UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CİNSEL İSTEK AZALMASI NEDEN OLUR?

Dünyada her 5 kişiden 1'i cinsel isteksizlik yaşıyor. Hatta verilere göre kadınlar erkekler göre cinsellikten daha fazla soğumuş durumdalar. Çiftlerin ilişkilerini sarsan ve daha çok psikolojik kökenli bu duruma yol açan pek çok sebep var. Cinsellikten soğumanın nedenlerini Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney sıraladı

CİNSEL İSTEK AZALMASI NEDEN OLUR?

Cinsellikten soğuma, kişide veya çiftin ilişkisinde zorluklara yol açan cinsel ilgilerde, istek ve fantezilerde azalmadır.

Cinsellikten uzaklaşma ve isteksizlik birçok nedene bağlıdır.

Bazen bu duruma fiziksel sorunlar neden olurken bazen de psikolojik sorunlar neden olmaktadır.

Cinsellikten soğuma esasında isteksizlik olarak ortaya çıkmaktadır. Cinsel problemlerle psikoterapistlere başvurmanın en sık nedenidir.

Hatta cinsel problemlerin yarısı bu konuyla ilgilidir. Bunun en sık nedeni, cinsellik hakkında bilgi eksikliği veya yanlış bilgilenmedir.

Birçok kişi cinsellik ile bilgileri ergenlik döneminde arkadaşlarından edinir. Bu durumda eksik ve yanlış öğrenme doğaldır.

Bununla birlikte cinsel isteksizlik genel olarak bir kader gibi algılanmakta, çiftler kendi arasında bu konuyu konuşmaktan uzak durmaktadır.

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre erkeklerin yüzde 15’i kadınların ise yüzde 32’si cinsellikten soğumuş durumdalar.

Bizim ülkemizde de benzer bir tablo var ve belki de kadınlar açısından durum daha vahim.

Cinsellikten soğumanın bedensel nedenleri; şeker hastalığı, kalp hastalığı, tansiyon problemleri gibi yaşam boyu süren hastalıklar, kanserler, menopoz, kullanılan ilaçlar ve hormonsal sorunlardır.

Bedensel sorunlarda cinsellik, ne yazık ki ayıp sayıldığı için hekimlerle konuşulmaz ve bu konuda neler yapılabileceği araştırılmaz.

Zaten ciddi bir fiziksel hastalığı olan kişinin bunu dert etmesi tuhaf karşılanır. Oysaki cinsellik yaşam boyudur.

Cinsel isteksizlik de artık kolaylıkla çözümlenebilecek bir sorundur. Ancak kişilerin bu konunun üzerine düşmeleri gerekir.

Kadınlarda cinsellikten soğumanın nedenleri

Cinsel konuda bilgi yetersizliği, cinsel konularda istekli gözükürse bunun başka anlamlara çekilmesi kaygısı, aldatılma, ön sevişme süresinin kısalığı, kendi bedeniyle ilgili beğenilme kaygısı, orgazm olamama, depresyon, evlilikte uyumsuzluk, hamile kalma korkusu, yeterince duygusallık yaşayamama, erkeğin kadın cinselliği konusunda bilgisizliği cinsel istekleri konusunda kendi ifade edememesi, cinselliğin başlatılmasını erkekten bekleme, olumsuz yaşanan ilk deneyim, menopoz, mastürbasyon yapmama, vajinusmus, hamilelikte cinsellik konusunda yanlış bilgiler, emzirme, sözel şiddet, fiziksel şiddet, suçluluk duyguları, cinsellikte eşe itaat algısı, cinsel taciz ve tecavüzler.

Erkeklerde cinsel istekte azalma nedenleri

Sertleşme sorunu, erken boşalma, evlilik sorunları, ağır ve uzun çalışma saatleri, bilgi eksikliği, partnerinin isteksizliği, aldatma, eşinin dışında başka kadınlarla cinsellik, olumsuz yaşanan ilk deneyim, ekonomik sorunlar, depresyon, cinsellikte başarılı olamama korkusu, yaşlılık, gizli eşcinsellik.

Son Güncelleme: 17.07.2020 14:16:26
ETİKETLERcinsellik    sağlık