UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

AB’DEN BİR DOZ AŞI İÇİN 54 EURO İSTEMİŞLER!

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung, corona virüsü aşısını geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin yönettiği BioNTech ile ortağı Pfizer’ın, AB’den doz başına 54 euro istediğini yazdı. Bu fahiş fiyatın, "AB’nin aşı nedeniyle uğrayacağı kayba göre hesaplandığı" ve kâr hırsıyla hareket edildiği belirtiliyor.

AB’DEN BİR DOZ AŞI İÇİN  54 EURO İSTEMİŞLER!

Corona virüsüne karşı mRNA tabanlı aşı geliştiren Pfizer ile Almanya'da Prof. Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin sahibi olduğu BioNTech'in, Avrupa Birliği'nden doz başına 54.08 Euro istediği ortaya çıktı. Başta Bild Gazetesi olmak üzere, bazı kesimler AB'yi “BioNTech aşısını az ve geç almakla” suçluyordu. Yeni ortaya çıkan bilgilerle, Pfizer/BioNTech'in aşırı kâr hırsıyla ve AB'nin uğrayacağı zarardan nemalanmak amacıyla hareket ettiği iddia ediliyor.

‘ZENGİN OLMAYACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Geçen yıl haziran ayının başındaki söyleşilerinde “Aşı ile hiçbir biyoteknoloji ya da ilaç şirketi zengin olmayacak” diyen Uğur Şahin, şimdi Alman medyasının hedefi. Süddeutsche Zeitung gazetesi, Prof. Uğur Şahin'in başta verdiği sözlerin aksine çok yüksek fiyat teklifi ilettiğini, şimdi de sorulara cevap vermediğini yazdı.

GEREKLİLİK HESABI YAPTILAR

Gazete, corona krizinde AB'nin günde 3.8 milyar euro zarara uğradığını ve yıllık zararın ise 1.4 trilyon euro‘yu buduğunu, tek çözümün de aşı olduğunu belirterek, şöyle yazdı:

“Fiyat teklifinde etkili olan faktör, ilacın nakliyesi ya da ulaştırılması değildi. Araştırma, geliştirmeye ne kadar harcandığı da değildi. İlacın tıbbi olarak ne kadar gerekli olduğunun hesabı yapıldı. Buna göre bir fiyat biçtiler. Yani, bir maliyet-etkinlik modeline göre fiyatlandırma yapıldı.”

Son Güncelleme: 19.02.2021 11:17:36
ETİKETLERpfizer  biontech