UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SINAVA GİRECEKLER DİKKAT!

Yediklerinizin ve içtiklerinizin sınav performansınızı etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Uzun bir sınav süreci, dayanıklılığın kritik olduğu mental bir maraton gibidir. Bu stresli zaman diliminde sağlıklı beslenme alışkanlığı takibi önemlidir.

SINAVA GİRECEKLER DİKKAT!

Doğru yiyecek ve içecekler sisteminize enerji vermekle kalmaz, uyanıklığınızı arttırır ve uzun sınav süresince sizi destekler. Yanlış besin seçimleri ise sizi halsiz, dengesiz ve tükenmiş hissettirir. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım sınav öncesi zihni güçlendiren besinleri açıkladı

Berrie grubu meyveler

Renkli kırmızı-mor meyveler, özellikle yaban mersini C ve K vitaminleriyle doludur. Yüksek gallik asit seviyeleri nedeniyle yaban mersini özellikle beyinimizi dejenerasyon ve stresten korumakta iyidir. Aynı grupta yer alan çilek, böğürtlen, siyah frenk üzümü ve kara dutta tercih edilebilir.

Avokado

Kan şekeri seviyenizi doğru aralıkta tutmaya fayda sağlayan tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. K vitamini ve folat içerdiğinden hem belleği hem de konsantrasyonu artırabilir ve hatta kan pıhtılarının önlenmesine yardımcı olarak felçlere karşı koruyabilir. Ayrıca vücudunuzda depolanmayan ve günlük olarak yenilenmeleri gereken B ve C vitaminleri bakımından da zengindir

Yapraklı Yeşiller:

Ispanak, brokoli, kale bitkisi, pazı ve şalgam yeşillikleri, iltihapla savaşmaya ve kemikleri sağlam tutmaya yardımcı olmak için A ve K vitaminleriyle doludur. Yeşil yapraklı sebzeleri yiyen bireyler, sebze yemeyenlere göre daha yavaş zihinsel bozulma yaşarlar.

Bitter çikolata

Beyine ve kalbe kan akışını artırabilen ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek flavonoidlerle doludur. Çikolata ne kadar koyu olursa, o kadar çok sağlık yararı yakalarsınız.

Yumurta

Beyinin düzgün çalışması, gelişmesi ve ruh halinin düzenlenmesi için önemli olan çeşitli B vitaminleri ve kolinden oluşan zengin bir kaynaktır.

Kemik suyu

Bağışıklık sisteminizi güçlendirir, bağırsaklarınızı ve beyninizi iyileştirir. Kemiklerdeki kollajen bağırsak iltihabını azaltmaya yardımcı olur ve prolin ve glisin gibi amino asitleri bağışıklık sisteminizin çalışmasını arttırır ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olur.

Sızma zeytinyağı

İçindeki polifenoller öğrenme ve hafızayı geliştirebilir ve hatta yaş ve hastalıklarla ilgili değişiklikleri tersine çevirdiği düşünülür. Sızma zeytinyağı şişeden doğrudan çıkarıldığında en faydalı olanıdır, çünkü yüksek ısı onu hidrojenize eder ve bozar.

Biberiye

Biberiye yağı, beyninizi kimyasal madde içermeyen radikallere karşı korumaya yardımcı olan karnosik asit içerir. Ayrıca, yüksek antioksidanlar ve anti inflamatuar özellikler ile görüşünüzü korur. Bu esansiyel yağın zihinsel aktiviteyi artırma ve hatta saç uzamasını teşvik etme kabiliyetine sahip olduğu bilinmektedir.

Yağlı balıklar (somon, uskumru, ton, alabalık, sardalya)

İçerdiği Omega-3 yağ asitleri sebebiyle aklınızı temiz tutmaya ve hafızayı geliştirmeye yardımcıdır. Çocukların odaklarını artırarak hiperaktiviteyi önlemeye yardımcı olmaları için bile tavsiye edilmektedir. Yabani avlanan somon balığı en iyisidir, çünkü çiftliklerde yetiştirilenlerde civa ve diğer toksinler daha yüksek olabilmektedir.

Ceviz

Beyine benzeyen şekli ile bilişsel sağlığınızı iyileştirebilir. Zihinsel uyanıklığı artırmak için yüksek düzeyde antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içerir ve içeriğindeki E vitamini Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir.

Zerdeçal

Kurkumin içermesi onu en güçlü ve doğal anti inflamatuarlardan biri yapar. Zerdeçal ayrıca, antioksidan seviyelerini artırmaya yardımcı olur ve beyinin oksijen alımını arttırırken ve sizi uyarırken bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutar.

Kahve

Uyanıklığı, konsantrasyonu ve ruh halini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca içerdiği kafein ve antioksidanları sayesinde Alzheimer'a karşı bir koruma sağlayabilir.

Yeşil çay

Beyninizi desteklemek ve hafızayı geliştirmek için mükemmel bir içecektir. Kafein içeriği uyanıklığı arttırırken, antioksidanları beyni korur ve L-theanine rahatlamanıza yardımcı olur.

Kabak çekirdeği

Bakır, demir, magnezyum ve çinko gibi beyin fonksiyonları için önemli olan birçok mikro besin bakımından zengindir.

Son Güncelleme: 18.06.2020 10:15:10
ETİKETLERlgs  sınav  besin  yiyecek