UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

VENÜS’TE UZAYLI YAŞAMINA DAİR KANIT BULUNDU!

Bilim insanları, dünyanın en yakın komşusu Venüs'ün atmosferinde bakteriler tarafından üretilen fosfin gazı bulduklarını ve bunun dünya dışı yaşamının göstergesi olabileceğini açıkladı. Araştırmacılar, "Şu anda Venüs hakkında bildiklerimizden yola çıkarsak fosfinin en makul açıklaması kulağa fantastik gelse de, hayattır. Fosfin varsa hayat vardır ve evrende yalnız olmadığımız anlamına gelir” açıklamasını yaptı.

VENÜS’TE UZAYLI YAŞAMINA DAİR KANIT BULUNDU!

MIT, Cardiff ve Manchester Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, Venüs'ün sert asidik bulutlarında, mikropların yaşayabileceğini gösteren fosfin gazının tespit edildiği açıklandı.

ARAŞTIRMA VENÜS'TEKİ YAŞAMI BÜYÜK ÖLÇÜDE DOĞRULUYOR

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan araştırmanın başyazarı Jane Greaves, araştırmacıların volkanizma, göktaşları, yıldırım ve çeşitli kimyasal reaksiyon türleri gibi potansiyel biyolojik olmayan kaynakları incelediklerini, ancak hiçbirinin olası görünmediğini söyledi. Bu nedenle araştırma Venüs'teki  yaşamın varlığını doğrulamak ya da alternatif bir açıklama bulmak için devam ediyor.

OKSİJENSİZ ORTAMDA YETİŞEN BAKTERİLER ÜRETİYOR

Araştırmacılar gerçek yaşam formlarını henüz keşfetmediler, ancak fosfinin oksijensiz ortamlarda gelişen bakteriler tarafından üretildiğini kaydedildi.

Dünya dışı yaşamın varlığı, tarih boyunca  bilimin en önemli sorularından biri oldu. Araştırmacılar, Güneş sistemi ve ötesindeki "biyo-imzalar"ı ve dolaylı yaşam aramak için sondaları ve teleskopları kullandı. Söz konusu keşif Şili’deki Atacama (ALMA) teleskop dizisi ile Hawaii’deki James Clerk Maxwell teleskobu kullanılarak yapıldı. 

"FOSFİN VARSA HAYAT DA VARDIR"

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) moleküler astrofizikçi ve ortak yazar Clara Sousa-Silva ise "Şu anda Venüs hakkında bildiklerimizden yola çıkarsak fosfinin en makul açıklaması kulağa fantastik gelse de, hayattır. Bu durum olduça önemli, çünkü eğer fosfin varsa hayat vardır ve evrende yalnız olmadığımız anlamına gelir. Aynı zamanda, yaşamın uzayda çok yaygın olması ve galaksimizde başka birçok yerleşik gezegen olması gerekir” ifadelerini kullandı.

FOSFİN GAZI NEDİR?

Diğer taraftan, üç hidrojen atomu eklenmiş bir fosfor atomu olan fosfinin, insanlar için oldukça zehirli olduğu uyarısı yapıldı.

KURŞUNU ERİTEBİLECEK YÜZEY SICAKLIĞINA SAHİP

Dünya’nın en yakın gezegen komşusu Venüs, yapı olarak Dünya’ya benzese de ondan çok daha küçük ve ısıyı hapseden kalın ve zehirli bir atmosfere sahip. Gezegendeki yüzey sıcaklıkları, kurşunu eritecek güçteki 471 santigrat dereceye kadar yükselebiliyor.

Son Güncelleme: 14.09.2020 21:09:51
ETİKETLERfosfin gazı  venüs  uzaylı