UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SOSYAL MEDYA KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Sosyal medya ve internette artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. 1 Ekim tarihi ile birlikte uygulamaya geçmesi beklenen sosyal medya ve internet yayıncılığı ile ilgili yayın lisansı ve yayın izni alan kuruluşları RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin açıkladı.

 SOSYAL MEDYA KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

İşte RTÜK başkanı tarafından açıklanan veriler;

İNTERNET YÖNETMELİĞİ NEDİR?

Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamında sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlendiği bir yönetmeliktir

İNTERNET YÖNETMELİĞİ İLE:

1- Abonelerinden yüksek miktarda gelir elde eden ve devlete vergi ödemeyerek "vergiden kaçınan" internet tabanlı şirketlerin yaratmış olduğu kayıt dışı alan hak ve özgürlük ekseninde devlet mekanizması tarafından kayıt altına alınmıştır.

2- Yurt dışı merkezli hizmet sunucularına, Türkiye Cumhuriyeti tarafından belirlenen hukuk kurallarına uyma, Türkiye'de şirket kurma ve yayın lisansı alma zorunluluğu getirilmiştir.

3- İnternet yayıncılığına ilişkin ulusal uygulama usul ve esaslar Avrupa Birliği görsel-işitsel medya  hizmetleri yönergesi" ile uyumlu hale getirilerek uluslararası standartlar yakalanmıştır.

4-  RTÜK sistemine tabi yayınlarda kullanılan "koruyucu sembol sistemi" internet ortamında  yapılan yayınlar için de başlamıştır..

5- İnternet üzerinden yayın yapan ve içeriğini erişime açan platformlar, aboneleriyle ilgili her türlü bilgiyi değil sadece abone"` sayılarına ilişkin bilgileri RTÜK'e iletmekle yükümlü olmuştur.

HALKA SORDUK!

Sizce internet üzerinden yapılan yayınlarda denetim olmalı mıdır ?

Fikrim yok : % 16,6  

Olmalı: % 70,4

Olmamalı :% 13

RTÜK'ün internet üzerinden yapılan televizyon yayınlarını denetlemesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Fikrim yok : % 19,2

Doğru buluyorum: %68,4

Yanlış buluyorum: %12,4

İNTERNET YÖNETMELİĞİ İLE SEKTÖREL VERİLER

Yayın lisansı alan TV kuruluşu

İnternet- TV: 6

İnternet- RD: 3

İnternet- İBYH: 13

Yayın izni alan kuruluş sayısı

İnternet- TV: 259

İnternet- RD: 633

İnternet- İBYH: 2



Son Güncelleme: 28.09.2020 21:58:51