UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

‘FIRSATLARI İYİ DEĞERLENDİRDİK’

Bakan Nebati ekonomideki gelişmeleri ve alınan kararların detaylarını canlı yayında açıkladı.

‘FIRSATLARI İYİ DEĞERLENDİRDİK’

Gelen son dakika haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Türk Lirası’na teşvik paketinin ayrıntılarını, Türkiye’nin sıcak ekonomik gündemini canlı yayında değerlendiriyor.

Ekonomideki gelişmeler ve alınan kararlar, mevduata kur desteği modeli, döviz mevduatlarındaki çözülme süreci, yastık altındaki birikimleri çıkarmak için uygulanacak düzenlemeler, ileri vadeli kurun ihracatçıya getirisi ve tüm önlemlerin vatandaşın cebine nasıl yansıyacağı kritik yayının gündeminde olacak.

Bunların yanı sıra bireysel emeklilikten stopaj indirimine, KDV düzenlemesinden banka kredilerine kadar merak edilenleri Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklığa kavuşturuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarından önemli satır başları şöyle: Türkiye'de birçok değişti. Aslında bu değişim bir normalleşme. Yaşanan kur atakları için yapılan yorumlar, normal olmayan şeyleri tartışmasıydı. Bu Türkiye için çok çok önemli. Uzun süredir, Çin modeli, Güney Kore modeli gibi tartışmalar yapılıyor. Niçin Türk modeli ve özgün olduğunu ortaya koymak isterim. Gelişmekte olan ülkelerin, bazı ülkelerin öne çıktığını görüyoruz. 21. yüzyıl çok farklı bir yüzyıl. Medeniyetlerin adeta birbirileri ile yarıştığı bir süreç. Birileri güçlü şekilde geliyor. Örneğin Çin, bir farklılık ortaya koydu. Türkiye son 19 yılda ortaya koyduğu farklılığı ile geliyor. Egemen güçlerin aldığı pay düşüyor.

"KRİZDE FIRSATLARI İYİ DEĞERLENDİREN ÜLKE OLDUK"

2010 ile 2020 arasında problem başlıyor. Küresel ticaret büyümesi daralmaya başlıyor. Ortada birlikte hareket edemeyen, yabancı yatırım girişlerinin risk ve oynaklık algısının artması ile de azaldığı bir dönem. Türkiye 2020 yılında çok önemli bir şey yaptı. Krizde fırsatları en iyi şekilde kullandı. Temel sebeplerinden biri coğrafyası ve 19 yılda alt yapısının tamamlanmış olması. Ayrıca özgün bir pazar olma niteliğini kazanmış olması. Sıcak parayı sevmiyoruz, istemiyoruz. Çünkü sıcak paranın ne zaman gideceği belli değil.

"ORTA GELİR TUZAĞINDAN ÇIKMAK İSTİYORUZ"

Orta gelir tuzağından çıkmak istiyoruz. Reel efektif kuru kabul edilebilir bir seviyeye getirmek için çalışmalar yapıldı. Türkiye'nin şartlarına uygun hale gelirse özgün olacak. 20 yılda çok önemli işler becerdik. Küresel ölçekte aldığımız pay 1,9'lara kadar yükseldi. Türkiye'de son bir yılda  büyüme yok bir sıçrama var. Türkiye'nin bir özelliği, dramatik bir düşüş yaşandığında, çok hızlı toparlanan bir ülke konumunda.

Modelin temeli, yüksek cari açık değil, cari açığın sıfırlandığı hatta pozitife dönüştüğü bir büyüme gerçekleştirmek. Enflasyonun tek haneli seviyelere getirilmesi ve ülke genelindeki dinamiklerin daha tahmin edilebilir seviyelere getirilmesi.

Türkiye geçen yıl, kapanmalara rağmen geçen yıl Mart ayından sonra, bütün dünya küçülürken biz aldığımız tedbirlerle bir istisna gerçekleştireceğiz dedik. Türkiye'yi hep küçülecek ülkelerin başına koydular. Ama ne oldu, 1,8'lik bir büyüme gerçekleştirdik ve Çin'den sonra büyüyen ikinci ülke konumuna geldik. Biz her çeyrekte rekorlar kırarak geldik.

