UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KRİPTO PARASI OLANLAR DİKKAT!

Kripto parası olan vatandaşlar dikkat! Uzmanlardan çok kritik tavsiyeler geldi.

KRİPTO PARASI  OLANLAR DİKKAT!

Türkiye’de de çok yaygın olan kripto para yatırımcıları Thodex’in skandalının ardından tedirgin oldu.

Huobi Global Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş kripto paraları saklamak için dört yöntem olduğunu söylerken bu yöntemlerin soğuk cüzdanlar, sıcak cüzdanlar, donanım cüzdanları ve kripto varlıklar için saklama hizmeti veren kuruluşlar olduğunu belirtti.

Soğuk cüzdanların, internet bağlantısı olmayan bir bilgisayar veya akıllı telefon üzerinde oluşturulduğunu ve uzun vadeli yatırımlar için en güvenilir saklama yöntemi olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Göğüş, "Sıcak cüzdanlar ise internet bağlantısı kullanan mobil cüzdan uygulamaları veya tarayıcı eklentileri üzerinde çalışır. Avantajı, oluşturacağınız özel anahtar ile kripto varlıklarınızı kendi kontrolünüzde saklamanızı sağlarken istediğiniz an alım-satım yapma olanağı sağlamasıdır. Sıcak cüzdanlar internet dünyasına açık olduğundan kullanıcıların dolandırıcılık amaçlı bağlantılar konusunda uyanık olması önemlidir.

SPOT CÜZDANLARDA PARA BIRAKILMAMALI

Kripto para borsalarının spot cüzdanlarında para bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Kurtuluş şöyle devam etti:

Kısacası işlem yaptıktan sonra paranızı mutlaka kişisel cüzdanınıza taşıyın. Zira olası bir hacklenme veya dolandırıcılık hadisesinde kripto paranızı kaybedebilirsiniz. Burada mobil telefonlarınızda ayrı bir uygulama olan sıcak cüzdanlar ya da çevirimdışı bir USB gibi soğuk cüzdanların kesinlikle kullanılmasını öneriyoruz.

Mobil cüzdan uygulamaları kişisel kasanız gibidir, şifresini söylemediğiniz ya da çeşitli oltalamalarla hacklenmediğiniz sürece kimse cüzdanınıza erişemez, her halükarda sıcak cüzdanlarda bu bilgilerin tutulduğu sunuculara siber saldırı ihtimali ve dolayısıyla risk mevcuttur. Soğuk cüzdanlarda ise internete erişim olmadığı için depoladığınız kripto varlıklara başkalarının erişimi hiçbir şekilde mümkün değildir. Son olarak, borsalarda para tutmanız halinde o borsanın size gerçekten almayı amaçladığınız kripto parayı verip vermediğinizi bilemezsiniz. Ama cüzdan kullanırsanız transfer esnasında bu anlaşılacaktır.

KILIÇ: YASAL DÜZENLEMELER İLE DENETİM GETİRİLMELİ

Avukat Oğuz Evren Kılıç ise soğuk cüzdana erişim için gerekli "private key", yâni parolaların asla kaybedilmemesi ve başkaları ile paylaşmaması gerektiğini belirtiyor.

Thodex gibi olayların yaşanmaması için öncelikle devletin, yasal düzenlemeler ile kripto varlık piyasasına etkin denetim ve yaptırım mekanizmaları getirmesi gerektiğini belirten Kılıç şu ifadeleri kullandı:

Kripto varlık borsası açmanın zorlaştırılması, lisans ve teminat şartına bağlanması, kuruluşta ve sonraki aşamalarda etkin denetimlerin yapılması gerekiyor. Kripto varlık piyasasının yargısal süreçlerinin de özel yargı süreçleri haline getirilmesi lazım. Yatırımcı ise uyanık ve dikkatli olmalı. Küçük hacimli, şeffaf olmayan, müşteri ilişkileri sorunlu borsalardan uzak durulmalı. Piyasa araştırması yapılmadan, borsa hakkında detaylı araştırma yapılmadan borsanın müşterisi olunmamalı.

İHLAL OLURSA NELER YAPILABİLİR?

Veri ihlalinin niteliğine göre farklı başvuru yolları mevcut. Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na başvuru söz konusu olabileceği gibi, savcılıklara ve hukuk mahkemelerine de başvurular yapılabilir. Bu başvurularda tedbire yönelik çeşitli ara kararların alınması da söz konusu olabilecektir.

Son Güncelleme: 20.05.2021 11:30:21
ETİKETLERkripto para