UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

COVİD-19 KABUSUNDA BUGÜN! İŞTE SON GELİŞMELER...

BM, 'Yemen'de Kovid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 25'i hayatını kaybediyor' açıklamasında bulundu. Arap ülkelerinde Kovid-19 kaynaklı can kaybı ve vakalar arttı. İşte son gelişmeler…

COVİD-19 KABUSUNDA BUGÜN! İŞTE SON GELİŞMELER...

ABD'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 648 artarak 113 bin 125'e yükseldi.

İran Kovid-19 Epidemiyoloji Komitesi Üyesi: "Koronavirüs ülkede 15 milyon kişiye bulaşmış olabilir"

İran Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Epidemiyoloji Komitesi Üyesi İhsan Mustafevi, ülkede şu ana kadar 15 milyon kişinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanmış olabileceğini söyledi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, Mustafevi, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında ülkedeki salgın sürecini değerlendirdi.

Tahminlere göre, hastalığın çok daha fazla kişiye bulaşmış olma ihtimalinden söz eden Mustafevi, "Kum, Gilan, İsfahan ve Elburz gibi eyaletlerdeki veriler, nüfusun önemli yüzdesinin salgına yakalandığını gösteriyor." dedi.

Mustafevi, "Eldeki verilere göre, Kovid-19'un başladığı andan bu yana ülke nüfusunun 15 milyonu salgına yakalanmış olabilir. Serolojik testlerin hata barındırdığını tekrar vurguluyorum ve serolojik testler henüz tam olarak ilgili makamların onayını almış değil. Yani, sonuçları analiz ederken gerekli hassasiyeti göstermek gerekiyor. Bu verilerin dünyanın diğer bölgelerindeki bazı çalışmalarla benzerlik gösterdiğini de belirtmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Virüsten ölüm oranının sanılanın aksine daha düşük olabileceğine işaret eden doktor Mustafevi, "Yaklaşık 15 milyon kişinin koronavirüse yakalandığını kabul edersek, virüsün ölüm oranı dünyanın ve bizim sandığımızdan çok daha azına tekabül ediyor. Yani daha iyi huylu bir virüs ile karşı karşıya olabiliriz." ifadelerini kullandı.

İran Pasteur Enstitüsü Yeni Ortaya Çıkan Hastalıklar Araştırma Merkezi Başkanlığı görevini de yürüten Mustafevi, enfeksiyon şiddetinin eyaletlere göre farklılık gösterdiğinin vurgulayarak, pozitif vakaların ilerleyen günlerde artabileceği uyarısında bulundu.

 

Sadece yatan hastaların analizinden yola çıkarak salgında ilk aşamanın tamamlandığını söyleyebileceklerini kaydeden Mustafevi, son günlerde vaka ve ölüm sayılarında nispi bir artışın gözlemlendiğine dikkati çekti.

Nisn ayının sonlarına doğru düşüşe geçen Kovid-19 vaka sayısı, ülkede yasakların kalkmasıyla yeniden artış göstermeye başladı. Ülkede, günlük ölüm sayısı bir süre 50'nin altında seyrederken yeniden 50'nin üzerine çıktı.

Ülkede bugün itibarıyla Kovid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 74 artarak 8 bin 425'e, vaka sayısı ise 2 bin 95 kişi artarak 175 bin 927'e yükseldi.

Rusya, Kovid-19 vaka sayısını düşüremiyor

Rusya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış uzun süredir düşmüyor.

Ülkede salgının yayılmasını önlemek için tedbirler alınsa da 16 Mayıs’tan bu yana vaka sayısı günlük yaklaşık 9 bin hasta tespiti ile yükselmeye devam ediyor.

Mayıs ayının başından itibaren ülkede ortalama günlük 10 bin civarında tespit edilen vaka sayısı, 16 Mayıs’ta 9 bin 200’e indi. 18 Mayıs’ta 8 bin 926’a gerileyen rakamlar bugüne kadar geçen süre diliminde 8 bin ile 9 bin arasındaki bantta takılı kaldı.

Mayıs ayının ortasından bu yana ülkede vaka sayısı en fazla 8 bin 338’e 27 Mayıs’ta düşürülebildi.

Son bir ayda ölü sayısında da dikkat çekici artış oldu. Bu sürede günlük 100'ün altına düşmeyen ölü sayısı 6 bini geçti.

Bugüne kadarki toplam 500 bine yakın hasta sayısının yarısı tedavi edilebilirken, çeyrek milyon kişi etkin bir şekilde hastalık taşıyıcısı olmayı sürdürüyor.

Ülke genelinde 300 binden fazla kişinin hala gözetim altında olması ise toplumda salgının etkin varlığının işareti olarak değerlendiriliyor.

- Salgın federatif bölgelerde arttı

Başkent Moskova, salgının başladığı süreçte günlük vaka sayısı toplam vaka sayısının yarısına sahip iken, alınan önlemler sayesinde son günlerde bu oran dörtte bire düşürülebildi.

Ancak bu defa salgın ülkenin diğer bölgelerine sıçradı. Moskova, Moskova bölgesi ve St. Petersburg'dan sonra Nijegorod, Sverdlovsk, Rostov, Krasnoyarsk bölgeleri, Dağıstan Cumhuriyeti’nde vakalar yüksek seviyelere ulaştı. Bu bölgelerde günlük 300’ün üzerine çıkan vakalar tespit edilir oldu. Federatif bölgelerde Kovid-19 kaynaklı ölümler de arttı.

Nijegorod bölgesinde vakalar 12 bin 734, Sverdlovsk bölgesinde 7 bin 910, Rostov bölgesinde 6 bin 542, Dağıstan Cumhuriyeti'nde 6 bin 77'ye ve Krasnoyarsk bölgesinde 5 bin 617'ye ulaştı.

