UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BAKAN KOCA'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana’da İl Değerlendirme Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca yerli aşıdaki gelişmeleri "Yerel aşı ile çalışma ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor. 13 aşı çalışması söz konusu. 5 aşı daha ön planda ilerle kaydediyor. 3 aşının insan çalışmalarını başlayabileceğini ifade etmek istiyorum." sözleri ile aktardı.

BAKAN KOCA'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları...

Bu yıl toplamda hastanelerimizde 466 milyon muayene yapılmış, 7 milyon kişi yatarak tedavi görmüş.

Devletimiz bu mücadeleyi en iyi şekilde yürütmektedir. 

Sizler doğuştan kazanılmış bir hakka sahipsiniz.

Salgından en az etkilenerek çıkmaya çalışan ülkelerden biriyiz.

Devletimiz halk sağlığı hizmetini bize eşit derecede sunmaktadır. Türkiye'de dünyada örneği az gösterilen bir halk sağlığı başarısı gösterdi. Devlet millet için olduğunu bir kez daha gösterdi. Kimse yalnız bırakılmadı.

Eksiklerini tespit edip gezdiğimiz il sayısı 30'a ulaştı. Bugün il sağlık müdürlerimizle, baş hekimlerle ile bir araya geldik. Şu an için memnun eden sonuçları arkadaşlarımız ve sizler birlikte elde ettiniz. Bu mücadelede bir fire bile tehlikelidir.

Aşı çalışmalarında dünyada gelinen nokta ülkemizin gösterdiği başarı virüse karşı mücadeleyi zayıflatmamalı.

Adana,  Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Kilis olmak üzere 7 ilin ihtiyaçlarını ele aldık.

Adana'da vaka sayısı 1 ay öncesine göre 3'te 1'ine indi. Vaka sayısı yüzde 66 düştü. Adana'da yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 74.

Mersin'de yüzde yoğun bakım doluluk oranımız 65.

Gaziantep'te vaka sayısında yarı yarıya düşüş var. Yatak doluluk oranımız 58, yoğun bakım doluluk oranımız 77.

Kahramanmaraş'ta vaka sayısında yüzde 30 düşüş var. Yatak doluluk oranı 50, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78.

Hatay'da vaka sayısı 3'te 1'e düştü. Yatak doluluk oranı yüzde 51 , yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 77 En büyük düşüşün yaşandığı yerlerden biri de Kilis oldu.

Osmaniye'de üçte bire inen vaka sayısında başvuruda yüzde 40 azalma var. Yatak doluluk yüzde 50, yoğun bakım yüzde 67'dir. Filyasyon ekip sayımız 50.

Kilis'te yaklaşık yüzde 75 oranında bir azalma görüyoruz, yani dörtte birine inmiştir. Yatak doluluk oranı yüzde 49, yoğun bakım yüzde 71.

TÜRKİYE'DE YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI

Türkiye genelindeki yatak doluluk oranı yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31.

 

Virüsle bizim gibi sistemli mücadele eden yok. DSÖ, Türkiye'yi dünyaya örnek gösteriyor. Bunu söylememin sebebi övünmek değil, inancımızın artmasıdır.  Tüm kayıpları hep beraber azaltalım.

7 ilimiz için yatırım planlamaları yaptık. Her şehrin hayali olan şehir hastanelerinin önemini tekrar tekrar gördük. Adana'da 150 yataklı hastanemizin inşaatına başladık. 2021 yılının sonunda hizmete sunmayı planlıyoruz. Mersin Erdemli Hastanesi ek binamızı bu ay hizmete alacağız. Bugün yoğun bir çalışma yürüttük. Arkadaşlarımız aldığımız kararları eksiksiz uygulamak üzere görevlerinin başına dönecek.

SORU - CEVAP

(Aşı çalışmaları) Daha önce tünelin ucu gözüktü demiştim. Dünyada aşı ile ilgili FAZ 3 çalışmasına gelen 5 aşının olduğunu biliyoruz. Ülkemizde uygulanan aşılarda ciddi yan etki olmadı. Yerel aşı ile çalışma ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor. 13 aşı çalışması söz konusu. 5 aşı daha ön planda ilerle kaydediyor. 3 aşının insan çalışmalarını başlayabileceğini ifade etmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi, inaktif bir aşı. Geçen cumartesi gününden bu yana insan üzerinde denenmek için 1000 kişilik dozun üretimine başlandı. Gelecek pazartesi ya da salı günü denekler üzerinde faz 1 uygulaması başlayacak. 44 kişiye yapılmış olacak. Deneklerde 5 günlük karantinaya alınacak, ilk uygulamayı yapmış olacağız. Bu süre. 2 haftalık bir zaman gerektirecek. Devamında 2 çalışmanın daha ön planda uygulamaları söz konusu olacak. 1 ay içinde en az 2 aşıyla daha insan uygulamasına geçmiş olacağız. Aşı üretimi için bir yerin sertifikasını aldık, iki yer için daha çalışmalar sürüyor.

(Vaka sayıları) Vakaların artmadığı bir ilimiz olmadı. Filyasyon ekiplerimizi sahada artırdık. Anadolu esas dalgayı Eylül ayı itibariyle yaşamış oldu. Bizim hasta olarak tanımladığımız, bulgusu olan testi pozitif olan kişileri hasta olarak görüyoruz. Saha çalışmalarını yaptıkça vatandaşımızla paylaşacağız. Bu anlamda herhangi bir sorun yok. DSÖ de bunu ifade ediyor.

Üç haftalık zaman döneminde bütün Türkiye'de iniş yaşandı. Ankara İstanbul'un yarısına indi. Vakayı gizleyerek bu sonucu elde edebilir misiniz? Türkiye'ye sesleniyorum 1 aya göre şu dönemde hangi vatandaşımız çevresindeki kovid hastasının azalmadığını söyleyebilir? Hangi hekim gelen hastaların azalmadığını söyleyebilir? İstanbul dışında vakanın azalmadığı il bulunmuyor. İstanbul'daki inişin önümüzdeki günlerde görüleceğini düşünüyorum. Adıyaman da  yükselen bir ilimizdi. Düşüşe geçti.

 

(Mersin'de ilk vaka) Mersin'de ilk vaka 22 Mart'ta görüldü. Bir avukat kardeşimiz yabancı birinden bu enfeksiyonu almış kişiydi. Yine ikinci kişi bu kişiye irtibatta olan bir kişiydi. 22 Mart'tan önce testi pozitif olan Mersinli yok. Politikacılar sağlık üzerinden siyaset yapmasınlar. Birlikte yol almalıyız. Salgında herkes farklı düşünebilir.

(Muhittin Böcek) Yakınen takip ediyorum. Biz kendisini Akdeniz Üniversitesine naklini yapmıştık. Rektör hocamız yakın takip ediyor.

Durumu son bir kaç güne daha iyi. Ancak kritik durumunun ciddiyetini sürdürdüğünü söylemek istiyorum. Umarım en kısa zamanda şifa bulur


Son Güncelleme: 9.10.2020 19:19:57
ETİKETLERBAKAN KOCA