UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

PLAJLARDAKİ BEYAZ TEHLİKE

Bodrum’daki bazı otellerin plajlara ‘Maldivlere benzesin’ diye beyaz mermer ve kuvars tozları sermeleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

PLAJLARDAKİ BEYAZ TEHLİKE

Türk Toraks Derneği Meslek Hastalıkları Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Peri Meram Arbak: Erişkin ve çocuk akciğerleri, tozların tüm türlerine karşı hassastır. Akciğerlerde katılaşma ile sonuçlanan ve sonunda ölüme kadar tehlikeli tablolar oluşabilir. Solunum sağlığına zarar verme ihtimâli büyüktür.

Göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Nesrin Öcal: Birçok toz akciğerlere solunum yollarıyla ulaştığı zaman çok zarar verir. Akciğer dokusuna yapışarak hastalık oluşturabilir. Hiç hastalığı olmayan çocuklarda bile ileride astım oluşturabilecek bir risktir. Bu riski kimse almasın.

Göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Cantürk Taşçı: Mermer tozuna maruz kalmak, bronşlarda daralmaya yol açar. Bunun neticesinde de astım semptomları ortaya çıkar. Solunum sağlığı bozulur. Hırıltılı bir solunum oluşur. Nefes darlığı ortaya çıkar. Akciğere inen mermer tozlarının kalıcı hasarlara yol açma riski de var. Bu tehlikeli bir durumdur.

Göğüs hastalıklı uzmanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk: Kumsallara mermer tozu serpme çok riskli ve tehlikeli. Hiç sağlıklı bir durum değil. Mermer ustası ve işçisi gibi çalışanlarda bu tür hastalıklar görüyoruz. Sırf işletmeci mantığıyla böyle bir şey yapmak hiç doğru değil. Sağlık açısından bilimsel bir değerlendirme yapmadan bu tür bir uygulamaya gidilemez.

Bazı otellerin kumsala beyaz gözüksün diye döktüğü mermer tozları sosyal medyada büyük tepki uyandırmıştı.

Son Güncelleme: 10.06.2020 09:22:42
ETİKETLERbodrum  plaj