"BÜYÜMEDE HEDEFİNDE ÇİFT HANEYE GİDİYORUZ"

Büyüme hedefimizde çift haneye doğru gidiyoruz, hedeflerimizin de ötesine gidiyoruz. Birileri kötüye gidiyor dedi. Kötüye giden bir ülkede işletme sayısı azalır mı artar mı? Azalır değil mi? Bir insan bir işe girişiyorsa kar edeceğine dair umudu olduğu için girer. Türkiye'de açılan şirket sayısı 18 bin artarak 103 bine çıkıyor. Bu bilgiler bize şunu söylüyor: 2021 yılında da biz büyüyoruz bizim umudumuz var.

Sosyal medyada öldük bittik yandık' bir hava var. Ticaret hacmimiz dengeli bir şekilde artıyor. Türkiye şu an 46 ülkeye 1 milyarın üzerinde ihracat yapıyor. Türkiye çok hızlı şekilde uyum sağlayıp, dünyaya sunma konusunda da oldukça önemli bir yere sahip. Türkiye geldiği noktaya kadar geldi. Bundan sonra katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz.

Bütçe açığımız düşük, yüzde 3,5 demişiz onun da altında geliyor. Cari açığımız dediğimiz noktaların altında geliyor. Niçin bu modele Türkiye modeli diyoruz? Bir masa düşünün, yuvarlak bir masa ve 4 ayağı var. Bu ayaklardan biri sıkıntılı olursa bu masa sallanır. Biz neden umutluyuz? Reel sektör, dünyada yüzde 98, Türkiye yüzde 66 borçluluk oranına sahip. Finansal sektörün dünyadaki oranı gelişmekte olan ülkelerde 36, Türkiye'de 26. Şimdi bu masada Türkiye'yi tek başına düşünmeyin, tüm ülkelerle beraber düşünün. Böylesine bir ülkede siz kurlarla oynarsanız bu bir yere kadar gider. Sonra doğru olan şey piyasaya hakim olur.

PİYASAYA MÜDAHALE İDDİALARINA YANIT: KESİNLİKLE OLMADI

Cumhurbaşkanımız bir açıklama yapıyor, bireyler koşarak gece geç saatte dövizlerini bozduruyor. Büyük bir heyecan var, bazı internet siteleri kitlendi. Doğruların ve gerçeklerin olduğu yere geldik. Çünkü Cumhurbaşkanımız en güvenilen insanların başında. Türkiye Cumhuriyeti'nde Merkez Bankası'nda başkanlık yapmış bir beyefendi, çıkıp diyor ki, 'Bu bir müdahale ile yapılmıştır' Asla kesinlikle bir müdahale olmadı. Bu spekülatif değildir de nedir? Türk Lirası'nın güçlü olmasına, umutlarınızın çöktüğü anlamına, Türk Lirasına saldırıyı mübah gördüğünüz anlamına gelir. Ne diyor? 'Şu an piyasaya kesin bir müdahale var' diyor. Kesin diyor ise, bunu kanıtlamak zorunda. Çünkü böyle bir müdahale yok.

"İHANETLERE ASLA İZİN VERMECEĞİZ"

Bir başkası diyor ki Türkiye Olağanüstü hala gidiyor. Biri başka şey söylüyor. Bunlar ile ilgili de işlem yapılacak. Bu Türk lirasına yapılmış hain bir saldırıdır. Bu tür ihanetlere asla izin vermeyeceğiz.

Türkiye modeli güçlü bir şekilde geliyor. Türkiye'de otoyollar 2 katına çıkmış. Türkiye'yi dünyanın havalimanı merkezi haline getirdik. 2053 vizyon belgemiz var. Bunları saymak ile bitmez.  Türkiye sağlık alanında dünyanın en güçlü ülkelerinden oldu. Biz bunlara bakarak heyecanlanacağız. Sosyal medyadaki trol hesaplarla, saldırılarla öldük bittik yapmak ile olmaz.

Son Güncelleme: 21.12.2021 23:48:37
ETİKETLERmerkez bankası  nureddin nebati