UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DİKKAT! METEOROLOJİ'DEN UYARI ÜSTÜNE UYARI

Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde'de gök gürültülü sağanak ve dolu bekleniyor. Karadeniz Bölgesi'nde 7 il İçin sağanak ve dolu uyarısında bulunuldu. Öte yandan Kastamonu'da dün etkili olan dolu, 20'den fazla köyün tarım arazilerinde zarara yol açtı.

DİKKAT! METEOROLOJİ'DEN UYARI ÜSTÜNE UYARI

Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, öğle saatlerinden itibaren Aksaray ve Niğde il geneliyle Karaman'ın Ayrancı ilçesi, Konya'nın Altınekin, Karatay, Ereğli, Halkapınar, Karapınar ve Emirgazi ilçelerinde gök gürültülü sağanak ile yer yer dolu yağışının beklendiği bildirildi.

Açıklamada, vatandaşların ani sel, su baskını, kuvvetli rüzgar ve yıldırım riski gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları istendi.

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kastamonu, Çorum, Tokat ve Amasya il geneli ile Sinop, Ordu ve Samsun'un iç kesimlerinde sağanak ve dolunun etkili olmasının beklendiği belirtildi.

Açıklamada, meydana gelmesi muhtemel dolu ile yağış anında şiddetli rüzgar ve yıldırım tehlikesine karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün merkeze bağlı köyler ile Devrekani ilçesinde dolunun etkili olduğunu söyledi.

Özellikle Kastamonu-Daday kara yolu güzergahında bulunan Eymür köyü ve çevresinde, biriken dolu kalınlığının yer yer 10 santimetreye ulaştığını belirten Butur, "Bu bölgeye oldukça zarar verdi. 20'den fazla köy doludan olumsuz etkilendi. Bu köylerde yem bitkileri, buğday, arpa, patates, kısmen çilek ve sebze yetiştiriliyor. Dolu, bazı yerlerde 100'e varan oranda tarım arazilerine zarar verdi." dedi.

Tarım sigortasının önemine değinen Butur, "Zaten yüzde 50'sini devlet karşılıyor. TARSİM yaptıran çiftçilerimiz ne yazık ki az. Artırmak için çok gayret gösteriyoruz ama ne yazık ki istediğimiz rakamlara ulaşamadık. Artık afetlerden, küresel ısınmadan sık sık bahsediliyor. Bu süreçte çiftçilerimizin kesinlikle tarım sigortası yaptırması lazım." diye konuştu.

Salgın sürecinde tarımın öneminin arttığını dile getiren Butur, "Temel gıda çok önemli hale geldi. Çiftçilerimiz bir yıl boyunca bu ürünlere emek veriyor. İnşallah devletimiz bu konuda çiftçilerimize gereken desteği verir." ifadesini kullandı.

 

Son Güncelleme: 12.06.2020 14:34:59
ETİKETLERmeteoroloji