UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CORONVİRÜS'ÜN BİR YAN ETKİSİ DAHA ORTAYA ÇIKTI!

Coronovirüs salgını etkisini göstermeye devam ediyor. Corona’nın bir yan etkisi daha ortaya çıktı.

CORONVİRÜS'ÜN BİR YAN ETKİSİ DAHA ORTAYA ÇIKTI!

Coronavirüs’ün sindirim sistemi üzerindeki hasarlar bıraktığını belirten Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Mustafa Kaplan, Coronavirüs’ün birçok sistemi etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi. İlk başlarda sadece nefes darlığı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş gibi solunum sistemini ilgilendiren bir enfeksiyon olarak görülse de bunun aslında öyle olmadığı ifade eden Do. Dr Mustafa Kaplan, hastalığın seyri sırasında sıklıkla sindirim semptomları ve karaciğer hasarları oluştuğunu söyledi.

Coronavirüsün sindirim sistemini de vurduğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Kaplan; "Kovidli hastalarda başlangıç semptomu olarak en sık izlenen ve etkisi nerdeyse bir aya, bazen daha uzun süren bir semptom koku ve tat kaybıdır. Covidli hastalar bize ishal şikayetleri ile başvuruyorlar. Hatta bazı hastalar ishal sebebi ile araştırılırken Kovid tanısı konuyor. Yine çoğu Kovid tanısı alan hasta geçmeyen bulantı, kusma, halsizlik şikayetleri ile ya kan testi veya göğüs tomografisi çektirmekte ve covid tanısı almaktadır" dedi.

Doç. Dr. Kaplan, Coronavirüs tedavisinde kullanılan ilaçlardan da bahsederek şöyle konuştu:

"Bilindiği gibi Covid tedavisinde favipravir etken maddeli ilaç hastalığın şiddetini azaltmak için haklı nedenlerle yüksek dozda başlanmakta ve bir haftaya kadar devam edilmektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar da Kovid de en etkili tedavilerden birinin bu anti-viral ilaç olduğunu göstermektedir. Bu ilacın en bilinen etkilerinden birisi de mide bağırsak şikayetlerini arttırması ve karaciğer testlerini yükseltmesidir. Bu ilacı kullanan bazı hastalarda karaciğer testleri 10 kata kadar artmakta ama genellikle hızlı şekilde düzelmektedir. Covid tanısı alıp tedavi alan hastaların karaciğer testlerini sık aralıklarla kontrol ettirmelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Son zamanlarda Coronavirüs hastalığından kurtulan hastalar da geçmeyen mide ağrısı, hazımsızlık, bulantı gibi şikayetlerle başvuruların olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr Mustafa Kaplan, "Bu hastalara hastalıkla ilgili bilgi verdikten sonra bu durumun çoğu zaman geçici olduğunu söylüyoruz. Şikayetleri şiddetli olan hastalarda mide koruyucu ilaçlar ve bağırsak hareketlerini düzenleyen ilaçlar veriyoruz. Hastalarımızın hala şikayetleri devam ediyorsa bu hastalara endoskopi yapılmasını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 23.12.2020 10:59:45
ETİKETLERCORONAVİRÜS  YAN ETKİ