UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

'ŞU ANDA ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK...'

Ankara'nın içme suyunun bir kısmını karşılayan Kurtboğazı barajına akan Mera Çayı'na, kimyasal atık boşaltıldığı iddia edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Baran Bozoğlu, olaya ilişkin, "Bir atık yağ ya da madeni yağ geri kazanım firmasının, tehlikeli kimyasal atıklarını Mera Çayı'na boşalttığını gördük. Yoğun bir şekilde koku kirliliğinin yanında, balık ve yengeç ölümlerinin de olduğunu gördük." dedi.

'ŞU ANDA ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK...'

Kızılcahamam ilçesindeki Kurtboğazı barajına akan Mera Çayı'nda, yoğun koku ve kirlilik gören vatandaşlar, jandarma ekiplerine ihbarda bulundu. Bölgeye gelen Jandarma ve ASKİ ekipleri, çayın 300 metrelik bölümünde, kimyasal atık tespit etti. Bunun üzerine yapılan ilk incelemelerde, çevrede kirliliğe yol açan atığın madeni yağ ve atık yağ geri kazanım tesislerinden çıkan tehlikeli atıklar olduğu belirlendi. Ayrıca sudaki bazı balık ve yengeçlerin öldüğü görüldü. ASKİ'ye bağlı 70 kişilik ekip, iş makinaları ve vidanjörlerle çayda temizleme çalışması başlattı. Ekipler, sudan numune alarak çalışma başlattı .

'MERA ÇAYI'NA TEHLİKELİ KİMYASAL ATIK DÖKÜLDÜĞÜNÜ TESPİT ETTİK'

Olay yerindeki çalışmaları takip eden ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Baran Bozoğlu, DHA'ya açıklamalarda bulundu. Bozoğlu, "Bir atık yağ ya da madeni yağ geri kazanım firmasının, tehlikeli kimyasal atıklarının Mera Çayı'na boşaltıldığını gördük. Yoğun bir şekilde koku kirliliğinin yanında aynı zamanda balık ve yengeç ölümlerinin de olduğunu gördük. Kurtboğazı'nı besleyen derelerimizden bir tanesine tehlikeli kimyasal atık döküldüğünü tespit ettik. Ancak derede bulunan setlerinde yardımıyla bu tehlikeli kimyasal atıkların Kurtboğazına gitmesi bizimde erken müdahalemiz sonucunda engellenmiş oldu. Atığın Kurtboğazı'na gitmesini engellemek için ilk etapta vidanjörlerimizle çektik ve şu anda da çekim işlemlerine devam ediyoruz. Şu anda Tuzla bölgesinden de uzman ekiplerimiz geliyor. Bu ekiplerle beraber varolan kirliliği azaltmaya çalışıyoruz." dedi.

'KİRLİLİĞİ YARATAN KİŞİLERİ TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR'

Bozoğlu, ihbarı aldıktan sonra ASKİ ekipleri olarak bir kriz masası kurduklarını söyleyerek, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve jandarma ekipleriyle birlikte olayı değerlendirdiklerini anımsattı. Kirliliği yaratan kişi veya kişileri tespit etmek için çalışmalara başladıklarını söyleyen Bozoğlu, "Öncelikle buradaki kirliliği yaratan kişi ve kurumların tespit edilmesi gerekiyor. Numuneleri Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile birlikte aldık. Parmak izi analiziyle birlikte kimin yaptığını tespit etmeye çalışacağız. Tespitten sonra Çevre Kanunu ve Türk Ceza Kanunu üzerinden çalışma yapılacak. Ankara'nın içme suyuna kast eden insanlara karşı bizde hukuki süreçlerde yer alacağız." ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 3.09.2020 21:13:57
ETİKETLERankara  kimyasal atık