UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SOSYAL MEDYA KANUNU NEDEN GEREKLİ?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu sosyal medyadan yaptığı açıklamada Almanya ve Fransa’dan sonra İngiltere’nin de sosyal medya yasası için harekete geçtiğini belirtti.

SOSYAL MEDYA KANUNU NEDEN GEREKLİ?

RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Almanya ve Fransa’dan sonra İngiltere de sosyal medya yasası için harekete geçti. Ülkemizde de gerçekleşen Sosyal Medya Kanunu’nun gerekliliği dilerim ki bu örneklerle daha da iyi anlaşılır.

Birleşik Krallık'ın hazırladığı Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı'na göre yasa dışı ve zararlı içerik barındıran sosyal medya platformları ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Cinsel istismar, terörizm veya intihara yönelik içerik barındıran ve çocukları pornografiye, zorbalığa maruz bırakan platformlar 18 milyon £ veya küresel yıllık gelirlerinin %10'u oranında cezaya çarptırılabilecek.

Ayrıca Kanunu ihlal eden sosyal medya platformlarına, Birleşik Krallık'ın iletişim alanındaki düzenleyici ve denetleyici kurumu olan Office of Communication (Ofcom) tarafından erişim engeli getirilebilecek.

Sosyal medya şirketleri yasal bile olsa yetişkinlere fiziksel veya psikolojik zarar verebilecek içeriklerle (örneğin Coronavirüs aşısına dair bilgi kirliliği) mücadele edeceklerini belirten hükümleri ve koşulları net bir şekilde açıklayacaklar.

Parlamentodaki oylamadan sonra yasalaşması beklenen tasarı için ilgili bakan Olivier Dowden "Ben de aşırı derecede teknoloji taraftarıyım; fakat bu, teknoloji firmalarının her şeyden âzâde olduğu anlamına gelmez." diyerek tasarının gerekçesine değindi.

Çocukları ve savunmasız kullanıcıları koruyabilmek için yeni bir hesap verilebilirlik çağına girdiklerini belirten Bakan Dowden, bu Kanunun sektöre olan güvenin yeniden kazanılmasını ve ifade özgürlüğünün yasal güvenceler altına alınmasını amaçladığını vurguladı.

Facebook, Twitter ve TikTok yetkilileri çevrimiçi güvenliğin artırılması hususundaki Kanunu desteklediklerini ve Kanun çalışması için tüm paydaşlarla bir araya gelmeyi beklediklerini ifade etti.

Bu arada Avrupa Birliği de yakın zamanda “Dijital Hizmetler Yasası” ve “Dijital Pazar Yasası”  teklifleriyle teknoloji şirketlerini hem rekabet açısından hem de içerik açısından (nefret söylemi, terör içeriği vb.) daha sıkı denetlemeye başlayacak” ifadelerini kullandı. 


Son Güncelleme: 31.12.2020 19:25:52
ETİKETLERİbrahim Uslu  RTÜK  sosyal medya