UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SAVAŞ ARTIK AN MESELESİ!ABD’YE AÇIK TEHDİT

Çin Devlet Başkanı Xi'nin, güney komşusunu işgal sinyali vermesinin ardından, ülkenin devlet medyası da açıktan tehditler savurmaya başladı. Küresel boyuta taşınacağına kesin bakılan olası bir çatışmanın fitili, Pekin'de ateşlendi.

SAVAŞ ARTIK AN MESELESİ!ABD’YE AÇIK TEHDİT

Çin devlet medyası, işgal korkusuyla yaşayan Tayvan'daki ABD birliklerine "her an saldırı" düzenlenebileceğini yazdı. Pekin, Pentagon'un ABD kuvvetlerinin Tayvan'da asker eğittiği açıklamasına öfkeyle tepki verirken, Başkan Xi Jinping ayrılıkçı yerleşim bölgesi ile "yeniden birleşme" sözü verdi.

Çin ve Tayvan arasındaki gerilim, komünist devin kendisine ait olduğunu iddia ettiği adayı geri almaya çalışabileceğinden korktuğu için kaynama noktasında. Çin savaş uçakları, yaygın olarak işgal provası olarak görülen devasa tatbikatların bir parçası olarak Tayvan hava sahasına rekor sayıda uçuş gerçekleştiriyor.

Bir günde 56 savaş uçağıyla 'işgal' sinyali veren Çin, dün sabaha karşı beklenen açıklamayı yaptı ve uluslararası haber ajansları gelişmeyi 'acil' koduyla dünyaya duyurdu. Çin lideri Xi Jinping, bugün başkent Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda kürsüye çıktı ve bağımsızlığını tanımadıkları güney komşusu Tayvan'a açık mesajlar gönderdi.

'Tek Çin' politikasını yineleyen Xi, Tayvan'la yeniden birleşmenin olacağını ve olması gerektiğini söyledi. Çin'de hanedanlığın yıkılıp cumhuriyetin ilan edilmesinin 110'uncu yıldönümünde konuşan Xi Jinping, "Anavatanla tarihi yeniden birleşme görevi yerine getirilmeli ve kesinlikle yerine getirilecek" dedi.

ABD her zaman Tayvan'ı savunma sözü verdi ancak Çin bir saldırı başlatırsa, Washington, Pekin ile potansiyel olarak küresel bir savaşa dönüşecek, yıkıcı bir seçimle karşı karşıya kalacak.

'İLK ABD PERSONELİ ORTADAN KALDIRILACAK'

Çin'in önde gelen gazetelerinden biri olan ve genellikle Komünist Parti'nin sözcüsü olarak görülen The Global Times, ABD'ye korkunç bir uyarıda bulundu ve ABD özel kuvvetlerinin Tayvan'da bulunmasının, Çin anakarasının "istilası" anlamına geldiğini savundu.

Global Times, "Tayvan Boğazı'nda bir savaş patlak verdiğinde, ilk ortadan kaldırılacaklar bu ABD askeri personeli olacak" tehdidinde bulundu ve Cuma günü yayınlanan başyazıda, "Anakara, onlara karşı her an askeri saldırı düzenleme hakkına sahiptir" dedi.

29 kelimelik makale ayrıca, Afganistan'daki başarısızlıkları nedeniyle Washington'la alay etti ve ABD'nin Tayvan'ı savunmak için bir savaşa katılmaya karar vermesi ve halinde "dayanılmaz" kayıplarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

"Savaşı kışkırtmak için ateşle oynadıklarını ve eylemlerinin getireceği sonuçların hem ABD hem de Tayvan için katlanılmaz olduğunu bilmelerini sağlamalıyız. Washington'ın, tehlikeli bir oyun oynadığını ve genç ABD askerlerinin hayatlarını riske attığını anlamasını sağlamalıyız."

SALDIRI ARTIK 'DAHA GERÇEKÇİ BİR SEÇENEK'

Başyazı, Tayvan'a askeri bir saldırıyı "giderek daha gerçekçi bir seçenek" olarak nitelendirdi. Başyazı ayrıca, ABD varlığının Çin'in Tayvan'a karşı potansiyel askeri eylemini "hızlandıracağını" çünkü bunun yalnızca "anakaranın zorla yeniden birleşmeyi gerçekleştirme kararlılığını pekiştireceğini" savundu.

