UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

REKLAM DÜNYASINDAN BOMBALAR VAR!!!

Reklam gelirleri çok büyük ölçüde arttı. Sadece 6 TV kanalının net geliri geçtiğimiz Kasım ayında 450 milyon TL oldu.

REKLAM DÜNYASINDAN BOMBALAR VAR!!!

Ve önümüzdeki haftalarda da kanallar reklamla dolup/taşacağa benziyor. Kanallar 20 gün sonra ciddi zamlar yapmaya hazırlanıyor. Yılbaşı itibariyle reklam fiyatlarını yüzde 20-30 arasında yükseltmeye karar verdiler.

Bu zamların bir başka nedeni de Dijital dünyadaki belirsizlik… Çünkü YouTube, Instagram, Facebook v.s Türkiye Cumhuriyeti’nin “Burada temsilcilik açın” kararına uymazsa, 1 Ocak’tan itibaren Türkiye’de reklam yayınlamaları yasaklanıyor.

Ayrıca Türkiye’deki gerçek ve tüzel kişilerin de buralara reklam vermesi yasaklanıyor. Bu sebeple, şimdiden arayışa geçen marka ve ajanslar, bir ara influencer’lar üzerinden reklam yapmayı düşünseler de bunun da aynı yasak kavramına gireceğini öğrenince ne yapacaklarını şaşırdılar. Sadece internetteki kurumsal haber mecralarında, haber-reklam olarak çalışma yapabileceklerini öğrenen markalar, bunun da kimseye yetmeyeceğini, bu dar alanın da çok kısa zamanda dolacağı endişesiyle ne yapacaklarını şaşırdılar.

Peki, markalar TV bütçesi kadar ayırdıkları Dijital bütçeyi ne yapacak? Ya TV’ye yönlenecekler ya da Türkiye’deki (dünyada da benzeri yaşanıyor) bu dijital değişimin sonunu bekleyecekler.

Ayrıca, sosyal medya mecraları, Türkiye’de büro açmayı kabullense bile ikinci bir problem var. “İsteğe bağlı” isimli lisansa sahip olmayan medya ya da kişisel/kurumsal hesaplar, artık bu lisansı almadan yayın yapamayacak. Yani, öyle ya da böyle eski devir bitiyor. TV ve dijitali iç içe kullanan ve aynı zamanda belirtilen tüm lisanslara sahip olan kurumların “legal” devri başlıyor. Böylece tüm vergi kaçakları da önlenecek.

Ünlü YouTuber’lar v.s ne yapacak? Onlar ya lisans alacak(ki şahsi olarak almaları zor) ya da kurumsal/lisansa sahip bir bünyenin içinden video yayınlayabilecekler.


HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

Son Güncelleme: 10.12.2020 19:48:03
ETİKETLERreklam  dijital reklam