UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

RAMAZAN AYINDA TAM KAPANMA OLACAK MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası flaş açıklamalardan bulundu.

RAMAZAN AYINDA TAM  KAPANMA OLACAK MI?

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Ülkemiz salgın boyunca yaşadığı en zor dönemlerden birini geçirmektedir. Vaka durumlarını il il gösteren bir harita yayımlıyoruz. Kovid-19 risk haritamız da nüfusun yüzde 80'nin çok yüksek risk grubundaki şehirlerde yaşadığını ortaya koyuyor. Mutasyon ve varyantlar konusunda ise genelde beklenti şansın bizden yana olmasaydı ama şu an için bu gerçekleşmedi. Kovid-19'un eskisinden daha hızlı yayılım göstermesinin sebebini virüsün yeni varyantlarına bağlamaktadır. 

Hızlı yayılım dışında bunlar hastalığın daha ağır geçirilmesine de neden olabilmektedir. Son haftalarda çok sayıda mutant ve varyant virüsü tespit ettik. Yeni vakaların yüzde 85'i İngiltere mutasyonu kaynaklıdır. Bugün virüsün dünyada yaygın olan tipi budur. Güney Afrika varyantı 11 ilde 285 kişide, Brezilya varyantı ise 9 ilde 166 kişide görüldü.

Yüzde 59 olan yatak doluluk oranı ve yüzde 67,4 olan yoğun bakım doluluk oranında dramatik artış yok ama gelişmeler ciddi, veriler ikaz edici.

Sağlık hizmetlerimiz genel sağlık hizmetlerini kapsayacak şekilde eksiksiz sürmektedir, ama salgının durumuna göre bir düzenleme yapmak zorunda kalabiliriz.

Gerçeğin uyarısına dikkat etmek zorundayız. Aşı programı devam ediyor. En çok aşılama yapan ülkeler arasındayız. Şu ana dek 18 milyon dozdan fazla aşı yapılmıştır. Türkiye dünyada en çok aşı yapan 
Sağlık hizmetlerimiz genel sağlık hizmetlerini kapsayacak şekilde eksiksiz sürmektedir, ama salgının durumuna göre bir düzenleme yapmak zorunda kalabiliriz.

Kasım ayında yoğun bakıma yatan hastaların yüzde 69'unu 65 yaş üstü oluştururken bugün bu oran yüzde 53'lere kadar düştü.

Yakın zamanda hem tedarik yoluyla aşı çeşitliliğini sağlayarak hem de yerli aşı üretimiyle toplum bağışıklığını gerçekleştireceğiz.

Gerçeğin uyarısına dikkat etmek zorundayız. Aşı programı devam ediyor. En çok aşılama yapan ülkeler arasındayız. Şu ana dek 18 milyon dozdan fazla aşı yapılmıştır. Türkiye dünyada en çok aşı yapan altıncı ülkedir.

65 yaş üstü vatandaşların 1 Ocak itibarıyla toplam vaka içindeki oranı 17,7 iken şimdi yüzde 8,2. Aşılama sonrası neredeyse yarı yarıya düştü. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yüzde 23,6'sı, aşısı tanımlandığı halde halen aşısını yaptırmış durumda değil. Entübe vakalar içindeki 65 yaş üstü vatandaşların oranı yüzde 71'den yüzde 54,4'e indi, sağlık çalışanlarının oranı yüzde 1,1'den 0,15'e düştü.

Aşının 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarına hem hastanede yatış hem yoğun bakım hem de entübe olan hastalar boyutuyla baktığımızda belirgin bir fayda sağladığını tamamlanmış olan kişilerin aşılarını yaptırma konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyorum.

'TAM KAPANMA' OLACAK MI?

Bugün Bilim Kurulu özellikle bu çerçevede yarından itibaren Ramazanın başlamasıyla birlikte önerilerimiz neler olabilir diye alternatifli bir hazırlık yapıldı. Kabine Toplantısında bu önerileri sunmuş olacağız o çerçevede sayın Cumhurbaşkanımız alınan kararları açıklarlar. Ramazan ayını özellikle tedbirler noktasında çok önemli bir dönem olarak görmeliyiz. Bulaşıcılığın daha da arttığı yeni bir pik dönemi yaşıyoruz. Bulaşıcılığın çok arttığı pikten bahsediyoruz. Yakın temas ve hareketliliği azaltıcı bir döneme girmek durumundayız.

İstanbul için dördüncü pik. Şu dönemde sağlık altyapımız açısından ciddi bir sorun olmadığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Yatak doluluk oranlarımızın yüzde 56.3 olduğunu söylemek istiyorum.  

DSÖ'nün biliyorsunuz iki hafta önce bir toplantısı olmuştu. O toplantıda benim özellikle bütün dünyaya ifade ettiğim şu oldu: Aşıyla ilgili fikri mülkiyet haklarının çözülmesi gerektiğini ifade ettim.

Sputnik aşısının Türkiye'ye geleceğini söylemek istiyorum. Önümüzdeki haftalar ben bu anlamda biraz daha önemli sayıda aşının gelebileceğini tahmin ediyorum. Biontech ile ilgili Uğur hoca ile bugün iki defa görüştük. Bugüne kadar 4.5 milyon doz aşımız geldi. Biz 30 milyona tamamlamak üzere sözleşme yapmıştık. Gelecek ay sonuna kadar belli bir miktarın gönderilmesi şeklinde görüşüyoruz. Uğur hoca çok büyük bir gayret sarf ediyor. Haziran ayı için 30 milyon doz aşıya şimdiden söz verebilirsin dediler. 10 gün içinde de bu rakamların ne kadar fazla olabileceğini netleştirmiş olacağız. Bizim Haziran sonuna kadar elimizde bu çerçevede yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim.

ÖĞRETMENLERDE AŞILAMA

Özellikle öğretmenlerin aşılamalarına köy okullarından başladık. Ramazan ayı döneminde, iki-üç haftalık zaman diliminde ilkokul öğretmenlerimizin hepsinin aşılanmalarını bitirmek istiyoruz. Yine tabii ki alternatifli öneriler tartışıldı. Sekizinci ve 12.sınıfların imtihan günleri de belli olduğu için fırsat eşitliğini sağlamak. konusundan eğitimin devam etmesi konusunda değişmez bir yaklaşım söz konusu.

Özellikle şu dönemde varyantların daha da yoğun olmasıyla birlikte yakın temasta bu virüsün çok daha kolay bulaştığını biliyoruz. Alınacak kararlar tartışılarak bütün dengeler gözetilerek alınmış olur.

 

Son Güncelleme: 12.04.2021 22:13:00
ETİKETLERramazan oyu  coronavirüs