UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ABD'DE BEYİN YİYEN AMİP, BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE YOL AÇTI!

ABD'de beyin yiyen amip, bir kişinin ölümüne yol açtı! Yetkililer musluk suyuna karşı halkı uyardı

ABD'DE BEYİN YİYEN AMİP, BİR KİŞİNİN ÖLÜMÜNE YOL AÇTI!

ABD'nin Florida eyaletinde bir kişi, beyin yiyen amip nedeniyle hayatını kaybetti. Ölen kişinin kimliği açıklanmazken, yetkililer halka musluk suyu ile sinüslerin temizlenmemesi gerektiği yönünde çağrıda bulundu.Dün hayatını kaybeden kişinin 23 Şubat'ta hastaneye kaldırıldığı açıklanmıştı. Eyaletin güneybatısındaki Charlotta gerçekleşen olayın ardından sağlık yetkilileri, bu kişinin muhtemelen sinüslerini musluk suyuyla temizlerken amip kaptığını söyledi.

AMİP BURUNDAN BEYNE GEÇİYOR

Naegleria fowleri adlı amip beyne burundan geçiyor. Yetkililer amipli suyun içilmesinin herhangi bir sağlık riski oluşturmadığını söylüyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre bu amip türünün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Eyaletin sağlık yetkililerinden Jae Williams, amibin suya nasıl bulaştığının incelendiğini açıkladı.

AĞIZ YOLUYLA ALINDIĞINDA MİDE ASİTLERİ YOK EDİYOR

Bu amip türü genellikle ılık tatlı su kaynaklarında, yüzme havuzları ve göllerde bulunuyor. Tek hücreli bu canlı insan bedenine burundan girince ölüme yol açıyor fakat ağız yoluyla alındığında mide asitleri amibi yok ediyor.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Amibin bulaştığı kişilerde amibik meningoensefalit (beyin ve beyin zarı yangısı) adlı bir hastalık oluşuyor. ABD'de her yıl ortalama üç kişi bu yüzden hayatını kaybediyor. Hastalığın belirtileri arasında baş ağrısı, ateş, baş dönmesi, kusma, yön duygusu kaybı, boyun ağrısı, denge kaybı, halüsinasyon ve nöbet yer alıyor.

HASTALARDAN YALNIZCA DÖRDÜ HAYATTA KALDI

ABD verilerine göre 1962-2001 yılları arasında hastalığa yakalanan 154 kişiden yalnızca dördü hayatta kaldı.

"MUSLUK SUYUYLA TEMİZLEMEYİN" ÇAĞRISI YAPILDI

Yetkililer halka sinüslerini doğrudan musluk suyuyla temizlememe çağrısı yaptı. Bunun yerine arıtılmış veya kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığına gelmesi beklenen su kullanmaları tavsiye edildi. Bu süreç, sudaki bakterilerin ölmesini sağlıyor.

Son Güncelleme: 3.03.2023 10:11:22
ETİKETLERABD BEYİN YİYİEN AMİP