UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BAKAN KOCA'DA KORKUTAN PAYLAŞIM!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'nin son 24 saatlik corona virüs tablosunu açıkladı. Türkiye'de son 24 saatte 1008 kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu, 19 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 214 bin 1, can kaybı 5 bin 382 oldu. Bakan Koca'nın yaptığı açıklama korkuttu: Kulaktan kulağa yayılan bu söylenti yanlış!

BAKAN KOCA'DA KORKUTAN PAYLAŞIM!

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 46 bin 492 test yapıldı, 1008 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 19 hasta vefat etti, 1156 kişi iyileşti.

Toplam test sayısı 4 milyon 21 bin 947, vaka sayısı 214 bin 1, vefat sayısı 5 bin 382 olarak kayıtlara geçti.

Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1223, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 402, toplam iyileşen hasta sayısı ise 195 bin 671 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından son verilere ilişkin yaptığı paylaşımda, en çok vaka görülen 5 ili açıkladı ve korkutan bir detay paylaştı. İşte o iller ve 'söylenti' paylaşımı:

İSTANBUL

Koronavirüs salgını gölgesinde geçecek Kurban Bayramı öncesi, kurban pazarları kurulmaya başlandı. Yenibosna Çobançeşme'de bulunan kurban pazarında süren hazırlıklar, havadan da görüntülendi. Salgın nedeniyle pazarlarda alınacak önlemleri anlatan İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Şu anda da hazırlıklar yapılıyor. Koronavirüs ile ilgili olarak bu sene hayvan pazarlarında bir takım önlemler alındı. İçinde bulunduğumuz pazarda hazırlıklar başlamış vaziyette. Bu yıl çadırlar arasındaki mesafe, minimum 2 metre olacak" dedi.

KURBAN KESİM YERLERİNDE 'RANDEVU' DÖNEMİ

Kurban kesim noktalarında ise randevulu sistemin uygulanacağını ifade eden Karaca, "Ayrıca hayvan kesim yerlerinde mutlaka randevulu sisteme geçtik. Vatandaşlar randevu alarak gelecek.

Kalabalık olmamak adına da her hisse ile ilgili olarak belirli sayıda kişinin kesim noktalarına girişine izin vereceğiz. Randevu saati henüz gelmeyenler, daha sonra gelecek.

Randevu kaçta ise o saatte gelmeliler. Kesimleri mümkün mertebe 3 güne yaymayı planlıyoruzö şeklinde konuştu.

ANKARA

Koronavirüs yeni vakalarının en çok arttığı illerden biri olan Ankara, vaka yoğunluğu ile çevre illerden olumsuz yönde ayrılıyor.

GAZİANTEP

Geçtiğimiz haftalarda korona virüs vaka sayısı yoğun şekilde artan kentler arasında gösterilen Gaziantep, bu sefer de yoğun bakım hasta sayısındaki artışla dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıkladığı yoğun bakım hasta sayısı en fazla artan beş kent içerisinde üçüncü sırada yer alan Gaziantep’te, artan rakamlar ve risklere rağmen cadde ve sokaklardaki yoğunlukta azalma yaşanmıyor. Pek çok noktada maske ve sosyal mesafe kuralı ise hiçe sayılırken, polis ekipleri kurallara uymayan vatandaşlara ceza yazmaya devam ediyor.

Bakan Koca’nın, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Son 3 günde ortalama entübe hasta sayısı en yüksek beş il İstanbul, Ankara, Konya, Diyarbakır, Bursa. Ortalama yoğun bakım hasta sayısı en yüksek beş il ise İstanbul, Şanlıurfa, Ankara, Gaziantep ve Konya. Beklediğimiz sonuçlar için tedbirlere daha fazla uyalım" ifadelerini kullanmasının ardından gözlerin çevrildiği Gaziantep'te herhangi bir değişiklik gözlenmedi. Vatandaşlar, cadde ve sokaklarda yoğunluk oluşturmaya devam ederken, PTT şubeleri önlerinde içi içe geçmiş sıralar pes dedirtti.

Artan riske rağmen dışarı çıkan bir vatandaş, "Hava çok sıcak, bu havalarda dikkat etmek lazım. Mümkün olduğunca dışarı çıkmamak gerekiyor ama ben telefonum bozulduğu için çıkmak zorunda kaldım. İnsanların bu ortamda dikkat etmesi gerekiyor. Maske ve mesafe kuralına özen göstermek gerekiyor" derken, bir başka vatandaş ise, "Hava çok sıcak olmasına rağmen dışarısı çok kalabalık. Korona virüs nedeniyle işler de çok durgun ama insanlar galiba evde duramıyor. Olur olmaz gezip, alışveriş yapıyorlar" diye konuştu.

ŞANLIURFA

Koronavirüs vakalarının görüldüğü kent merkezi ve ilçelerdeki 142 ev karantinaya alındı, 79 evde uygulanan karantina ise sona erdi.

Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, kent merkezi ve ilçelerinde yaşayan bazı kişilerin Covid-19 testleri pozitif çıktı. Bunun üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu, vakaların görüldüğü kent merkezi ve ilçelerdeki 142 evde, 14 günlük karantina uygulanmasına karar verdi. Kararın ardından evler güvenlik güçleri tarafından giriş ve çıkışlara kapatıldı.

Öte yandan kent merkezi ve ilçelerde 79 evde uygulanan karantina ise sona erdi.

DİYARBAKIR

Koronavirüs yeni vakalarının en çok arttığı illerden biri olan Diyarbakır, yoğun bakımda kalan hasta sayısı istatistiklerinde öne çıkıyor.

