UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ERMENİSTAN'IN SON UMUDU ONLAR

Azerbaycan, 4 gündür süren çatışmalarda Ermenistan’a ait 200 tank ve zırhlı araç, 30 hava savunma sisteminin imha edildiğini ve 2 bin 300 Ermeni askerinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Erivan yönetiminin işgal altındaki bölgelere yabancı paralı askerler getirdiğini açıkladı.

ERMENİSTAN'IN  SON UMUDU ONLAR

Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Dağlık Karabağ sınırında çıkan çatışmalar tüm şiddetiyle sürüyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 27 Eylül’den bu yana süren çatışmalarda Ermenistan kuvvetlerine ait, 200 tank ve diğer zırhlı araç, 30 hava savunma sisteminin imha edildiğini ve 2 bin 300 Ermeni askerinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Bakanlık ayrıca 228 top ve füze sisteminin, 6 komuta yönetim ve komuta gözlem mıntıkasının, 5 mühimmat deposunun, 110 otomobilin ve 1 S-300 sisteminin de imha edildiğini açıkladı.

Ermeni güçlerinin Fuzuli-Cebrail ve Ağdere- Terter yönlerinde kaybettiği mevzileri geri almak için gerçekleştirdiği saldırıların başarısız olduğu, Ağdere yönündeki Madagiz bölgesinden hareket eden zırhlı araç konvoyu ve onlara destek veren topçu bataryasının, Azerbaycan Hava Kuvvetlerine bağlı unsurlar ve kara birliklerince imha edildiği belirtildi.

Ermenistan ordusunun 6. Dağ Alayı’na yardıma gelen 193. Taarruz Taburu’nun sancağı ile evraklarının da ele geçirildiği bilgisi paylaşıldı. Bununla birlikte Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ’daki temas hattında Ermenistan ordusuna ait S-300 füze savunma sisteminin imha edildiğini de bildirdi. Ayrıca Ermenistan güçlerine ait 8 Grad füzesinin de imha edildiği belirtildi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan da dün gece saatlerinde Hankendi’de Azerbaycan’a ait iki insansız hava aracının vurulduğunu açıkladı, ancak S-300 sisteminin vurulduğu iddialarının doğru olmadığını savundu.

Öte yandan Ermenistan’ın sivil yerleşim birimlerine düzenlediği saldırılarda, hayatını kaybedenlerin sayısının 12’ye çıktığı, yaralı sayısının da 35’e yükseldiği belirtildi. 66 konut ve 8 kamu binası kullanılamaz hale geldi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise, Azerbaycan’da 790 askerin yaşamını yitirdiğini, 1900’den fazlasının yaralandığını belirtirken, 137 tank, 72 İHA, yedi helikopter ve bir An-2 uçağının imha edildiğini öne sürdü.

 ‘Uçaklar dağa çarptı’

Azerbaycan, Ermenistan’a ait 2 savaş uçağının, önceki gün dağa çarparak düştüğünü, uçaklardan birinin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait F-16 tarafından düşürüldüğü iddiasının Ermenistan’ın dezenformasyonu olduğunu söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, dün havalanan uçakların ikisinin de dağa çarparak patladığını, Erivan yönetiminin kendi halkına doğru bilgi vermediğini belirtti.

TÜRKİYE'DEN YALANLAMA

Milli Savunma Bakanlığınca (MSB), Ermenistan resmi hesaplarından Türk uçak ve SİHA’larının kendilerine karşı kullanıldığına dair kanıta dayanmayan yalan iddialarda bulunulduğu belirtilerek, “Bunlar  Ermenistan’ın karşısında Türkiye’nin olduğu algısı yaratarak, arkasındaki desteği arttırma maksatlı kara propagandasından başka bir şey değildir” ifadesi  kullanıldı.

Bu iddiaların kendi destekçileri hariç kimse tarafından ciddiye alınmadığı vurgulanan açıklamada, “Diğer taraftan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, kendi başına zaferi elde edebilecek imkan ve kabiliyete, işgal altındaki öz topraklarını kurtaracak azim ve kararlılığa sahip olduğunu geçtiğimiz birkaç  günde tüm dünyaya göstermiştir.” değerlendirmesi yapıldı.

TEK ŞART

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, çatışmaların durması için tek şartlarının Ermenistan ordusunun geri çekilmesi olduğunu açıkladı.

Ermenistan tarafından yapılan saldılar neticesinde yaralanan askerleri hastanede ziyaret eden Aliyev, Karabağ’da devam eden çatışmalarda, Azerbaycan ordusunun başarılı bir operasyon yürüttüğüne işaret ederek, “Stratejik tepeleri işgalcilerden kurtarıp, bir takım yerleşim birimlerini işgalden kurtarıp, uzun bir dönemden sonra bu topraklara girdik. Bu topraklarda bayrağımızı açtık. Artık bu topraklardan bizi kimse çıkaramaz” dedi.

Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tekrar sağlayacağını vurgulayan Aliyev, “Ermeni halkı bunu anlamalıdır. 30 yıla yakın başka bir ülkenin toprağını işgal etmek, oradaki bütün binaları, tarihi yerleri tahrip etmek, 1 milyondan fazla insanı kendi topraklarından kovmak, Azerbaycan halkına karşı soykırım yapmak, suç işlemek demektir” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 1.10.2020 09:13:45
ETİKETLERermenistan azerbaycan