UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SOKAK ORTASINDA GÖRÜNTÜLENDİ, TELEFONLARA SARILDILAR!

Kasırga çok fena vurdu... Çarşamba sabahı erken saatlerde yeniden güçlendi, alarm seviyesi Kategori 2'ye yükseltildi. Ülkenin güneyini vurdu, sokaklar göle döndü, çatılar uçtu, tekneler battı. Ağaçlar yerinden söküldü. Son dakika haberine göre, sokaklarda oluşan devasa birikintilerin, "santimetrelerle değil metrelerle ölçüldüğü" açıklanırken, göle dönen caddede yüzdüğünü görenler ise gözlerine inanamadı.

SOKAK ORTASINDA GÖRÜNTÜLENDİ,  TELEFONLARA SARILDILAR!

Koronavirüs felaketi dünyaya diz çöktürmeye devam ederken, pandemiden en kötü etkilenen ülke olan ABD'de felaketlerin ardı arkası kesilmiyor. Çarşamba sabahı erken saatlerde yeniden güçlenen kasırga için alarm seviyesi Kategori 2'ye yükseltildi. Yetkililer sokaklarda oluşan devasa birikintilerin, "santimetrelerle değil metrelerle ölçüldüğünü" açıkladı. Çatılar uçtu, tekneler battı, ağaçlar yerinden söküldü, 500 binden fazla ev ve işyeri elektriksiz kaldı. İşte son dakika haberinin çarpıcı detayları...

ABD'nin güney eyaletleri Florida-Alabama hattını vuran Sally kasırgası, şiddetli fırtına ve aşırı yağışlarla hayatı felç etti. Ağaçları yerinden sokan ve su baskınlarına neden olan kasırga için alarm seviyesi Kategori 2'ye yükseltildi.

Ulusal Hava Servisi yetkilileri, Sally kasırgasının, saatte 165 kilometreye varan fırtına ve şiddetli yağmurla Meksika Körfezi'ne sınırları bulunan eyaletlerde etkili olduğunu açıkladı.

Yetkililer, Florida eyaletine bağlı yaklaşık 52 bin nüfuslu Pensacola kentinin, sel ve su baskınlarından şimdiye dek en kötü etkilenen bölge olduğunu açıkladı.

Ulusal Hava Durumu Servisi'nin hazırladığı ön rapora göre, yağmur sularının şimdiden sokaklarda 1 metreye varan birikintilere neden olduğunu açıkladı.

Yetkililer, su baskınlarının ve sokaklarda oluşan devasa birikintilerin, "santimetrelerle değil metrelerle ölçüldüğünü" açıkladı.

Uluslararası haber ajansları Reuters ve AP'nin foto muhabirlerinin çektiği fotoğraflarda, caddelerin ve sokakların sularla kaplandığı görülüyor.

Devasa su birikintileri nedeniyle göle dönen sokaklarda otomobillerin neredeyse yarısına kadar suya gömülmüş durumda olduğu dikkat çekiyor.

Bir videodan alındığı belirtilen ve AP'nin servis ettiği karede, sularla kaplanan sokakta bir timsahın yüzdüğü görülüyor.

Okyanus suyunu sahile iten kasırga nedeniyle Florida Panhandle'dan Mississippi'ye ve iç kesimlere tehlikeli sellere neden olabileceği konusunda art arda uyarılar yapıldı.

Halka, telefonlarını açık tutarak aile üyeleri, yakınları ve acil müdahale ekipleriyle temasta kalmaları çağrısında bulunuldu.

Yetkililer, yıkıcı ve tarihi miktarda yağış düşmesi beklediklerini açıklayarak durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Polis ekiplerinden yapılan açıklamada, Christopher Columbus'un Pensacola sahiline yanaşan Nina gemisinin bir kopyasının kayıp olduğunu söyledi.

Fırtına, Alabama'nın Gulf Eyalet Parkı'ndaki bir balıkçı iskelesinin büyük bir bölümünü de, 2.4 milyon dolarlık bir tadilatın ardından kurdele kesiminin planlandığı gün, paramparça etti.

"Aşırı yağış ve güçlü fırtınalar kabus gibi"

ABD Ulusal Hava Servisi'nden David Eversole, kasırganın saatte 4-5 kilometre hızla hareket ettiğine dikkati çekerek, "Sally çok yavaş ilerliyor. Bu yüzden aşırı yağış ve güçlü fırtınalar kabus gibi bölgeyi sürekli vurmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Ulusal Kasırga Merkez'inden Stacy Steward da kasırganın "körfez çevresinde can güvenliğini tehdit eden bir felaket" niteliğinde olduğunu bildirdi.

Alabama'nın Orange Beach kasabasında en az 50 kişinin, evlerinin selden zarar görmesi nedeniyle sığınaklara yerleştirildiği, şiddetli rüzgarın birçok binanın çatısında ve camlarında hasara yol açtığı belirtildi.

Alabama'nın diğer sahil kasabası olan 190 bin nüfuslu Mobile'de de şiddetli rüzgar ve yağış nedeniyle sokak lambalarının kırıldığı, bazı ağaçların yıkılarak çevredeki bina ve araçlara zarar verdiği kaydedildi.

Meteoroloji uzmanları, kasırganın Alabama ve Georgia eyaletlerinin iç kesimlerine ilerleyerek Perşembe akşamına kadar etkili olacağı uyarısında bulunuyor.

Öte yandan, "poweroutage.us" isimli site de kasırganın vurduğu bölgelerde şu ana kadar yarım milyondan fazla ev ve iş yerinde elektrik kesintisi yaşandığını yazdı.

Beyaz Saray basın sekreteri Kayleigh McEnany, Beyaz Saray'ın 'tamamen Sally Kasırgası'nın durumuyla meşgul' olduğunu söyledi.

ABD İçişleri Bakanlığı'na göre, ABD Meksika Körfezi'nde günde yaklaşık 508 bin varil petrol üretimi ve günde 805 milyon metreküp doğal gaz üretimi durduruldu. Bu, Ağustos ayında ülkenin batsını vuran Laura Kasırgası'nın yol açtığı kapanmaların kabaca üçte biri.

Hala Laura kasırgasının yaraları sarılmaya çalışılıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Florida, Alabama, Mississippi ve Louisiana eyaletleri gibi Sally kasırgasının etkili olduğu bölgelerde de acil durum ilan ederek her türlü yardıma hazır olduklarını açıklamıştı.

Diğer taraftan, 27 Ağustos'ta Laura kasırgasının vurduğu Louisiana'nın güneybatı kesimlerinde binlerce kişinin hala sığınaklarda yaşadığı ve bölgede elektrik kesintisinin devam ettiği belirtiliyor.

Atlantik Okyanusu açıklarında devam eden tropikal siklonlardan Teddy'nin de saatte 160 kilometreye ulaşan rüzgarlar nedeniyle kasırga kategorisine yükseldiği ve Karayip Adaları'na 1,300 km uzaklıkta olduğu ifade ediliyor.

Son Güncelleme: 18.09.2020 08:54:48
ETİKETLERkasırga