UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İL BAZLI NORMALLEŞME ADIMLARI ATILIYOR

Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığında yerel bazlı normalleşme adımları için çalışmalar yürütülüyor. Buna göre il bazlı puanlama sistemi oluşturulacak. İl bazlı normalleşme adımları, bazı illerde örneğin restoran veya okullar açılabilecek.

 İL BAZLI NORMALLEŞME ADIMLARI ATILIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Yerel Bazlı Normalleşme adımlarına işaret etti. Peki bu adımlar neler? Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nda gündeme geldi. Yerel bazlı atılacak normalleşme adımları için puanlama sistemi oluşturulacak.

Test sayısı, pozitiflik oranı,7 gün içinde vakalarda azalma ya da artma olup olmadığı tüm donelere bakılacak. Puanlama yapılacak. Bu puanlamaya göre de bir renklendirme yapılarak risk haritası oluşturulacak. Puanlama sistemine göre o il, ilçe ya da beldede okullar yüz yüze eğitime geçebilir mi, restaurant ya da kafeler açılabilir mi? Sokak kısıtlaması kaldırılabilir mi? Tüm bunlara puanlama sistemi ile karar verilecek.

CNN Türk’ün haberine göre Puanlama sistemi için Sağlık Bakanlığı bir alt yapı oluşturmaya hazırlanıyor. Sistem merkezden takip edilecek ancak yerelde karar mekanizması olabilecek. Kısıtlı il ve ilçelerde pilot olarak uygulanacak..

Benzer bir çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı da yaptı. Bu noktada özellikle il-ilçe bazlı okulların açılmasıyla ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Özellikle o çalışmada da kaç bin nüfusta kaç vaka sayısı olursa okullar kapalı tutulmalı gibi seçenekler üzerinden sistem anlatıldı.

Edinilen bilgiye göre benzer uygulama ABD'de var. Orada kullanılan parametrelere de yararlanılarak bir şema oluşturulacak ve salgının seyrinin yerel takip mekanizmasının sağlanmasına yoğunlaşılacak. Çalışmanın olgunlaşıp kabine toplantısında kabine üyelerine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktarılması bekleniyor.

 

Son Güncelleme: 12.02.2021 18:58:03
ETİKETLERnormalleşme