UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

AVRUPA KAVRULUYOR, NEHİRLER KURUYOR! BUZULLARDA REKOR KÜÇÜLME!

Dünya iklim krizinin acı sonuçları ile bu yıl defalarca kez yüz yüze geldi. Avrupa'ya yayılan sıcak hava dalgası Portekiz, Fransa ve İspanya'da orman yangınlarını körüklemeye devam ederken, İngiltere ilk kez 'kırmızı alarm' yayınladı. Uzmanlar sıcak hava dalgasının 'sessiz bir katil' olduğuna dikkat çekerek insanları önlem almaya çağırıyor.

AVRUPA KAVRULUYOR, NEHİRLER KURUYOR! BUZULLARDA REKOR KÜÇÜLME!

Yaz aylarının gelmesi ile sıcak hava dalgasına boğulan Avrupa, dünyanın dört bir köşesindeki farklı ülkelerde başlayan Orman Yangınları, buzulların erimesi, mevsim dışı hava olayları... İklim Krizi kendini tüm dünyaya derinden hissettirmeye başladı.

Bu yıl ABD’nin Montana eyaletinde şiddetli yağmur ve karların erimesi sonucu sel felaketi meydana gelirken Meksika’nın Monterrey taraflarında Kuraklık sebebiyle haftalarca süren susuzluk yaşandı. Norveç’in Kutup kenti Tromso’da rekor sıcaklıklar hissedilirken Asya’da yer yer sıcaklığa bağlı kuraklık meydana geldi.

2050 SENARYOSU İLE KORKUTAN BENZERLİK PANİĞE NEDEN OLDU

İngiltere Meteoroloji Kurumu'ndaki (MET) meteorologlar 2 yıl önce 2050 yılında hava sıcaklıklarının nasıl olacağına dair tahminlerini yayınlamıştı. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde beklenenlere dikkat çekmek için yapılan tahminlerin İngiltere'nin bu haftaki hava durumu ile benzerliği paniğe neden oldu.

Görünen o ki Met Ofisi'nin kabus senaryosu olarak sunduğu varsayımsal hava durumu beklenenden çok daha erken gerçekleşecek.

Columbia Üniversitesi'nden bilim insanı Simon Lee, 2050 tahmini ile İngiltere'deki hava durumu arasındaki çarpıcı benzerliğe dikkat çekti.

SESSİZ KATİL ARAMIZDA

Washington Üniversitesi'nde iklim ve sağlık araştırmacısı Kristie Ebi ölümcül sıcak dalgasının insanlar için aciliyet duygusu uyandırmadığını ancak "sessiz bir katil" olduğunun altını çiziyor.

Ebi CNN'e verdiği demeçte, "Dışarısı sıcak olduğunda insanlar insanlar başlarına gelebilecek yüksek riskleri düşünmüyorlar. İklim krizi hayatımızı şimdiden etkiliyor ve en savunmasız olanları vuruyor." ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE İLK KEZ KIRMIZI ALARM VERDİ

Sıcak hava dalgasının en çok etkilediği ülkelerden biri olan İngiltere'nin önümüzdeki hafta 40 dereceyi görebileceği düşünülüyor. Sıra dışı sıcak hava dalgası için alarm haline geçen hükümet ilk kez 'kırmızı alarm' yayınladı.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Meteoroloji Ofisi'nin hava sıcaklıklarıyla ilgili verdiği uyarıyı "ulusal bir acil durum" olarak nitelendirdi. Aşırı sıcak havanın sağlık ve sosyal bakım sistemini etkileyebileceğine dikkat çekilirken sıcak hava nedeniyle sadece risk gruplarında olan insanların değil, aynı zamanda sağlıklı insanların da hastalık ve hayati tehlike riskiyle karşılaşabileceği belirtildi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ARTIK BİZİMLE"

Meteoroloji Ofisi Sözcüsü Grahame Madge, yüksek sıcaklık uyarısını "potansiyel olarak çok ciddi bir durum" olarak nitelendirdi. Madge, pazartesi ve salı günü sıcaklıkların 40 dereceye ulaşmasının "tarihi" bir an olacağını söyledi. Madge ayrıca, "40 dereceye ulaşırsak bu iklim değişikliğinin artık bizimle olduğunu gösteriyor. Bu gibi durumlar, iklim değişikliği nedeniyle çok daha muhtemel hale geliyor" dedi.

2022 HAZİRAN AYI ALTINCI EN SICAK AY

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) aylık küresel iklim raporuna göre Haziran 2022’de ortalama küresel yüzey (kara ve okyanus) sıcaklığı, 20. yüzyıl ortalamasının 0.87 derece üzerinde gerçekleşti. 1880’den itibaren tutulan kayıtlara göre Haziran 2022, altıncı en sıcak ay oldu.

BUZULLAR REKORA YAKIN KÜÇÜLDÜ

Haziran ayında Kutup buzullarında ciddi bir erime meydana gelerek rekor seviyeye yakın küçüldü. Antarktika sularındaki buzullar eriyerek ortalamanın altında kaldığı ifade edilirken Kuzey kutbundaki buzullarının da sıcaklık sebebiyle ortalamanın altında erdiği kaydedildi.

AVRUPA ORMAN YANGINLARI İLE BOĞUŞUYOR

Avrupa'ya yayılan sıcak hava dalgası Temmuz ayında da Portekiz, Fransa ve İspanya'da orman yangınlarını körüklemeye devam etti.

Portekiz'de yaklaşık 3 bin 500 itfaiyeci, düzinelerce orman yangınıyla mücadele ederken yangınların kontrol altına alınamaması sebebiyle Portekiz, acil yardım için AB Sivil Koruma Mekanizmasını etkinleştirdi.

İspanya'nın popüler tatil beldesi Malaga yakınlarında kontrol edilemeyen alevler yakındaki Alhaurin de la Torre ve Alhaurin el Grande kasabalarına doğru ilerlerken binden fazla kişi tahliye edildi.

Avrupa Komisyonu, 10 Temmuz itibariyle İspanya'da bulunan rescEU filosundan 2 Canadair yangın söndürme uçağını seferber etti.

FRANSA'DA KIYAMET GÖRÜNTÜLERİ

Fransa'nın Gironde kentinde Perşembe günü çıkan iki yangına 1000 itfaiyeci müdahaleye devam ediyor. Evler, golf sahaları, iş yerleri ve lüks villalar da dahil olmak üzere önlerine çıkan her şeyi yok ederek ilerleyen yangından gelen görüntüler Batı medyasında 'kıyamet görüntüleri' olarak yayınlanıyor.

İtalya'nın Po nehri ise 70 yılın en kötü kuraklığın nedeni ile kurudu.

Son Güncelleme: 16.07.2022 15:34:18
ETİKETLERiklim krizi