UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İKİNCİ HAVAİ FİŞEK FACİASI! BAKAN SOYLU'DAN İLK AÇIKLAMA!

İçişleri Bakanı Soylu, Sakarya Valiliği’nde, Taşkısığı mahallesindeki patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Valiliğimiz askıya, ardından iptal işlemlerini gerçekleştirecek. Çevre ve Şehircilik Bakanımız da buradaki imar izninin iptalini gerçekleştirmiş olacak" dedi.

İKİNCİ HAVAİ FİŞEK FACİASI! BAKAN SOYLU'DAN İLK AÇIKLAMA!

Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında patlamayan havai fişek ve diğer patlayıcılar, imha edilmesi amacıyla Adapazarı Taşkısığı mevkiinde bulunan taşocağına getirildi. Kamyonla taş ocağındaki alana getirilen patlayıcıların boşaltılmak istendiği sırada patlama meydana geldi. Patlama sesi kentin birçok yerinden duyulurken, dumanlar gökyüzüne yükseldi. Bölgeye, çok sayıda sağlık ekini ve ambulans yönlendirildi. Yaralılar, çevredeki hastanelere sevk edilmeye başlandı.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, patlamada 3 askerin şehit olduğunu, 6 kişinin de yaralandığını duyurdu.

BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Soylu, Sakarya Valiliği’nde, Taşkısığı mahallesindeki patlamaya ilişkin açıklamalarda bulunuyor. Soylu, "Üretim ruhsatı olan havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Acı kayıplarımız oldu. Hemen akabinde biz de buradayken adli ve idari soruşturmalar başladı. Bu ruhsatları veren takip eden Valimiz açısından bir taraftan başlatıldı. Akabinde arkadaşlarımız geldi ve çalışmaları başlatıldı. Hali hazırda bulunan patlayıcılar var. Onların oradan taşınması gerekirdi. Arkadaşlarımız bir araya geldiler ve patlayıcıların oradan taşınması ve bir yerde imha edilmesi hususuna karar aldılar.

Pamitliler geldi ve onlar hem naklin hem imhanın bütün bu süreci sayın Savcılığımızın koordinatörlüğünde çalışmalarına başladılar. Yaklaşık 16 tonluk bir patlayıcının taşınma hususunu değerlendirdiler. Bu güne kadar 15 ton patlayıcı 2 taş ocağına taşınıp imhasına başlanıldı.

Maalesef bugün neredeyse söylediğim patlayıcıların bitmesine yakın yaklaşık 1.5 tonluk patlayıcı kalmıştı. Memleketimizi ve bizi üzen bir olayla karşı karşıya kaldık. 3 jandarma personelimiz şehit oldular. Onlara Cenabı Allah'tan rahmet diliyorum. Hastanede 6 yaralımız kaldı. 1'i aracı süren şoförümüz, iki de jandarma personelimiz toplam 6 kişi hastanede tutuluyorlar.

HAVAİ FİŞEK FABRİKASI KAPATILIYOR

Ankara'da bir değerlendirmemiz olacaktı. Fakat bu olay olunca buraya intikal ettik. Bu patlama olduktan sonra da hep birlikte bir değerlendirme yaptık. Burada yaptığımız değerlendirme çerçevesinde bir kararı da kendi aramızda değerlendirdik. Özellikle can ve mal güvenliği açısından bu tip işletmelerin kurulumuyla alakalı tüzükle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu değerlendirmeleri aksettirdik. Kendileri de gereğinin yerine getirilmesini talimat verdiler. Arkadaşlarımız Valiliğimiz askıya, ardından iptal işlemlerini gerçekleştirecek. Çevre ve Şehircilik Bakanımız da buradaki imar izninin iptalini gerçekleştirmiş olacak.

Bizim için can kıymetlidir. Buradan kamuoyumuza da milletimize de ifade etmek isteriz ki; burada kimin en ufak bir ihmali söz konusuysa gereği yerine getirilecektir. Özellikle bu konuda ihmali olanlarla ilgili tutuklama konusunda fabrika yöneticileri için yerine getirilmiştir. Tekrar Allah Rahmet eylesin milletimize geçmiş olsun.

