UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

VİRÜSÜN KAYNAĞINI AÇIKLADILAR

Çin'den peşpeşe yapılan açıklamalar, şu ana kadar koronavirüsle (Kovid-19) ilgili bilinenleri unutturacak cinsten. Hem Çin devlet televizyonu, hem de yetkililer virüsün kaynağına dair şok ifadeler kullandı. Üçüncü aşıyı geliştiren AstraZeneca'dan ise şüphe uyandıran açıklamalar geldi.

VİRÜSÜN KAYNAĞINI  AÇIKLADILAR

Dünya genelinde 60 milyonun üstüne çıkan vaka sayısıyla gezegeni esir eden koronavirüsle ilgili, ezber bozan açıklamalar geldi.

Dünya medyasında yaygın kanı salgının ilk günlerinde Kovid-19'un Çin'in Vuhan kentinde bulunan vahşi hayvan pazarından çıkarak diğer dünya ülkelerine yayıldığı teorisiydi.

ABD Başkanı Donald Trump dahil birçok ülke ve liderleri, Çin'deki hayvan pazarından virüsün başladığını söyleyerek Çin'i suçluyordu.

Çin de virüsün küresel salgın halini almasının ardından pazarın kapatıldığını duyurmuştu.

Ancak bugün Çin'den gelen peş peşe açıklamalar, aylar sonra virüsün kaynağına ilişkin yeni teoriler olabileceğini ortaya koydu.

Çin'de iktidarda bulunan Komunist Partisi'nin yayın organlarından People's Daily gazetesinde çıkan bir haberde, "Covid-19 salgını Çin'in merkezindeki Vuhan şehrinde başlamadı.

Ülkeye dondurulmuş ithal gıda ürünleri yoluyla gelmiş olabilir." ifadeleri yer aldı.

Haberde Çin Bulaşıcı Hastalık Kontrol Merkezi eski Başkanı Zeng Guang'ın görüşlerine yer verilerek, "Virüs nerede ve ne zaman yayılmaya başladı? Virüsün izini sürmek tüm cevapları vermez.

Öyle görülüyor ki Vuhan'da tespit edilmeden önce virüs dünyanın farklı bölgelerinde mevcuttu." denildi.

Zeng Guang ayrıca virüsün ilk Çin'de tespit edilmesinin asıl sebebinin, ülkenin SARS ile mücadele için kurduğu "salgın önleyici sistemin" başarısı olarak değerlendirdi.

Öyle görülüyor ki Vuhan'da tespit edilmeden önce virüs dünyanın farklı bölgelerinde mevcuttu." denildi.

Çinli eski devlet yetkilisinin açıklamalarında en dikkat çeken ayrıntılardan biri de İtalya ve İspanya örneği oldu.

Zeng, virüsün kaynağı olarak İtalya Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yayınlanan ve geçen yıl ekim ayında ülkeye götürülen kanser hastalarının örneklerinde Covid-19 antikorlarının bulunduğunu söyleyen bir makaleye atıfta bulundu.

Başka bir makaleden yapılan alıntıda ise Mart 2019'da alınan örneklerde Barselona'nın kanalizasyon sisteminde SARS-Cov-2'nin izlerinin bulunduğu iddia edildi.

Londra College Üniversitesi profesörlerinden genetik bilimci Francois Balloux, Çinli yetkililerin iddiasına sosyal medyadan cevap vererek, "Gerekli incelemeler yapılmadan ve mevcut kanıt grubu dikkate alınmadan çürük delillerle güçlü kanıtlar ortaya atılıyor." diye konuştu.

Mart ayında Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü virüsün Amerikan ordusu tarafından Çin'e getirildiğini iddia etmiş, virüsün Vuhan şehrinde ortaya çıktığını söyleyen ABD ve Avustralya hükümetini eleştirmişti.

AstraZeneca hafta başında doz rejimine bağlı olarak iki farklı etkinlik seviyesi gösteren aşı adayının ara sonuçlarını yayınladı. Bir ay arayla iki tam doz uygulanan hastalarda etkinlik yüzde 62 iken, yarım doz ve ardından tam doz uygulananlarda bu oran yüzde 90'a ulaştı.

Şirket daha sonra daha yüksek etkinliğe sahip rejimin aslında bir dozlama hatasından kaynaklandığını kabul etti.

Söz konusu hatanın ardından AstraZeneca CEO'su Pascal Soriot, dozlama hatası sonucu elde edilen yüksek etkinlik oranını doğrulamak için ek klinik denemeleri yapabileceğini açıkladı.

Soriot, "Artık neyin daha iyi bir etkiye sahip olduğunu bulduğumuza göre, bunu doğrulamamız gerekiyor. Bu nedenle ek bir çalışma yapmamız gerekiyor" dedi.

Son Güncelleme: 27.11.2020 08:51:14
ETİKETLERcorona  coronavirüs