UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

YILANLARDAN SONRA ŞİMDİ DE ZEHİRLİ ‘UĞUR BÖCEĞİ ÖRÜMCEĞİ’

Havaların ısınmasıyla birlikte yılanlar da sıklıkla görülmeye başladı. Ortaya çıkan yılanlar vatandaşların korku yaşamasına neden oluyor. Son görüntü ise Bursa'dan geldi. Bir vatandaş üzerine düşen böceğin, zehirli uğur böceği örümceği olduğunu öğrenince büyük şaşkınlık yaşadı.

YILANLARDAN SONRA ŞİMDİ DE ZEHİRLİ ‘UĞUR BÖCEĞİ ÖRÜMCEĞİ’

İznik ilçesinde çiftçi Hakkı Aydın, kırsal Tacir Mahallesi’ndeki tarlasında çalıştığı sırada üzerine bir ağaçtan örümcek düştü.

Örümceğin görünümünden şüphelenip zehirli olabileceğini düşünen çiftçi Aydın, örümceği kavanoz içerisinde muhafaza etti.

Daha sonrasında örümceği araştıran ve veterinere giden Aydın, örümceğin zehirli uğur böceği örümceği (Eresus Cinnaberinus) olduğunu öğrendi.

Aydın, bu örümcek türü ile ilk kez karşılaştığını ifade etti.

Daha sonra Aydın, örümceği doğaya saldı.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Osmaniye İl Temsilcisi Veteriner Hekim Ali Laçinbala, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte mevsimsel yaylacıların Amanos Dağları'nın farklı bölgelerine göçe başladıklarını belirterek, "Tabiatın asıl sahipleri olan yabani hayvanlar bazen korkutucu olabiliyor.

Elimizde gördüğünüz bu örümcek de onlardan biri. Sık rastlanmayan bu örümcekler, korkan vatandaşlar tarafından öldürülüyor.

Halk arasında 'Böğ' ve 'Tarantula' diye adlandırılan büyük örümceklerden olan bu canlımız, bilinenin aksine biz insanları rahatsız eden küçük eklem bacaklılarla beslenen faydalı bir böcektir" dedi.

KORUNMAK İÇİN 'ZEHİR' YERİNE 'KÜKÜRT' DÖKÜN

Ali Laçinbala, tabiatın asıl sahiplerine saygı duyup öldürmeyerek doğaya bırakan vatandaşlara teşekkür ederek, "Bu tip böcek ve diğer zararlıları yayla evlerimizde görmemek için evlerinizin etrafına zehir saçmak yerine çok daha ucuz olan kükürtten serpebilirsiniz" diye bilgi verdi.

TARANTULA NEDİR?

Tarantula ismi İtalya’nın Güney’indeki Taranto Limanı’ndan geliyor. Taranto’da yapılan tarantella dansının hareketlerindeki kontrolsüz sıçramalar ve kasılmalar, tarantula ısırdığında da insanların aynı tepkileri verdiği düşünüldüğünden bu canlılara tarantula isminin konulmasına neden olmuştur.

Tarantulalar oldukça sakin canlılardır ve çok nadir insanları ısırırlar. Savunma halinde ısırdıklarında, salgıladıkları zehirli sıvı ise bir arınınkinden daha az toksiktir. Yani öldürücü bir etkisi yoktur. Fakat, özellikle alerjik rahatsızlıkları olanlar, çocuklar ve yaşlılar da çok hassas davranılması gereklidir.

Tarantula’ları yetişkin insanlar için çok büyük sorun teşkil etmese de bebekler, çocuklar ve yaşlılar için oldukça tehlikeli olduğundan böyle bir durumun yaşanması halinde daha hassas davranılması gereklidir.

Son Güncelleme: 27.06.2020 15:19:35
ETİKETLERuçankuştv  örümcek  böcek  uğur böceği