UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SOSYAL MEDYADA HAKARETE HAPİS!

Almanya ve Fransa’da yeni uygulamalar hazırlanırken Rusya’da ise internette yapılan hakarete 2 yıla kadar hapis cezası geldi! Türkiye’de de yeni yılla birlikte yeni kanunun uygulamaları başlayacak.

SOSYAL MEDYADA  HAKARETE HAPİS!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus medyasına karşı sansür uygulayanlara yaptırım getirilmesi hakkındaki yasayı imzaladı. Yeni yasa ile Rus medyasına bir şekilde sansür uygulayan sosyal ağ platformları engellenebilecek, bunlara erişim yavaşlatılabilecek ve idari para cezaları verilebilecek.

Yeni yasaya göre, Twitter, Facebook ve YouTube gibi çok fazla kullanılan sosyal ağlar da dahil olmak üzere bilişim teknolojileri platformları, ırksal, ulusal ve siyasi bağlılığa dayalı olarak bilgiye erişimi kısıtlamaları halinde bundan sonra cezalarla karşı karşıya kalacak.

Yeni yasa, bu kısıtlamalar karşısında söz konusu sosyal ağ platformlarına erişim yasağı getirilmesine, bu sitelere erişimin yavaşlatılmasına ve idari para cezaları uygulanmasına olanak verecek.

Söz konusu yasanın Rusya’da kabul edilmesi, Twitter gibi bazı sosyal ağ platformlarının Rus medyasında yer alan içeriklere erişimin eskisi kadar kolay olmamasını içeren birtakım algoritma değişiklikleri yapmalarını izledi.

Başsavcı, Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak, platformun sahibine ‘Rus medyasına karşı ayrımcılık uygulayan statüsü’ atayabilecek ve ardından bunu yaptırımlar takip edecek. Platform sansürü kaldırmaya karar verirse, Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'nu (Roskomnadzor) bu konuda bilgilendirmesi gerekecek ve daha sonra Başsavcı, yine Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak, yaptırım kararını iptal edebilecek.

Yasayı ihlal edenler için para cezası üç milyon ruble yani 40 bin dolara kadar çıkabilecek.

Öte yandan Türkiye’de de yeni yılda sosyal medya kanunu uygulanmaya başlayacak.

Son Güncelleme: 31.12.2020 18:17:28
ETİKETLERSOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ  RUSYA  KANUN