UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

VİRÜS DAHA BULAŞICI HALE GELMEDİ

Yeni tip koronavirüsün 99 ülkeden alınan 46 bin örneğini inceleyen bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsünün daha bulaşıcı hale geldiği iddiasını çürüttü. 12 bini aşkın mutasyonun incelendiği araştırmaya göre, virüste salgının başından bu yana yaşanan değişimlerin hiçbiri ilk günden bu yana büyük bir fark yaratmadı.

VİRÜS DAHA BULAŞICI  HALE GELMEDİ

İngiltere’nin prestijli üniversitelerinden University College London (UCL), yeni tip koronavirüsün küresel salgının başından bu yana geçirdiği mutasyonları bir araştırmayla mercek altına aldı. Araştırmada, 99 ülkeden alınan 46 bin SARS-CoV-2 örneği üzerinde, 12 binden fazla farklı mutasyon incelendi. Genetik uzmanı olan araştırmacılar, virüsün insanlara bulaşma şeklinde büyük bir fark yaratan bir mutasyona rastlamadı. UCL Genetik Enstitüsü’nün Başkanı Francois Balloux, “SARS-CoV-2’de sık görülen mutasyonların hiçbirinin, ciddi ölçüde artan bir viral bulaşıcılığa işaret etmediğini saptadık” dedi. Araştırmada, bugüne dek virüsün bulaşıcılığını ciddi ölçüde artırdığı öne sürülen “D614G” adlı mutasyon da incelendi. Bu mutasyonun da koronavirüsünün insanları enfekte etme gücünde bir değişikliğe yol açmadığı sonucuna varıldı. Araştırmacılar, bununla birlikte D614G mutasyonunun pandeminin başlarında ortaya çıktığını ve dünya çapında artık sık görüldüğünü not etti. Balloux, aşılama programlarını başlamasıyla birlikte virüsün kendini “hayatta” tutmak için mutasyon geçirmeye başlayacağının da altını çizdi.

Aksini söyleyenler var

New York Times’ta iki gün önce yayımlanan bir haberde, küresel olarak yapılan çalışmaların bulgularına dayanarak “614G” adlı mutasyonu salgının günümüzde durdurulamaz hale gelmesinin sorumlusu olarak göstermişti. ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, geçen mayıs ayında 614G insanları daha etkili bir şekilde enfekte etme kabiliyetine sahip olduğunu savundu. ABD’nin Arizona Eyaleti’ndeki Bulaşıcı Genomiklerin Analiz Enstitüsü’nden David Engelthaler, “614G” ile virüsün genomundaki hassas değişikliğin dev bir dalgalanma etkisi yarattığını belirtti. London College Üniversitesi ekibi, ABD’lilerin çalışmalarının laboratuvar koşullarında yapıldığını ve virüsün canlı örneklerinin incelemediği belirtildi. London College Üniversitesi, 614G’nin dünyada hakim olmasının nedeninin onun özel yapısından kaynaklanmadığı, şans eseri baskın hale geldiğine inandıklarını açıkladı. Yani, 614G’nin daha bulaşıcı olduğu için değil, pandeminin ilk günlerinde dünya çapında taşınan erken bir mutasyon olması nedeniyle bu kadar yaygın hale geldiğini söyledi.

Kısıtlamalar 20 Aralık’a kadar uzatıldı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede Kovid-19 kısıtlamalarının 20 Aralık’a kadar devam edeceğini ancak gerektiğinde bunun ocak ayı başına kadar uzatılabileceğini söyledi. Merkel, “Salgınla mücadelede şimdi tekrar bir çabaya ihtiyacımız var. Sabır, dayanışma ve disiplin sınaması yaşıyoruz, zor bir zaman olacak” dedi. Merkel ayrıca vatandaşlara hijyen ve fiziksel mesafe koyma kurallarına  sıkı sıkıya uyma, gereksiz temastan kaçınma ve mümkün olduğunca evde kalma çağrısında bulundu. Toplam vaka sayısının 961 bini geçtiği Almanya’da  14 bin 771 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Öte yandan Yunanistan’da 30 Kasım’a kadar sürmesi planlanan genel karantina ve gece sokağa çıkma yasağının 7 Aralık’a kadar uzatılmasına karar verildi. 

Son Güncelleme: 27.11.2020 13:29:33
ETİKETLERcorona  coronavirüs