UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

“BEN CORONA’YIM, PARA ÜSTÜYLE DEZENFEKTAN AL”

Coranavirüs salgınının dünya genelinde etkisini göstermesiyle birçok iş sektörü durma noktasına gelirken, motosikletli kuryeler ise yoğun bir dönem yaşıyorlar.

“BEN CORONA’YIM, PARA ÜSTÜYLE DEZENFEKTAN AL”

Adana Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Yalçın Parmak, Koronavirüs salgının başlamasından itibaren Türkiye genelinde 160 motosikletli kuryenin kazalarda hayatını kaybettiğini ifade etti.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde dahi yoğun bir mesaiyle çalışan motosikletli kuryeler, özellikle kış günlerinde zorlu şartlara rağmen işlerini yürütmeye çalışıyor. İş yükü artan özellikle yiyecek götüren kuryelerin en büyük şikayeti ise 5- 10 dakika gecikmeden dolayı müşterilerden aldıkları tepkiler oluyor. Adana Motosikletli Kuryeler Derneği'nin kurucularından olan Mustafa Gök, kurye olan 18 yaşındaki oğlu İslam Gök'ü işten eve dönerken 2 yıl önce trafik kazasında kaybettikten sonra derneğe katıldığını anlattı. Pandemi sürecinde sipariş veren müşterilerin kendilerine daha saygılı olmaya davet eden Gök, "Maalesef sipariş verdikten sonra 10 dakika sonra arayıp nerede kaldığımızı soruyorlar. Evde 10 dakikada yemeklerini hazırlayabiliyorlar mı? Bir de hasta olanlar mutlaka sipariş verirken hasta olduğunu söylesinler. Geçtiğimiz gün siparişi götürdüm, parayı veren kişi 'Üstü kalsın abi dezenfektan alırsın ben Kovid hastasıyım' dedi. O an ne yapacağınızı bilmiyorsunuz" dedi.

Kurye 19 yaşındaki Hakan Bahçacı, "Yağmurlu günlerde sürücüler kesinlikle dikiz aynalarına bakmıyor ve kapıyı açtıkları anda biz kapıya çarparak kaza yapıyoruz. Bu durumdan dolayı bir çok arkadaşımız yaralandı" derken, Kemal Kaya ise, "Aldığımız siparişleri müşteriye hızlı bir şekilde götürmek zorundayız. Çünkü siparişi iptal etme korkusu yüzünden motosikleti süratli kullanmak zorundayız. Motosikleti adeta ölüme gider gibi sürmek zorunda kalıyoruz" dedi.

Adana Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Yalçın Parmak, koronavirüs salgının başlamasından itibaren Türkiye genelinde 160 motosikletli kuryenin kazalarda hayatını kaybettiğini ifade etti:"Yağmur, çamur demeden götürdüğümüz bir siparişin karşılığında 'Neden geç kaldın, iptal ediyorum' gibi tepkiler almak bizi çok üzüyor"

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyon Genel Başkanı Çağdaş Yavuz ise, kuryelerin özverili bir şekilde çalıştığını, ancak müşterilerin sipariş verirken sabırsız olduğuna dikkat çekti. Müşteriler tarafından kendilerine hız baskıları yapıldığının altını çizen Yavuz, "Herkesin paketi acil. Özellikle yemek sipariş verenler kuryeleri 'Eğer acil gelmezse senin puanını düşük yazarım' gibi tehditlerle bulunuyordu. Kuryelerde bu baskıdan dolayı yeri geliyor kaldırımlarda yeri geliyor kırmızı ışıkta geçmek zorunda kalıyor bu da üzücü sonuçlar doğuruyor" dedi. Kuryelerin de sağlıkçılar gibi 'Tehlikeli meslek grubuna' alınmasını isteyen Yavuz, "Siparişini götürdüğümüz kişinin Kovid hastası olup olmadığını bilmiyoruz. Sipariş veren kişinin HES kodu girmesi uygulamasının getirilmesini istiyoruz. Bizler de siparişlerini evlerinin kapısına bırakalım. Çünkü risk altında yaşıyoruz "dedi.

Motosikletli Kuryeler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz: "Her an kaza ile karşı karşıyayız. Çünkü sipariş verenler çok sabırsız. Telefonu kapatan müşteri hemen kapısında olunmasını istiyor. İki teker arasında hayat mücadelesi veriyoruz"

Son Güncelleme: 24.12.2020 11:35:57
ETİKETLERcoronavirüs