UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

HESAP HATASI “JAPONLARA” PAHALIYA MAL OLDU

Japonya'da kara konuşlu Aegis Ashore füze savunma bataryalarından vazgeçilmesi kararında hükümetin hesap hatalarının etkili olduğu dile getiriliyor. Proje maliyet fizibilitesinin önceden yeterince hesaplanmaması finansal karar mekanizmalarındaki açığı gösterdi.

HESAP HATASI “JAPONLARA” PAHALIYA MAL OLDU

Japonya'da kara konuşlu Aegis Ashore füze savunma bataryalarından vazgeçilmesi kararında hükümetin hesap hatalarının etkili olduğu dile getiriliyor.

Savunma Bakanı Kono Taro'nun batarya projesinden yükselen maliyet ve teknik sorunlar sebebiyle vazgeçildiğini 17 Haziran'da bildirmesinin ardından Başbakan Abe Şinzo liderliğindeki Ulusal Güvenlik Konseyi konuya ilişkin toplandı.

Kono'nun duyurduğu Ulusal Güvenlik Konseyi kararında, müzakereler sonucunda Aegis Ashore'un konuşlandırılması planının iptal edildiği belirtildi. Kono, çevre ülkelerin füze projelerine karşı Japonya'nın orta ve uzun vadede nasıl hareket edeceğine ilişkin yeni güvenlik stratejisi belirlemesi gerektiğini de vurguladı.

ABD'ye, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2017'deki Tokyo ziyaretinden bir ay sonra sipariş edilen batarya projesinin maliyeti 4,2 miyar doları bulan bataryalardan vazgeçilmesinde ekonomik nedenlerin yanı sıra konuşlandırılacağı aday bölgelere ilişkin yaşanan kriz de etkili oldu.

Ulusal basında, projeyi iptal eden Abe kabinesinin, bölgede yeniden alevlenen Kuzey Kore tehdidine karşı Japonya'nın güvenlik itibarına gölge düşürmesinden korkulduğu yorumlarına yer verildi.

ADAY BÖLGE KRİZİ

Bataryaların konuşlandırılacağı aday bölgelerin, Hagi ve Akita'daki Kara Öz Savunma Kuvvetlerine ait askeri üs talim arazileri olarak seçildiği duyurulurken, bu bölgelerin yakınlarında yaşayan halk, radarların yayacağı elektromanyetik dalgaların sağlığa etkisi, muhtemel çatışmada hedef olabilme riski gibi nedenlerle projeyi protesto etti.

Olası bir saldırıda önleyici füze fırlatılışındaki hızlandırıcı roketin, üs çeperlerinin dışına düşebileceği ihtimalinin daha önceden açıklığa kavuşturulmamış olması da bu huzursuzluğu artırdı.

ÖZENSİZ ARAŞTIRMA İDDİASI

Bakan Kano, 17 Haziran'da yaptığı açıklamada, üretici tarafına yeniden danışılan bu sorununun sistem yazılımı değişiklikleriyle çözülmesinin garanti edilemeyeceğinin anlaşıldığını, füze donanımlarının ek tadilata alınması gerektiğini söyledi.

Söz konusu problem, proje üzerinde kapsamlı fizibilitenin yapılmadığı iddialarını beraberinde getirdi. Japon basını, bataryaların konuşlandırılacağı aday arazilerin belirlenmesine yönelik özensiz araştırma yapıldığını ve sistem altyapısı hakkında kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini de iddia etti.

Bakan Kano, aday arazi belirlenmesinde özensiz araştırma yapıldığını, mali konular gerekçe gösterilerek sistemin tam bakım ve ek tadilatlarıyla bir toplam maliyet daha oluşturacağını söyledi.

Projenin maliyet ve teknik sorun iptali ve Bakan Kono'nun aday bölge ziyaretinde süreçte huzursuz edilen bölge halklarından özür dilemesi de proje karşıtlığını artırdı.

 

Son Güncelleme: 25.06.2020 15:27:06
ETİKETLERjaponya