UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

“BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM”

Taliban'ın ele geçirmesiyle felakete sürüklenen ülkede insanlar, canını kurtarmak için kaçmaya devam ediyor. Afgan kadın yaşanılanları anlatmak için kelime bulmakta zorlanırken, 'hayatında böyle bir şey görmediğini' söyledi.

“BÖYLE BİR ŞEY  GÖRMEDİM”

Afganistan'ın kadın milli tekerlekli sandalye basketbol takımının kaptanı Nilofar Bayat, Taliban Kabil'e girdiğinde, oradan bir an önce kaçması gerektiğini yoksa çok kötü şeylerin yaşanacağını anladı.

'BENİ ÖLDÜRECEKLERİNİ BİLİYORDUM'

“Basketbol oynadığım çok fazla video vardı. Kadın hakları ve engelli kadınların hakları için aktif olarak çağrıda bulundum” diyen Bayat, "Taliban benim hakkımda tüm bunları öğrenirse, beni öldüreceklerini biliyordum" dedi.

Bayat, Taliban rejimi sırasında Kabil'deki ailesinin evi bir roket tarafından vurulduğunda henüz yürümeye yeni başlayan bir çocuktu. Erkek kardeşi öldürüldü ve şarapnel parçalarının omuriliğini yaralaması ve sırtını yakması üzerine Bayat bir yıl hastanede yattı.

Afgan milli sporcu, korkularını, yıllar önce arkadaş olduğu İspanyol bir gazeteciye itiraf etti. Hikayesini sosyal medyada yayınladı ve İspanyol yetkililerden onu İspanya'ya tahliye etmeye çalışması için yardım istedi.

'HAVAALANI TAM BİR KAOSTU'

Yaşadığı dehşeti Guardian'a “Havaalanında oradan çıkmak, Taliban'dan kaçmak isteyen binlerce kişi vardı” sözleriyle anlatan Bayat, "Hayatımda böyle bir şey yaşamadım" dedi.

Havaalanına girmek dokuz saat sürdü. Zaman zaman havaya ateş açan Taliban tarafından kuşatıldılar. 28 yaşındaki kadın, "Havaalanı kaos içindeydi" dedi.

Yine de çift, başka seçeneklerinin olmadığını hissetti. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nde de çalışan Bayat, "Taliban, insanları teşhis etmek için kapı kapı dolaşmaya başladı. Bu bir felaket, 20 yıllık bir geri adım." diye konuştu.

O ve kocası Cumartesi günü şehrin tekerlekli sandalye basketbol takımına katılmak üzere seçildiği Bilbao şehrine geldiler. Afganistan'ın erkekler milli tekerlekli sandalye basketbol takımında oynayan kocasına da takımda yer teklif edildi.

Çift yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kabil havaalanındayken Taliban valizlerimizi almamıza izin vermedi. Beş gündür aynı kıyafetleri giydiğimize inanabiliyor musun? Her şeyimizi kaybettik, hiçbir şeyimiz yok.”

Cuma günü, Bayat ve kocası Ramesh, yıllar boyunca İspanya'nın askeri ve sivil operasyonlarında çalışmış 250'den fazla Afgan tahliyesiyle birlikte İspanya'ya geldi.

Son Güncelleme: 23.08.2021 13:27:16
ETİKETLERtaliban  afganistan