UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TÜRKİYE İÇİN DİKKAT ÇEKEN YORUM!

Gelen son dakika haberine göre, bilim insanları Brezilya’nın Amazon bölgesinde tespit edilen yeni tip koronavirüs varyantının ‘korkutucu’ olduğu görüşünde. Türk bilim insanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Milliyet’e ‘Bu türün antikorlardan kaçma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dair bulgulara ulaşılmış durumda’ dedi. Uzmanlardan Türkiye için de dikkat çeken bir yorum geldi.

TÜRKİYE İÇİN DİKKAT  ÇEKEN YORUM!

Brezilya’nın Amazon bölgesinde tespit edilen yeni koronavirüs varyantının “kaygı verici” olduğu belirtildi. Yeni varyant Amazon bölgesinden Japonya’ya seyahat eden 4 kişide tespit edilmişti.

Yeni varyantın İngiltere ve Güney Afrika’da rastlanan varyantlardan ayrı geliştiğini belirten bilim insanları, Milliyet’e yeni mutasyon ile ilgili gerçekleştirilen son araştırmaları ve sonuçlarını paylaştı.

ABD Connecticut Üniversitesi Alerji ve İmmünoloji Bölümü’nde görevli Türk bilim insanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Amazon’da tespit edilen varyantın Güney Afrika’da mutasyona uğrayan türden bile daha tehlikeli olduğunu söyledi ve “Brezilya’da tespit edilen yeni varyant, diğer tespit edilebilen üç mutasyondan daha tehlikeli. Açıkçası bu durum biraz korkutucu.

Brezilya’daki mutasyona uğrayan türün antikorlardan kaçma ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtiliyor. Kovid-19 hastalığı geçirende, hafif belirtili istisnalar dışında ikinci kez hastalık geçiren görmeyiz. Ancak Brezilya’da tespit edilen varyantın koruyucu antikorları yanıltarak çoğaldığına dair bulgulara ulaşılmış durumda” dedi.

'TÜRKİYE'DE YOK DİYEMEYİZ'

İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy ise İngiltere başta olmak üzere Güney Afrika, Nijerya ve Güney Amerika’da görülen mutant virüs için şunları söyledi: “Kovid-19 solunum yoluyla bulaşan bir hastalık.

Sadece İngiltere değil, Nijerya, Güney Afrika, Brezilya ve diğer yerlerde görülen mutant virüsler için ‘Türkiye’de yok’ diyemeyiz. Yeni, türler direkt görüldükleri ülkeler yerine bağlantılı şekilde de bulaşma ihtimali taşıyor.

Ne kadar önlem alınırsa alınsın, bir şekilde virüs bulaş yolu bulacaktır. Mutant virüslere yönelik görüşler ağırlıklı olarak gözlemsel araştırmalar. Henüz Türkiye’de klinik çalışmalara dayalı bir durum olmasa da maske, mesafe ve hızlı aşılanma çok önemli.”

Dünya Sağlık Örgütü, ilk örneklerine İngiltere’de rastlanan yeni tip koronavirüsün mutasyon geçirmiş türünün 60 ülkeye yayıldığını Güney Afrika varyantının ise toplam 23 ülke ve bölgede tespit edildiğini duyurmuştu.

Ocak ayı başında Pfizer/BioNTech aşısının, İngiltere ve Güney Afrika’da ortaya çıkan virüsün mutasyonuna karşı etkili olduğu açıklanmıştı. Pfizer’ın aşı bilimcisi Phil Dormitzer ise aşının hem İngiltere hem de Güney Afrika varyantında tespit edilen “N501Y” isimli mutasyonu nötralize ettiğini söylemişti. ABD’de yapılan yeni bir araştırmada ise mutasyona uğrayan koronavirüsün aşıların etkinliğini azaltabileceğini ortaya koydu.

New York’taki Rockefeller Üniversitesi’nde Dr. Michel Nussenzweig liderliğinde yapılan araştırmada İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’daki koronavirüs vakaları test edildi. Nussenzweig, elde edilen sonuçlarla ilgili “Antikor yanıtı, virüsü bloke etmede o kadar iyi değil” dedi. Rockefeller araştırmacıları, Moderna veya Pfizer aşısı olmuş ve antikorlarını laboratuvarda çeşitli virüs mutasyonlarına karşı test etmiş 20 kişiden kan örnekleri aldı.

16 aşı alıcısının testlerinin antikorların virüsü bloke etme kabiliyetinde büyük bir fark göstermediği kaydedildi. Daha önceki araştırmalar, 2 aşının Kovid-19 hastalığını önlemede yaklaşık yüzde 95 etkili olduğunu ortaya koymuştu.

Son Güncelleme: 22.01.2021 08:59:40
ETİKETLERcorona  coronavirüs