UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TÜRKİYE'NİN YAPAY ZEKA STRATEJİSİ BELİRLENDİ!

Türkiye'nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi belirlendi. 2025 yılında yapay zeka alanında 50 bin kişinin istihdam edilmesi hedeflenen stratejiyle, araştırma, girişimcilik ve yenilikçilik desteklenecek. İşte Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin detayları...

TÜRKİYE'NİN YAPAY ZEKA STRATEJİSİ BELİRLENDİ!

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye'nin 5 yıllık dönemdeki yapay zeka çalışmalarına yön verecek ilk "Ulusal Yapay Zeka Stratejisi" (UYZS) Bilişim Vadisi'nde kamuoyuna tanıtıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, hâlihazırda küresel ölçekte yaşanmakta olan ve yapay zekâ teknolojilerinin beslediği bu dönüşüme insanlık adına katkı verebilmek ve ülkemizin bu süreçten mümkün olduğunca faydalanmasını sağlamak amacıyla ilgili tüm paydaşların katkılarının da alındığı kapsamlı bir çalışmadır" sözleriyle işaret ettiği stratejide birçok önemli madde yer alıyor.

Belirlenen stratejik öncelikler, amaçlar, tedbirler ve yönetişim mekanizması; zaman içerisinde ortaya çıkabilecek fırsat, risk ve belirsizliklere cevap verebilecek şekilde kurgulandı.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi hazırlıkları kapsamında; kamu kurumları ve üniversitelerin yanı sıra, özel sektör, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ve uluslararası organizasyon temsilcileri ile fiziki ve çevrim içi platformlarda görüşmeler yürütüldü.

6 stratejik öncelik belirlendi

Çalıştaylar düzenlendi ve farklı disiplinlerdeki alan uzmanlarının değerlendirmeleri alındı. Bu çerçevede, ekonomik ve sosyal yaşamda yapay zeka ile ortaya çıkan paradigma değişiminin şekillendirdiği küresel eğilimler ile mevcut durum ve kalkınma hedefleri de dikkate alınarak Ulusal Yapaz Zeka Stratejisi'nin nihai hali verildi. Bu doğrultuda Ulusal Yapaz Zeka Stratejisi'nin vizyonu; müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zeka ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek olarak belirlendi. Ulusal Yapaz Zeka Stratejisi, bu vizyonu hayata geçirmek üzere hem ulusal politika ve ihtiyaçlar doğrultusunda hem de uluslararası kuruluşların yapay zeka strateji önerileri dikkate alınarak, 6 stratejik öncelik etrafında tasarlandı Bu stratejik öncelikler kapsamında 24 amaç ve 119 tedbir belirlendi. Bu amaçlar ve tedbirler, uygulayıcı kurumların detaylarını belirleyeceği eylemlerin çerçevesini çiziyor. UYZS’nin öncelikleri ile bu kapsamda belirlenen amaçlar ve tedbirler, Türkiye’nin “Dijital Türkiye” vizyonu ve “Millî Teknoloji Hamlesi” ile uyumlu olacak şekilde kurgulandı.

 

 

Son Güncelleme: 24.08.2021 22:18:17
ETİKETLERyapay zeka