UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

VÜCUDA GİRDİKTEN AYLAR SONRA HASTA EDİYOR

İzole günlerde psikolojisi bozulan insanlar en çok da kendilerini doğaya attı. Ama büyük bir risk var! Tehlikenin adı: Kene. Özellikle otluk, çalılık gibi yerlerde yaşayan keneler sağlık için Corona’dan tehlikeli virüslerin taşıyıcısı olabiliyor...

VÜCUDA GİRDİKTEN AYLAR SONRA HASTA EDİYOR

Türkiye'de kene denince akıllara Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi gelir ilk olarak. Ancak KKKA gibi hızlı ölüm riski olmasa da keneler birçok başka hastalığın da taşıyıcısı olabiliyor.

Bu sinsi hastalıklardan biri de ünlü şarkıcı Justin Bieber’ın da yakalandığı Lyme hastalığı.

Bu hastalığa bir kene ısırığı ile bulaşan mikrop yol açıyor ve vücuda girdikten aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkabiliyor.

DOĞA GEZİLERİNDE DİKKATLİ OLUN

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. A. Sesin Kocagöz, Lyme hastalığının tedavi edilmediğinde kronikleşerek beyin fonksiyonlarından kas ve iskelete, kalpten sinir sistemine dek vücudun birçok bölgesinde hasara yol açarak hayati riske yol açtığını ifade etti.

Kocagöz, Lyme hastalığına karşı normalleşe sonrasında artan doğa gezileri ve yeşillik alanlarda kenelere karşı alınması gereken önlemleri anlatırken, bu konuda çeşitli önerilerde bulundu

Tedavinin gecikmesi ölümcül sonuclar doğuruyor

Bahar ayları ile birlikte yaygınlaşan keneler ya kıyafetlere yapışıp sinsice ilerleyerek vücuda giriş yapıyor, ya da bacak, kol ve boyun gibi açık bölgelerden vücuda direkt tutunuyor. Isırdığında anestezik bir madde salgıladığı için de hiç hissedilmiyor.

Kene ısırdıktan sonra vücuda salgıladığı mikropların yol açtığı Lyme hastalığı enfekte olduğu kişide grip gibi viral bir enfeksiyon semptonları gösteriyor. Grip zannedilerek teşhis edilemeyip tedavisi geciktiğinde ise daha da ilerleyip hayati riske neden oluyor.

Justin Bieber bu hastalıkla mücadele ediyor

ABD'de her yıl yaklaşık 300 bin kişinin yakalandığı Lyme hastalığına yakalananlar arasında 26 yaşındaki ünlü şarkıcı Justin Bieber da bulunuyor.

Kene ısırığına bağlı ‘Borrelia burgdorferi’ isimli mikrobun neden olduğu Lyme hastalığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kocagöz, “Bahar aylarıyla birlikte yaygınlaşan keneler, çalılıkların olduğu yeşillik alanlarda ciddi tehlike oluşturuyor. Kenelerin yol açtığı Lyme hastalığı da, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi hayati riske yol açabiliyor. Ancak keneler nedeniyle yeşillik alanlara ilaçlama yapmak hem keneleri yok etmediği gibi hem de doğanın dengesini bozabileceği ve diğer canlılara zarar verebileceği için bunun yerine kişisel korunma önlemleri almak çok daha doğru olacaktır.” dedi. 

Son Güncelleme: 11.06.2020 08:34:29
ETİKETLERKENE  CORONAVİRÜS