BAKAN KOCA'DAN SÖYLENTİ PAYLAŞIMI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaz aylarında virüsün etkisini kaybettiği haberleri hakkında sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı:

Koca, “Yaz gelince virüs etkisini kaybetti.” Kulaktan kulağa yayılan bu söylenti yanlıştır. İtibar eden risk alır. Salgının küreselliği, virüsün etkisinin mevsimsel olmadığını kanıtlıyor. Vakalar, farklı mevsimlerde benzer seyrediyor. Virüsün etkisini kaybetmesi şu an tedbirlere bağlı." ifadelerini kullandı.

NEVŞEHİR

Derinkuyu ilçesine bağlı Güneyce köyü, düğün sonrası 4 kişide koronavirüs tespit edilmesi üzerine karantinaya alındı.

Derinkuyu'ya bağlı 225 haneli Güneyce köyünde 5 Temmuz'da düğün yapıldı. Düğüne katılan 4 kişi, yüksek ateş ve öksürük şikayetleriyle Nevşehir Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Burada yapılan test sonucu 4 kişide koronavirüs tespit edildi. Bunun üzerine Derinkuyu İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, Güneyce köyünü koronavirüs tedbirleri kapsamında karantinaya aldı.

Jandarma ekipleri, köyün girişinde güvenlik önlemi aldı. Köye giriş ve çıkışlar ise yasaklandı. Köyde yaşayanların yiyecek ihtiyaçları, Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından karşılanacak.

ÇANKIRI

Çankırı'nın Kurşunlu ilçesine bağlı Dumanlı köyü, koronavirüs tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Kurşunlu Kaymakamlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Covid-19 salgınından ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla Çankırı Kurşunlu ilçesine bağlı Dumanlı köyünde koronavirüs tedbirleri gereğince Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 27'nci ve 72'nci maddeleri kapsamında tedbirler alınmış olup, ikinci bir değerlendirmeye kadar tedbirlerin uygulanmasına geçilerek, köye giriş ve çıkışların kapatılmasına karar verilmiştir" denildi.

KARS

Kars’ta 2 köy Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında karantinaya alındı.

Kars’ın Akyaka İlçesi’ne bağlı Karahan ve Selim İlçesi’ne bağlı Laloğlu karantinaya alınarak, her 2 köye giriş çıkışlar kapatıldı.

Konuyla ilgili olarak Kars Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Akyaka ilçesi Karahan köyü ile Selim İlçesi Laloğlu köyü karantinaya alınmış olup, her 2 köye giriş ve çıkışlar durdurulmuştur” denildi.

"Her huzurevinde bir doktor görev yapacak"

Karantinaya alınan köylerin giriş ve çıkışlarında jandarma ekipleri görevlendirildi. Görevli jandarma ekipleri köylere giriş çıkışlara izin vermiyor.

KIRIKKALE

Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, belediyede bulunan 1 personelde korona virüs tespit edilmesinin ardından temas kuran diğer 7 çalışanın da evlerinde karantinaya alındığını kaydetti.

Yahşihan Belediyesi Muhasebe Biriminde görevli bir çalışan, Ankara'da katıldığı düğün sonrasında yaptırdığı korona virüs testi pozitif çıktı. Durum üzerine hemen harekete geçen Yahşihan Belediyesi, bulaş riskine karşı personelin yanı sıra temas kurduğu belirlenen 7 çalışanı da belirleyerek evlerinde karantinaya aldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz, "Belediyemiz muhasebe biriminde çalışan bir personelimizde korona virüs bulgularına rastlanmıştır. Korona virüs tedbirleri kapsamında her alanda birçok önlem alan belediyemiz, yine bütün önlemleri alarak gerekli duyarlılığı göstermiştir.

Muhasebe biriminde çalışan personelimizin virüsü Ankara'da katıldığı bir düğünde kaptığını belirledik. Olası bir korona virüs bulaşma riskini önlemek amacı ile kendisi ile temas kuran 7 personelimiz evlerinde karantinaya alındı.

Yahşihan Belediyesi olarak tüm personelimize gerekli önlemlerin alınması konusunda açıklamalar yaparak sosyal ve fiziki mesafeye dikkat etmesi ve maskesiz çalışılmaması gerektiğinin bilgisini veriyoruz. Korona virüs bulgusuna rastlanıp tedaviye alınan personelimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yahşihan Belediyesi olarak kendisini yakinen takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

BURDUR

Burdur'un Çavdır ilçesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıkan damadın, düğün yaptığı köy karantinaya alındı.

Kızıllar köyünde düğün yapan Hilmi K, düğünden iki gün sonra baş ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu Kovid-19 teşhisi konulan ve genel sağlık durumu iyi olduğu belirtilen damat, Burdur Devlet Hastanesinde tedaviye alındı.

Testi negatif çıkan gelin Şeyma K. da aynı hastanede gözetim altında tutuluyor.

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'nun hastalığın yayılmaması için köyde karantina uygulanmasına karar vermesi üzerine köyün giriş ve çıkışı güvenlik şeridiyle kapatıldı, jandarma ve sağlık ekipleri önlem aldı.

Öte yandan, damadın köyde temasta bulunduğu tespit edilen 40 kişi de evlerinde gözlem altında tutularak sağlık durumlarının takip edildiği öğrenildi.

Son Güncelleme: 14.07.2020 13:09:00
ETİKETLERuçankuştv  corona  fahrettin  sağlık  koca