Xi'nin açıklamasını 06.01'de 'son dakika' koduyla geçen Reuters haber ajansı, Çin liderinin doğrudan bir askeri güç kullanmaktan söz etmediğini kaydediyor. Ancak, Xi'nin Tayvan'ın kesinlikle yeniden Çin toprağı olacağını üstüne basarak dile getirmesi gözden kaçacak gibi değil.

Modern Çin'in Mao'dan bu yana en güçlü lideri olan Xi, Temmuz ayında herhangi bir bağımsızlık girişiminin ezileceğini belirtmişti. 2019 yılında ise doğrudan askeri güç kullanımıyla ada ülkesini tehdit etmişti.

Çin liderinin sözleri dünyada yankı buldu. BBC manşetinden 'Xi Tayvan'la yeniden birleşme için yemin etti' başlığını atarken, Al Jazeera 'Xi Tayvan'la yeniden birleşme için yemin etti ancak güç kullanma tehdidinden kaçındı' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.

DAKİKALAR SONRA YANIT GELDİ

Pekin'den yapılan açıklamalara Tayvan'dan dakikalar sonra yanıt geldi. Taipei yönetimi, Tayvanlıların kendi ülkelerinin geleceğini ellerinde tuttuklarını, 'tek ülke, iki sistem'i reddettiklerini vurguladı.

Tayvan'ın müttefikleri ABD, İngiltere ve diğer ülkelerle Güney Çin Denizi'nde karşı karşıya gelen Çin ordusu, yeryüzünün en tehlikeli noktasında seyreden uçak gemilerini gölge gibi takip ediyor.

Çin, kuruluşunun 72. yıldönümünde başlayan sortilerle birkaç gün içinde Tayvan'ın üzerine 150'den fazla savaş uçağı gönderdi. 4 Ekim tarihinde 56 savaş uçağı birden Tayvan hava sahasına girdi.

GİZLİCE TEST EDİLEN FÜZE PEKİN'İ VURABİLİR

Yükselen tansiyonun bir sıcak çatışmaya dönüşmesinden korkulurken, İngiliz medyası, Tayvan'ın Çin'in başkenti Pekin'i de vurma kapasitesi bulunan bir füze geliştirdiğini yazdı.

Yun Feng(Bulut Zirvesi) adlı füzenin menzili, 1930 kilometreyi buluyor. Çin'in birçok büyük şehrine ulaşabilen füze geçtiğimiz yıl gizlice test edildi, fakat hiçbir zaman resmi olarak doğrulanmış değil. Tayvan'ın yeni füzesine karşılık dünyanın en kalabalık ülkesi Çin kendi uçak gemisini üretti. Ayrıca korku salan hipersonik füzeleri, jetleri ve insansız hava araçları bulunuyor.

DENİZALTI HASAR ALDI

USS Ronald Reagan ve USS Carl Vinson uçak gemilerini bölgeye gönderen ABD'nin bir nükleer denizaltısı ise, alev topuna dönen Güney Çin Denizi'nde 'bilinmeyen bir nesneye' çarptı. Amerikalı yetkililer, 2 Ekim Cumartesi günü gerçekleşen olayda USS Connecticut denizaltısındaki 15 mürettebatın yaralandığını, yaralıların durumunun hafif olduğunu duyurdu.

ABD ordusu, denizaltının çarptığı nesnenin ne olduğunu bilmediklerini, aracın işler halde olduğunu ve ABD'ye ait Guam adasına doğru ilerlediğini belirtiyor. Bir ordu sözcüsü "Nükleer enerji üretim kısmı hasar görmedi ve denizaltı tüm işlevlerini sürdürebiliyor. Hasarın boyutu değerlendiriliyor. ABD Donanması'ndan yardım talep etmeye gerek olacak bir durum yaşanmadı" dedi.

Son Güncelleme: 11.10.2021 21:14:41
ETİKETLERÇin  ABD  Savaş