UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CORONAVİRÜS AŞISI, BU DOLAPLARDA SAKLANACAK

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, BioNTech ile Pfizer'in geliştirdiği coronavirüs aşısının saklanabileceği dolabı gösterdi.

CORONAVİRÜS AŞISI, BU DOLAPLARDA SAKLANACAK

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'ye aralık ayında 5 milyon doz geleceğini açıkladığı Çin menşeli 'CoronaVac' aşısı ve Türk bilim insanları Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci'nin kurucusu olduğu BioNTech ve ABD merkezli Pfizer'in geliştirdiği, coronavirüse karşı yüzde 90'dan fazla koruma sağladığı bildirilen aşının transfer süreci ve depolama koşullarına ilişkin basın mensuplarına açıklama yaptı. Prof. Dr. Ceyhan, üretilen tüm aşılarla ilgili kural olarak çalışmalar tamamlanıp, bilimsel veriler elde edildikten sonra ülkelerin ruhsat müesseselerine başvurulduğunu söyledi. Ceyhan, bu müesseselerin Türkiye'deki karşılığının Sağlık Bakanlığı'nın Ruhsat Kurulu olduğunu söyledi.

 

'ÇİN AŞISININ DEPOLANMASI DAHA KOLAY'


Çin aşısının 'inaktif' aşı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, "Bu aşılar çok olay üretilir. Birçok ülke şu anda inaktif aşı üretmeye çalışıyor. Ancak bunların etkinliği canlı aşı ve teknoloji ile üretilen aşılardan düşüktür. Bunların depolanması, gönderilmesi, uygulanması daha kolaydır. 


Genellikle sıcağa daha dayanıklıdır, ölü aşı olduğu için. Diğer taraftan Alman-Amerikan ortak yapımı olan aşıda ilk defa bir coronavirüs aşısında etkinlik rakamı telaffuz edildi. Bu aşının 1 haftalık gözleminden elde edilen sonuç, bunun en az 3 ay incelenmesi, beklenmesi lazım. Görülen o ki bu aşı daha etkin bir aşı. Fakat şöyle bir dezavantajı var; bu aşının depolanması için eksi 70 derece gerekiyor. Hiçbir ülkenin böyle bir hazırlığı yok" diye konuştu.


'ÜLKELERDE EKSİ 70 DERECELİ DEPOLAR YOK'


Prof. Dr. Ceyhan, "Milyonlarca kutu aşıyı depolayacağınız eksi 70 derece depolar yok ülkelerde. Bu demektir ki önce bu altyapının hazırlanması lazım, oldukça pahalı bir iş bu. Uç noktalara eksi 70 derecede göndermek daha zordur, onların sağlanması lazım, gidilecek yerlerdeki depolarda bu ortamın sağlanması lazım. Ama siz eksi 70 derecelik dolapları her yere dağıtamayacağınız için daha az merkezlerde uygulanacak demektir. Bu ciddi bir sorun, bunun aşılmasına çalışılıyor, süre çok kısa. Su çiçeği aşısında da böyle bir problem vardı; ama süre vardı ve birkaç sene içinde o aşı buzdolabında saklanabilir hale getirildi" dedi.


(DHA)


Son Güncelleme: 14.11.2020 18:33:18
ETİKETLERcoronaasi