UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

UZMANLAR UYARDI! ESTETİK MÜDAHALELERDE CİDDİ ARTIŞ...

Son dakika haberlere göre koronavirüs salgını, hayatımızdaki pek çok şeyi olduğu gibi güzellik algımızı da etkiledi. İnsanların bedenleriyle ilgili rahatsızlık duydukları şeyleri değiştirme arzusu da listenin ilk sıralarında yer alıyor. Pandemi döneminde estetik müdahalelere olan ilgideki ciddi artışa vurgu yapan uzmanlar, dikkat çeken bir uyarıda bulunuyor.

UZMANLAR UYARDI! ESTETİK MÜDAHALELERDE CİDDİ ARTIŞ...

Pandemi döneminde yaşanan eve kapanmalar herkesin ayna karşısında daha fazla vakit geçirmesine, dikkatini 'kusur'larına yönlendirmesine yol açtı. Hatırı sayılır bir kitle, evde egzersizlere hız verdi veya diyet yaptı. Hatta veriler, burun estetiğinin bile pandemi döneminde en az 3 kat arttığını ortaya koyuyor.

Uzmanlar, bu artışın sebebini evde daha fazla vakit geçirilmesi, öz çekim (selfie) alışkanlıklarının artması ve hemen herkesin fotoğraf paylaşırken başvurduğu filtrelerin yarattığı 'sanal güzellik' algısına inanma olarak açıklıyor.

Estetik operasyona olan ilginin altında yatan sebeplerin fizyolojik ve psikolojik boyutlarını, Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ercan Karacaoğlu'na ve Klinik Psikolog Pelin Hazer'e sorduk.

'MASKE KULLANIMI YÜZ ESTETİKLERİNİ ARTIRDI'

Sosyal medya kullanımındaki artışın ardından pandeminin de hayatımıza girmesiyle birlikte estetik ameliyatlarında patlama yaşandı. İnsanları görünüşleriyle ilgili bu kadar rahatsız eden şey ne olabilir?

Prof. Dr. Ercan Karacaoğlu: İnsanların son zamanlarda görünüşünden bu derece rahatsızlık duymasının, birkaç nedeni olduğunu düşünüyorum. Birincisi sosyal medyanın yaygınlaşması. Instagram, TikTok vb. uygulamalarda yapılan paylaşımlar buna zemin hazırladı. Eskiden insanlar sadece gezdiği yerlerdeki kişileri görüyor ve bu kısıtlı alanda gördüklerine göre bir etkileşim yaşıyorlardı. İzmirli bir kişi en fazla İzmir'in içinde gördüklerinden etkileniyordu. Ancak şimdi öyle mi? Artık İzmir'deki biri sosyal medya sayesinde, bırakın İstanbul, Ankara vs.'yi Berlin, Amsterdam, Londra, New York, Tokyo, Şanghay, Sidney, Dubai'den insanlar görüp etkileniyor. Bu da bir değişim arayışını gündeme getiriyor. Rahatsızlık duymasının bir başka dürtüsü ise pandemi ve onun getirdikleri. İnsanlar kendilerine daha fazla zaman ayırdılar. Yaşamın keşmekeşinden dolayı başkalarının üzerinde olan gözler içe döndü.

Esasında tüm estetik operasyonlar pandemi döneminde arttı. Maske kullanıldığı için insanlar yüzlerinin görünen kısımlarıya şimdiye kadar olmayacak yoğunlukta ilgilendiler. İnsanlar, üst yüzün görünmesiyle birlikte daha çok, alın germe, kaşların yukarı sabitlenmesi, göz kapağı estetiği ve badem göz estetiği için gelmeye başladılar. Diğer yandan göğüs, karın germe ve yağ aldırma da çok ilgi gördü.

STETİĞE İLGİNİN DE KÖKENİ ÇOCUKLUK

Çocuklukta yaşanan hangi travmalar, kişiyi estetik yaptırmaya itiyor?

Klinik Psikolog Pelin Hazer: Ebeveynler ve akranlar tarafından kötü muamele, çocukların psikolojik gelişimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Çocukluk çağı istismarı ve ihmali, genç erişkinlikte beden dismorfik bozukluğu (beden algısı bozukluğu) riskini artırabilir. Çocukluk döneminde istismara uğramış ya da duygusal olarak ihmal edilmiş kişilerin genç erişkinlik döneminde estetik cerrahi geçirme olasılığı daha yüksek olduğuna dair çalışmalar bulunuyor.

Ebeveynlerin, beden ölçüsü veya görünüşü hakkındaki doğrudan yorumları, çocuklarının beden imajı kavramlarını oluşturur. Beden imajı üzerindeki akran etkisi çocuklukta başlar ve ergenlik döneminde devam eder. Akranların alay etmesi, daha sonra kişinin kendi güzellik yargısını ve ideal bir benlik imajını etkileyebilir. Çocukluk ve ergenlik dönemindeki beden memnuniyetsizliği, beden imajının gelişiminde riskler yaratabilir.

'TELEFONUN TUTULDUĞU AÇI BİLE ESTETİKLERİ ETKİLİYOR'

Psikolog Pelin Hazer: Sosyal medyanın ve 'selfie' kültürünün yükselişi, fenomenin yıldızlarla sınırlı olmadığı anlamına geliyor. Yani Instagram, Snapchat, Faceapp gibi uygulamalardaki filtrelerin, plastik cerrahide artan bir talebi tetikleyebildiğini düşünebiliriz. Son birkaç yılda yapılan birçok araştırma, 'selfie' çekme ve sosyal medyayı vücut dismorfisi ve olumsuz benlik saygısı ve benlik imajıyla ilişkilendirdi. Pandemi sürecinde ise birçok kişi dışarıya yönelemediği için kendi bedenine, kendi zihnine dönmeye ve rahatsız olduğu özelliklerini 'düzeltme' başladı. Akıllı telefonlar gibi cihazların, onları tuttuğumuz açılardan dolayı vücut imajını daha da değiştirebileceğine dair birtakım araştırmalar var.

 

Son Güncelleme: 28.09.2021 16:26:58
ETİKETLERestetik