UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

UZMAN İSİMDEN KRİTİK UYARI!

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, erken teşhis ve tedavinin parkinson hastalığıyla mücadelede çok önemli yer tuttuğunu belirterek, parkinson hastalarının ya da belirtilerini yaşayan kişilerin, Kovid-19 salgını nedeniyle sağlık kuruluşuna gitmeyi ertelememesi gerektiğini bildirdi.

UZMAN İSİMDEN KRİTİK UYARI!

Çakmur, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, parkinson hastalığının her yaşta görülebildiğini ancak daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkan ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu belirtti.

Erken tanı ve uygun tedaviyle hastalığa yakalanan kişilerin uzun süreli, kaliteli bir yaşam sürmelerinin mümkün olduğunu ifade eden Çakmur, hastaların Kovid-19 salgını nedeniyle yaşadıkları çekincelerin tedavilerini aksatabildiğine dikkati çekti.

Çakmur, parkinson hastalığından şüphelenildiğinde veya tanı alan hastalarda yeni sorunlar ortaya çıktığında sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğinin altını çizerek, "Hastalıkla ilgili belirti ve bulgular ihmal edilmemelidir. Kovid-19 salgını, parkinson hastalığı belirtileri yaşayan kişilerin sağlık kuruluşuna gitmesine engel olmamalıdır. Erken teşhis ve tedavi hastalıkla mücadelede çok önemli bir yer tutmaktadır." uyarısında bulundu.

Parkinson hastalığının belirtilerinin çeşitli olduğunu ve kişiden kişiye farklılıklar gösterebildiğini belirten Çakmur, şunları kaydetti:

"Parkinson belirti ve bulguları, el, ayak, dil ve dudaklarda olabilen titreme, hareketlerde yavaşlama, kol veya bacakta kasılma, yürürken kolları sallamama, yüz ifadesinde azalma, donukluk, ufak adımlı veya ayak sürüyerek yürüme, zaman zaman kontrolsüz hızlanma, vücut duruşunun öne eğik şekil alması, alçak sesle, monoton konuşma, el yazısının küçülmesi, okunaksız olması, ağızdan salya sızması, yutkunma güçlüğüdür. Hastalığın asıl belirtileri, hareketle ilgili belirtiler olsa da hastalığın hareket etkilenmesinden önce koku alma sorunu, kabızlık, depresyon, uyku problemleri, yorgunluk ve ağrı gibi sorunlarla başlayabildiği bilinmektedir."

Çakmur, parkinson hastalığının tedavisinin her hastaya özgü planlandığına, eklenen sorunlar ya da bulgulara göre değiştirilebildiğine işaret ederek, "Bu tedavilerin amacı hastalık bulgularını düzeltmek olup semptomatik etki gösterirler. Eksik ya da fazla değil, 'yeterli tedavinin' hastalığın daha iyi bir gidiş göstermesine neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hastalıkta erken tanı ve uygun tedavi parkinson hastalarının daha kaliteli, konforlu bir yaşantı sürmeleri için çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

 

Son Güncelleme: 10.04.2021 19:15:02
ETİKETLERPARKİNSON  CORONAVİRÜS