Bu olaya özellikle başka bir bakış açısı var. O da şudur; bu saatten sonra taşımasının imhasının yapılmasını yapacak kişiler uzman kişilerdir. Başsavcılığımızın koordinatörlüğünde yürütülen bu olayda jandarma ekibimize bu görevi verdi. Patlama konusunda jandarmamız bu alanda en üst düzeydedir. Mayınların sınırlarda temizlenmesi, tüm patlamalarda jandarma ve emniyetimizin ekipleri vardır. Hangi yerde olursa olsun bu olaylar birinci tedbiri alma jandarma ve polisimizindir. Bu bölgede jandarma bölgesidir. İllaki birbirimize bir kabahat bulacaksak başka alanlarda bulabiliriz. Bu tip meselelerde kabahat bulmak bu dönemde olmaması gerekir. Hepimizin acısı var.

DEPODA NE KADAR PATLAYICI VAR?

Burada 2 türlü paylayıcı var. Biri depolarda bulunan patlayıcılar. Bir ortalama ağırlık olarak belirtilen 16,5 ton patlayıcının 15 tonu patlatılmıştı. Geriye kalan 1,5 tonu patlatılacaktı fakat böyle bir olay oldu. Bu kadar büyük patlayıcıların olduğu bir alanda neyi nasıl imha edeceksiniz? Olayın yerine görmeden, olayın etkisinin nasıl cereyan edeceğini değerlendirmeden bir takım dayanağı olmayan tespitlerde, en kötüsü de kamuoyunu yanıltıcı bilgiler vermek yanlış. Oradaki eksiklikleri de belirtecek olarak adli idari soruşturmadır. Yerinde patlatılmasının daha kötü sonuçlar doğuracağı değerlendirmesi sonucu bu çalışma yapılmıştır.

Olay yerine gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şu açıklamalarda bulundu:

"Nereye taşınabileceği konusunda bir iki alternatif ortaya konuldu. Yaklaşık 15 tonluk patlayıcı geçtiğimiz haftadan itibaren, hem buradan farklı bir noktaya hem buraya taşınmaya başladı. Bu patlamanın başında, jandarmamıza bağlı patlayıcı madde imha timimiz var, başında da bir komutanımız var.

Onların sevk ve idaresinde bir patlatma işlemi gerçekleşti. 15 tonluk bir patlatma işlemi gerçekleşti. Son 1 - 1,5 tonluk bir patlayıcı varken bu olay, hepimizi üzen bu olay başımıza geldi.

ÜÇ ŞEHİT, 11 YARALI

Bunları buraya patlatmak için getirdiler. Yaklaşık işte bunlar genelde, orada da soğutuluyorlar, burada da genelde hem itfaiye olur, genel usüle göre ambulans olur. Buna yönelik usülle birlikte mühimmatlar imha edilirler. Şimdi buraya getirip, tam boşaltma esnasında neden olduğunu yapılacak adli ve idari soruşturmada anlayacağı bir patlama meydana geldi. Maalesef bu patlamada ikisi patlayıcı madde imha timinden olan, biri Ankara'dan biri de İstanbul'dan buraya görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız şehit oldular. Birisi de alanın güvenliğini sağlamakla görevli olan jandarma personelimiz şehit oldu.

Aracın şoförü şu an ağır yaralı, hastanede. Ameliyatta olduğu bilgisini aldık.

Yine Kocaeli'nde hastaneye sevk edilen bir jandarmamız var. Yine aynı zamanda kaburgasında hafif bir ağrı olan, patlamadan mütevellit bir ağrı olduğunu bildiğimiz bir personelimiz var. Hastanelerde 11 jandarma personelimiz var ve bir de şoför arkadaşımız var. Üç arkadaşımız dışında diğerlerinde hayati tehlikesi veya bir sıkıntı yok. Hayati tehlikesi olan bir tek kamyon şoförümüz var. Ona da şifalar diliyoruz.

Hem bu konuyla ilgili, hem adli idari soruşturma devam ediyor. Bizim bu konuyla ilgili emniyet, mülkiye müfettişlerimiz biraz sonra alana intikal ederler. Savcılarımız zaten meseleyi araştırıyorlar."


Son Güncelleme: 9.07.2020 19:07:49
ETİKETLERuçankuştv  havai fişek  patlama