188. Maddenin unsurları belli. Bu maddeye ilişkin somut bir delil yok. Sayın başkanım bugüne kadar tutukluluk incelemesi üzerinden değerlendirme hiç yapmadınız, hep dosya üzerinden yaptınız. Brezilya’dan bu paranın banka yoluyla gelmesi minimum 10 gündür. Bunu isterseniz teyit edebilirsiniz. Bu adamın ceza almasına 100’üncü maddeden bir tane sebep gösteremezsiniz.  Müvekkilimin adli kontrol uygulanarak serbest bırakılmasını talep ediyoruz"

 TUTUKLU İSPANYOL YOLCU ÖLMÜŞTÜ

Öte yandan konuyla ilgili Türk mürettebat haricinde uçaktaki tek kişi, İspanyol yolcu Angel Alberto Gonzales Valdes'in olaydan kısa bir süre sonra öldüğü açıklanmıştı. Türk pilot Veli Demir ile birlikte tutuklanan 60 yaşındaki Valdes'in hastanede kanserden öldüğü ileri sürülmüştü. Daha sonra Federal Mahkeme Hakimi Danilo Fontenele Sampaio Cunha, 25 Ekim tarihli kararında, ölüm nedeninin araştırılması için Ceara Üniversitesi veya Ceara Adli Tıp'tan rapor istemişti.

Mahkeme, bir sonraki duruşmanın 13 Haziran 2024’te yapılmasına karar verdi.

Son Güncelleme: 29.02.2024 20:04:46
ETİKETLERşehmus  özkan  duruşma  tercüme  yargı  küçükçekmece  pilot  uyuşturucu  kokain