UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TÜRK ASKERİNİN DAĞLIK KARABAĞ'DAKİ FOTOĞRAFI...

Savaşın sonucunda Dağlık Karabağ'daki tarım arazilerinin yüzde 70'ini kaybeden Ermenistan'da, göstericiler başkent Erivan'ı birbirine kattı. Sınır hattında yeni bir provokasyon karesi yayınlandı, Fransız milletvekillerinin Dağlık Karabağ'a geleceğinin ortaya çıkması ise ortalığı karıştırdı. Türk askerinin Dağlık Karabağ'daki fotoğrafı Rusya'da depreme yol açtı.

TÜRK ASKERİNİN DAĞLIK  KARABAĞ'DAKİ FOTOĞRAFI...

Dağlık Karabağ'da Laçın'ın da Azerbaycan'a teslim edilmesiyle Ermenistan'ın tarihi hezimeti tescillendi, Erivan'da Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını isteyenler yolları kesti.

44 gün süren savaşın ardından 10 Kasım'da imzalanan anlaşmayla Azerbaycan önce Kelbecer, ardından Ağdam ve son olarak da Laçın'ı tek kurşun atmadan geri aldı.

1990'lı yıllardaki işgalden bu yana Ermenistan tarafından işletilen Zod altın yatağı da artık Azerbaycan'ın kontrolünde. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Kelbecer'deki altın madeninin görüntülerini yayınladı.

Başta başkent Bakü olmak üzere Azerbaycan'ın birçok şehrinde bayram havası vardı, insanlar ellerinde bayraklarla zaferi doyasıya kutladı.

Uluslararası haber ajansları Associated Press (AP) ve Reuters, Azerbaycan'dan güne damgasını vuran fotoğrafları dünyaya servis etti. Bakü sokaklarında kutlama yapanlar Atatürk portreleri taşıdı, Türk bayraklarını salladı.

Azerbaycan lideri İlham Aliyev, 10 Kasım'ı resmen 'Zafer Günü' ilan eden bildiri yayınladı. Böylece, her yıl 10 Kasım Zafer Günü tüm ülke çapında kutlanacak.

RUS BASININDA TÜRK ASKERLERİ MANŞET

Savaş sonunda Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı topraklarda Türk ordusuna bağlı mayın temizleme birliklerinin varlığı ise, Rus basınında büyük yankı buldu. Rus medyası, bir adım daha ileri giderek Türkiye'ye bağlı özel birliklerin Dağlık Karabağ'daki çatışma bölgelerine yakın yerlerde de görüldüğüne dair iddialara yer verdi.

Nezavisimaya Gazeta'ya konuşan emekli korgeneral Yuri Netkachev, "Piyade erlerinin olduğu her yere özel kuvvetler de girebilir" dedi. Türkiye'nin amacının Rusya'yı Karabağ'dan ve tüm Güney Kafkasya'dan çıkarmak olduğunu iddia eden Netkachev, akılalmaz suçlamalar yöneltti: "Türk özel kuvvetlerinin katılımıyla, yöre halkının Rus barış gücü askerlerine karşı kışkırtılması veya sabotaj yoluyla bu yapılabilir.

Gazetede "Erdoğan neden Karabağ'a özel görev gücü gönderiyor?" başlığıyla çıkan yazıda, Karabağ'daki Rus barış gücü askerlerine lojistik desteğin Azerbaycan toprakları üzerinden gittiği ve bölge halkının büyük kısmının Rusya'nın varlığından hoşnut olmadığı savunuldu.

Moskovsky Komsomolets gazetesi ise "Güney Kafkasya'nın sabrı: Rusya Karabağ'da ne kaybediyor?" başlıklı haberde askeri uzman Yuri Lyamin'in şu görüşlerine yer verdi: "Türkiye bölgedeki askeri varlığını güçlendirdi. Türk ordusunun Azerbaycan'da olması Moskova için iyi haber değil… Bu iş uzun sürecek gibi görünüyor...

Türk ordusunun daha önce de burada ortak tatbikatlar yaptığı doğru ama şimdi burada Türkiye'nin askeri varlığı yasal olarak kurulmuş oldu… Türk askeri varlığının önemli ölçüde arttığı doğru. Bu ise Rusya açısından hoş bir sonuç değil.

Diğer negatif sonuç da şu: Türkiye saldırgan bir dış politika izliyor. Kuzey Suriye'de yerleşti, Libya'ya yardım etti ve şimdi de Azerbaycan'da. Korkarım aynı şekilde hareket etmeye devam edecek ve bu Rusya için iyi olmayacak."

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'nın 30 Kasım'da Twitter'dan yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer almıştı: "Kara Kuvvetlerimizin mayın ve EYP temizliği yapan METİ ve PMKİ timleri, Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerde kardeş Azerbaycan Ordusu’na destek sağlamaya başladı. METİ ve PMKİ timlerimiz hem Mayın/EYP temizliği yapacak hem de Azerbaycan birliklerine eğitimler verecek."

Rus basınındaki yorumlara rağmen sahadaki işbirliği ise sürüyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün Türk-Rus ortak merkezinin inşaatının başladığını söyledi: "Çok kısa bir sürede arkadaşlarımız orada görev yapacak. Türk ve Rus generali çalışacak, Türk ve Rus subayları, ateşkesin gözlemlenmesi, kalıcı hale gelmesi için beraber görev yapacak."

Son Güncelleme: 3.12.2020 08:35:27
ETİKETLERtürkiye  rusya