UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DSÖ'DEN JET AÇIKLAMA GELDİ

Tüm dünya Çin'de ortaya çıkan ve hızla yayılan Covid-19 hastalığıyla mücadele etmeye devam ediyor.

DSÖ'DEN  JET AÇIKLAMA  GELDİ

Dünyada 200 ülkeye yayılan yeni tip Coronavirüs bir salgın haline gelirken bilim insanları virüse karşı bir aşı ve ilaç geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Dünya genelinde Covid-19 tespit edilen kişi sayısı 11 milyon 764 bini geçti, virüs nedeniyle 541 bin 230 kişi de yaşamını yitirdi.

Dünya henüz Coronavirüs salgınını kontrol altına alamamışken gelen bir haber adeta şok etkisi yarattı.

Çin'den gelen habere göre Moğolistan'da iki kişide "bubonik" yani "hıyarcıklı" veba tespit edildi.

Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Bölgesi'nde bir kişide daha hıyarcıklı veba tespit edilmesiyle dünyayı bu kez de veba salgını korkusu sardı.

Tarihin en ölümcül salgınlarından biri olan "Kara Veba"ya neden olan "hıyarcıklı veba" Pekin'in kuzeybatısında yer alan Bayannur kentinde bir çiftçide de görüldü.

Yetkililer veba salgını riskine karşı alarm seviyesini bir üst seviyeye çıkardı.

Bubonik veba ilk olarak temmuz ayı başında Moğolistan'ın batısındaki Hovd eyaletinde dağ sıçanı yiyen iki kardeşte görülmüştü.

Yeni tespit edilen hıyarcıklı veba vakasının da Moğolistan'ı ziyaret edip Bayannur kentine dönen bir çiftçide görüldüğü belirtiliyor. Bayannur Belediyesi yetkilileri, şehirde vebanın yayılma riskinin yüksek olduğu uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise konuyla ilgili hemen devreye girerek Çin'de görülen ve bulaştıktan sonra çok öldürücü olduğu bilinen bubonik veba hastalığının yüksek risk taşımadığını açıkladı.

DSÖ sözcüsü Margaret Harris, BM'nin dünkü oturumunda yaptığı açıklamada durumu Çinli ve Moğal yetkililerle birlikte izlediklerini ve salgınlar konusunda yakın işbirliği içinde olduklarını belirtti.

DSÖ'nün açıklamasına rağmen Çinli yetkililer ortaya çıkan vakalar sonrası salgın riskinin bulunduğunu belirterek alarm seviyesini yükselttiler.

Vebanın en sık görülen şekli olan bubonik veya hıyarcıklı veba, Orta Çağ Avrupa'sında milyonlarca kişinin ölümüne neden olması nedeniyle ‘Kara Ölüm' olarak da biliniyor.

Hastalık lenf bezlerinin şişmesiyle kendini gösteriyor. 3 ila 7 gün arasında ortaya çıkan bu belirti öncesinde hastalığın diğer semptomları gribe benzediği için teşhis edilmesi kolay değil.

Hıyarcıklı veba öncelikle vahşi kemirgenleri etkileyen bir hastalık ve insanlara bu hayvanların etini tüketmek ya da pireler yoluyla bulaşabiliyor.

Hastalığı kapan insanlar ise daha sonra tıpkı Coronavirüs’te olduğu öksürük, hapşuruk gibi yollarla hastalığı damlacıklarla başka insanlara bulaştırıyor.

Hıyarcıklı veba vakaları zaman zaman dünyanın çeşitli bölgelerinde, özellikle kırsal alanlarda görülmeye devam ediyor.

Ancak dünya hali hazırda bir başka virüs salgınıyla mücadele ederken Çin'den bu haberin gelmesi dünyada büyük korku yarattı.

Hıyarcıklı veba bir bakteriden kaynaklandığı için tedavisi de antibiyotiklerle sağlanıyor.

Ancak vebanın ortaya çıkış nedeni ve vakaların görüldüğü yerde önlemler alınmasını durumun bir salgına dönüşmemesi için çok önemli.

Çinli yetkililer bu yüzden bölgede önlemler alıp incelemele yapmaya devam ediyorlar.

Uzmanlara göre günümüz koşullarında hıyarcıklı vebanın dünya çapında yayılıp bir salgına dönüşmesi küçük bir olasılık.

Ancak bilim insanları yine de vahşi hayvanların yenmemesi, bu hayvanların bulunduğu bölgede yaşayan insanların dikkatli davranması ve şüpheli durumları hemen bildirmesi konusunda ciddi uyarılar yapmaya devam ediyor.

Son Güncelleme: 7.07.2020 14:41:07
ETİKETLERcorona  coronavirüs