UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BIDEN, TRUMP’IN ÖNÜNDE

Donald Trump ile ülkenin eski başkan yardımcısı Joe Biden arasındaki rekabet kızışırken gelen ilk sonuçlara göre Biden, Trump'tan daha çok Seçiciler Kurulu'na temsilci gönderiyor.

BIDEN,  TRUMP’IN  ÖNÜNDE

Aylardır birçok krizin, skandalın ve polemiğin yaşandığı ABD seçimlerinde sona yaklaşılıyor… Postayla oy verme işleminin bir süredir devam ettiği ABD’de milyonlarca seçmen bugün sandık başına gitti.

ABD seçmeni, yeni başkan ile birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 üyeli Senato'daki 35 sandalye için de oy kullanıyor.

Ülkede oy verme işleminin başlama ve bitiş saati, üç farklı saat dilimi nedeniyle eyaletlere göre farklılık gösterirken gelen ilk sonuçlara göre Demokratlar’ın adayı Joe Biden, mevcut ABD Başkanı olan Cumhuriyetçiler’in aday Donald Trump’tan daha az oy alsa da daha avantajlı konumda.

OYLAR DOĞRUDAN TRUMP VE BIDEN’A GİTMİYOR

ABD Başkanı’nı belirleyecek Seçiciler Kurulu’na şu anki mevcut oy durumuna göre daha fazla temsilci gönderen Biden, kritik eyaletleri aldı. Ülkede en fazla oyu alan değil, en fazla delegeyi kazanan aday başkanlık koltuğuna oturuyor. Başkan olabilmek için yeterli delege sayısı ise 270.

ABD'de yapılan seçimlerde oylar aslında doğrudan adaylara gitmiyor. Ülkedeki sisteme göre oylar Seçiciler Kurulu (Electoral College) isimli 538 seçici üyenin seçimi için kullanılıyor. Oylar her eyaletin kotası olan seçici kurul üyesi için gidiyor. Bu sayı da her eyaletin Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki kişi sayısına eşittir.

İLK SANDIKLARDA BEKLENEN OLDU

Joe Biden’ın ve Trump’ın kazandığı eyaletlerde sürpriz olmazken, Delaware, Biden’ın memleketi olarak bilinirken 13 Seçici Kurulu üyesi çıkaran Virginia da son 2 seçimde Demokratlar’ın kalesi haline gelmişti.

Trump da Cumhuriyetçilerin kalesi olarak bilinen Mississippi, Alabama ve Batı Virginia gibi eyaletlerde zafer kazandı. Trump beklenildiği gibi Arkansas eyaletini de kazandı.

Sandıkların açılmasıyla birlikte adayların zaferini ilan ettiği eyalet sayısı da artıyor. Trump, Kuzey Dakota ve Güney Dakota ile birlikte Wyoming, Louisiana ve Nebraska’yı da alırken Joe Biden da kazandığı eyalet sayısını artırdı.

Son Güncelleme: 4.11.2020 08:30:57
ETİKETLERbiden  trump  abd  seçim  anket