UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÇALIŞAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, dün normalleşme sürecindeki en yoğun görüşme trafiğine sahne oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonları ilgilendiren kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile beraberindeki işveren ve işçi sendikaları temsilcilerinden oluşan heyeti kabul etti.

ÇALIŞAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’dan oluşan heyeti kabul etti.

Görüşmede ana gündemi 2022’de hayata geçeceği duyurulan, tamamlayıcı emeklilik sistemi ve kıdem tazminatı fonu düzenlemesi oluşturdu. Edinilen bilgiye göre işverenler yeni sistemde maliyetlerinin artabileceğini belirtirken, Türk-İş de hakların geri gitmemesi için çekincelerini dile getirdi.

Erdoğan’ın yeni sistem üzerinde yıllardır çalışıldığını hatırlattığı, “Biz ülke için faydalı olacağına inanıyoruz” dediği kaydedildi. Erdoğan, işçi ve işveren kesimlerinin, konuyla bir mutabakat sağlaması gerektiğini vurguladı. Erdoğan’ın ‘konjonktür olarak uygun değil’ itirazına da ‘o konu siyasetin işi’ yanıtı verdiği ifade edildi.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?

Tamamlayıcı emeklilik modeliyle birlikte kıdem tazminatlarında yeni bir dönem başlayacak. Tartışmaya açılan modellerden biri yasalaşırsa çalışanın brüt ücretinin yüzde 3’ü her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılacak. Yüzde 5.33 ise eskiden olduğu gibi işveren sorumluğunda kalacak. İkinci model yasalaşırsa ya şu andaki mevcut sistem tercih edilecek ya da devletin de katkıda bulunacağı işçi ve işverenin prim ödeyeceği yeni sistem. Tamamlayıcı emeklilik modeliyle, kıdem tazminatı konusunda yeni bir dönem başlayacak.

 

Son Güncelleme: 18.06.2020 08:44:55
ETİKETLEREMEKLİLİK  ÇALIŞAN