UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SARS VİRÜSÜ YENİDEN Mİ ORTAYA ÇIKTI?

2002 yılının Kasım ayında ilk kez Çin’in Guangdond eyaletinde ortaya çıkan SARS virüsü bir kez daha gündemi meşgul etmeye başladı.

SARS VİRÜSÜ YENİDEN Mİ ORTAYA ÇIKTI?

Coronavirüs salgınıyla mücadele hız kesmeden devam ederken, Çin’den gelen yeni haber yeni bir korku dalgasını harekete geçirdi.

Sosyal medyada Coronavirüsle aynı virüs ailesinde bulunan ve ölüm oranı daha yüksek olan SARS virüsünün yeniden görüldüğü belirtildi.

Kasım 2002 yılında Çin’in Guangdong eyaletinde ilk kez görülen ve dünya çapında 29 ülkeye yayılan şiddetli akut solunum sendromu (SARS) Hong Kong’da büyük bir salgına neden olmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) verilerine göre, 2002 Kasım- 31 Temmuz 2003 tarihleri arasında devam SARS salgınında dünya genelinde 8.098 vaka görüldü. Bunlardan 774 kişi hayatını kaybetti.

SARS, hastalık etkeni ilişkili korona virüsü (SARS-COV) adı verilen bir virüsten kaynaklanır. İlk olarak 2003 yılında tanımlanan ve soğuk algınlığına benzer belirtiler gösteren SARS, Coronaviridae ailesinin bir üyesidir. İlk görüldüğü yıllarda antijenik ve genomik yapısı nedeniyle farklı yeni bir koronavirüs olarak anlaşılmakta zorlanmıştır. Kuşlar ve memeli canlılar dahil olmak üzere birçok farklı hayvan türünde bulunan SARS virüsü, üst solunum yolu infeksiyonları ve enterokolitlere neden olur. SARS etkeni olan koronavirüs, ölümüne neden olduğu doktor Carlo Urbani anısına Urbani şuşu olarak da isimlendirilir. SARS vakalarının görüldüğü hastaların çoğu 25-70 yaş aralığında ve herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunmayan kişilerdir. 15 yaşından küçük kişilerde ise kuşkulu vakalar görülmüştür.

SARS VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

SARS virüsü, Coronavirüsle benzer semptomlara sahiptir. Hastalığın inkübasyon dönemi genellikle 2-7 gün arasındadır. Kuluçka ve ortaya çıkma süresi 10 güne kadar da uzayabilmektedir. Başlangıç semptomlerı baş ve vüzut ağrısı, halsizlik, yüksek ateş (38 dereceden fazla), üşüme ve titremedir. Bu virüsle enfekte olan bazı bireylerde ise üst solunum yolu semptomları (nefes darlığı, nefes almakta zorlanma) görülebilmektedir. Vakaların küçük bir kısmında ishal belirtilerine de rastlanmaktadır. SARS virüsünün tespit edilmesi sırasında kullanılan bulgular arasında boğazda kızarıklık, dinleme ve solunum seslerinde değişiklik ve solunum yetmezliği de yerini almıştır.

Hastalığın yedinci gününden sonra balgamsız, kuru öksürük veya dispne şeklinde başlayarak ciddi boyutlara ulaşabilir. Şiddetli vakalar genellikle hızla gelişir, solunum sıkıntısı ilerler ve süreç yoğun bakım gerektirir.

Son Güncelleme: 23.11.2020 12:41:38
ETİKETLERSARS VİRÜSÜ