UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KRİTİK CORONAVİRÜS UYARISI

Dünyayı kasıp kavuran Coronavirüs salgınının merkez üssü ABD'de Coronavirüs vakası 2,5 milyounu aşarken, ülkedeki toplam can kaybı ise 125 bini geçti. New York’ta yaşayan ve Coronavirüs'e yakalanıp iyileşen Türk doktor Sine Aras Akten, ABD'deki protestoların salgın vakalarına olan etkisinin temmuz ortasında görüleceğini ifade etti.

 KRİTİK CORONAVİRÜS UYARISI

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs salgınında en çok etkilenen ülkelerin başında gelen ABD'nin New York kentinde yaşayan ve Coronavirüs’e yakalanıp iyileşen Türk doktor Sine Aras Akten, Demirören Haber Ajansı'na (DHA) kritik açıklamalarda bulundu.  Akten, ABD'deki Mayıs ayında gerçekleşen siyahi George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestoların salgın vakalarına olan etkisinin temmuz ortasında görüleceğini söyledi.

BAZI EYALETLER HENÜZ BİRİNCİ DALGADA

New York Brooklyn Hastanesi'nde görevli Türk doktor bu süreçte en yakın arkadaşının intihar ettiğini ve ABD’de yetişmiş sağlık çalışanı sıkıntısı çekildiğini belirtti. ABD'de ikinci dalgadan endişelendiklerini ifade eden Akten “Coronavirüs’ün gelişimi ve ikinci dalga ihtimalini endişe ile izliyoruz. Yakın zamanda George Floyd ile gelişen protestolar yeni bir toplumsal harekete neden oldu. Henüz birinci dalga bitmemişken meydana gelen bu protestolar, ikinci dalganın daha hızlı gelmesine neden olacak. Bizdeki hasta ve ölüm sayıları düşerken Florida gibi Alabama gibi güney eyaletlerde günlük vaka sayıları 4 bini aştı. Bu eyaletler henüz birinci dalgayı yaşıyor” ifadelerini kullandı.

“ PROTESTOLARIN ETKİSİ TEMMUZ ORTASINDA GÖRÜLECEK”

New York'taki hastanede Coronavirüs tedavisinde görev alan Dr Akten, hastanede yaşadıklarını

şu sözlerle anlattı: “Salgının kuzeyden güneye doğru gittiğini söylemek mümkün ancak aynı zamanda yaşanan protestolar maalesef daha çok insanın efekte olmasına sebep oluyor. Test merkezlerinin ve test sayılarının artması ikinci dalgayı daha yumuşak atlatacağımızı düşündürse de protestoların etkisini temmuz ortası itibariyle göreceğiz Her eyaletin farklı bir sağlık sistemi var ve farklı süreçler yaşanıyor.”

İKİNCİ DALGANIN KUVVETİ NASIL OLACAK?

Hastanede Coronavirüs tedavisinde gecesini gündüzüne katan Türk doktor, “Sağlık platformları bu süreçte değişti. Dijital ya da tele sağlığa geçiş olduğu için hastanelerin yoğunluğu ve yükü düştü. İkinci dalgada sadece çok hasta olanların hastaneye gideceğini diğer hastaların takibinin telefonla, video konferansla yapılacağını düşününce ikinci salgın daha hazırlıklı bir döneme denk gelecek” dedi.

“YIL SONU AŞININ BULUNMASI MUHTEMEL"

Dr. Sine Aras Akten Coronavirüs aşısının geliştirilmesine ilişkin aşı çalışmamaları hakkında ise şu sözlerle yer verdi: “Sağlık reformlarıyla düşük sosyo-ekonomik düzeye sahip kesimin sağlık sistemine daha kolay erişebilmesi için fonlar oluşturuldu. İlk dalgayla birlikte risk oluşturan grubun tespiti yapıldığı için bu konuda önlemler artırılacaktır. Bakımevlerinde özel bir sistemin geliştirilmesi önemli. Birinci dalgada 130 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Hedef, aşının geliştirilmesi ve güvenli bir şekilde üretime geçilmesi. Yıl sonuna doğru aşının bulunması muhtemel”

 

Son Güncelleme: 27.06.2020 13:32:48
ETİKETLERcorona  coronavirüs