UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KADINLAR DAHA AZ SORUMLU

Yapılan bir yeni bir araştırmada, cinsiyetler arasında değişen farklı seyahat alışkanlıkları incelendi. Çalışmada, erkeklerin daha az yolculuk yapma eğiliminde olduğu ancak, daha uzak mesafelere seyahat ettikleri, kadınların ise yürüyüş ya da toplu taşıma araçlarını daha fazla kullandığı bulundu.

KADINLAR DAHA AZ SORUMLU

Yeni Zelanda'dan yapılan yeni bir araştırmaya göre, erkeklerin ulaşım alışkanlıkları kadınlarınkine oranla daha fazla sera gazı emisyonu oluşturuyor.

KADINLAR DAHA FAZLA YÜRÜYOR

Araştırmayı gerçekleştiren Otago Üniversitesi’nden Dr. Caroline Shaw, erkeklerin daha az yolculuk yapma eğilimindeyken, daha uzak mesafelere seyahat ettiklerini ve kadınlara göre yürüyüş yapma ya da toplu taşıma araçlarını kullanma olasılıklarının daha düşük olduğunu açıkladı.

Shaw'a göre bu durum, kadınların genel olarak 'erkeklerden daha çeşitli ve daha düşük sera gazı salınımı aktaran bir seyahat profiline' sahip olmasına yol açtı.

Shaw çalışmasında 2002-2014 yılları arasında Yeni Zelanda Hane Halkı Seyahat Araştırması tarafından toplanan 50 bin ulaşım verisini analiz ederek, kadınların her gün erkeklerden kısa mesafelerde daha fazla yolculuk yaptığını söyledi.

ERKEKLER DAHA UZUN YOLCULUKLAR YAPIYOR

Araştırmada kadınların bir arkadaşı ziyaret etmek, bir başkasına eşlik etmek ya da alışveriş yapmak için kısa yolculuklar yaptıkları, erkeklerin ise düşük oranda sosyal amaçlı geziler yaptığı ortaya konuldu. Diğer taraftan, erkeklerin özel araçları ile iuzun yolculuklar yapma eğiliminde olduğu belirtildi.

Bununla birlikte, kadınların erkeklerden yüzde 3 oranında daha az bisikletli seyahat yaptığı aktarıldı.

SERA ETKİSİ NASIL OLUŞUYOR?

Petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtların yanması sonucu atmosfere karbondioksit, metan ve azot oksitleri gibi zehirli gazlar yayılıyor ve  bu gazlar atmosferdeki sera etkisinin artmasına neden oluyor. Atmosfere salınan karbondioksit, metan ve ozon gibi sera etkisi yaratan gazlar, yer kabuğu ve denizlerin ortalama sıcaklıklarında artışa neden oluyor.  Sera etkisi doğal bir olay,  ancak çeşitli zararlı gazların insanlar tarafından atmosfere salınması sonucu denge bozulunca küresel ısınmada artış meydana geliyor.

Son Güncelleme: 12.06.2020 11:05:39
ETİKETLERKADINLAR  ARAŞTIRMA