Toplam vaka sayısı başkent Moskova'da 198 bin 590, Moskova bölgesinde 45 bin 722, ülkenin ikinci büyük şehri St. Petersburg'da ise 19 bin 153'e çıktı.

Salgının Moskova dışına yayılması nedeniyle Rusya’nın diğer bölgelerine yönelik endişe de artmaya başladı.

Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, bir süre önce yaptığı açıklamada, Dağıstan, Kuzey Osetya ve Zabaykal bölgesinde salgın ile ilgili durumun endişe verici olduğunu açıklamıştı.

Bölgelerdeki kritik hale gelen duruma müdahale için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı üzerine Dağıstan Cumhuriyeti, İnguşetya Cumhuriyeti, Kuzey Osetya, Zabaykalskiy, Vladimir ve Pskov bölgelerine sağlık ekibi ve ilaç desteği gönderildi.

Başbakan Mihail Mişustin, yaptığı açıklamada, ülkede Kovid-19 ile ilgili riskin devam ettiğini belirterek “İnsanlar için risk hala var. Herhangi bir acil duruma yanıt vermek için tamamen hazırlıklı olmak gerekiyor.” uyarısında bulundu. 

Ülke genelinde gelecek dönemdeki tehlikeyi önlemek için hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayısı çoğaltıldı. Rusya Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde 177 bin yataktan 25 binden fazlası yoğun bakım yatağı olarak hazırlandı. 

- Bölgelerdeki salgın sağlık sistemindeki sorunları ortaya çıkardı

Kovid-19’un Rusya genelinde yayılması bölgelerdeki sağlık sistemindeki aksaklıkları da ortaya çıkardı.

Muhalif kesimlerce hastanelerde sağlık personeli için yeteri kadar maske ve koruyucu elbise bulunmadığına dair iddialar ortaya atıldı.

Bu iddiaların yanı sıra bir grup uzman, sağlık kuruluşlarında yaşanan koruyucu malzeme yetersizliğinin hala devam ettiğini savundu.

RBK’nin haberine göre, ay başında doktor, sağlık uzmanı, hayır kuruluşu yöneticilerinden oluşan 28 kişi Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova ve Sağlık Bakanı Mihail Muraşko’ya koruyucu malzeme yetersizliğiyle ilgili mektup yazdı.

Mektupta, sağlık personeli ve kurumları için koruyucu tıbbi malzeme eksikliğinin hala devam ettiği vurgulanarak sonbaharda yaşanması muhtemel salgının ikinci dalgasına karşı acil olarak bu sorunun çözülmesi talep edildi. 

Salgının ilk dönemlerinde bölge yönetimlerinin Kovid-19 hastalarının taşınması ve tedavisini yapan sağlık personeline maaşlarının tam olarak yatırılmadığı da ortaya çıktı.

Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte Meksika'da 354 kişi öldü

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle son 24 saatte Meksika'da 354 kişi hayatını kaybetti.

Meksika Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede son 24 saatte Kovid-19 kaynaklı can kaybı 354 artarak 14 bin 53'e yükseldi.

Ülkede Kovid-19 vaka sayısı da 2 bin 999 artışla 120 bin 102'ye çıktı.

Meksika'da 27 Mayıs'ta Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin günlük sayısı ilk kez 500'ü aşmıştı.

Ülkede ilk Kovid-19 vakası 28 Şubat'ta saptanmış, virüse bağlı ilk ölüm ise 19 Mart'ta gerçekleşmişti.

BM: Yemen'de Kovid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 25'i hayatını kaybediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen'de yeni tip koronavirüse yakalananların yaklaşık yüzde 25'inin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Yemen'deki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yemen makamlarının ilk vakanın görüldüğü 10 Nisan'dan geçen cumartesiye kadar ülkede 486 vaka görüldüğünü ve bunlardan 112'sinin de vefat ettiğini açıkladığına işaret edildi.

Ölüm oranının yüzde 24.77 gibi endişe verici rakamlara ulaştığına değinilen açıklamada, kesinleşmiş vakaların yüzde 75'inin erkek ve 45-59 yaş grubu kişilerden oluştuğu aktarıldı.

Aden'in 130 vaka ile salgının yayılması bakımından ilk sırada yer aldığı, onu 126 vakayla Hadramevt'in izlediği belirtilen açıklamada, raporların, ülkede yüzlerce kişinin Kovid-19 benzeri semptomlarla vefat ettiğini gösterdiği kaydedildi.

Gana'da Kovid-19 vaka sayısı 10 bine yaklaştı

Batı Afrika ülkesi Gana'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilen kişi sayısı 10 bine yaklaştı.

Gana Sağlık Hizmetlerinden yapılan açıklamada, ülkede Kovid-19 vaka sayısının son 24 saatte 272 artarak 9 bin 910'a yükseldiği bildirildi.

Ülkede son 24 saatte 4 kişinin hayatını kaybetmesiyle can kaybının 48'e çıktığı kaydedilen açıklamada, iyileşenlerin sayısının da 3 bin 645 olduğu aktarıldı.

Gana'da başkent Akra 6 bin 436, Ashanti 1734, Western 769 ve Central 489 kişi ile vaka sayısının en fazla görüldüğü bölgeler oldu.

Afrika genelinde Kovid-19 vaka sayısı 190 bini aşarken, 5 binden fazla kişi de hayatını kaybetti.

Kovid-19 kaynaklı bugüne kadar en fazla can kaybı 1271 ölümle kıtanın kuzeyindeki Mısır'da görüldü. Bu ülkeyi 1080 ile Güney Afrika, 715 ile Cezayir, 372 ile Sudan, 361 ile Nijerya izledi.

Güney Afrika 50 bin 879, Mısır 35 bin 444, Nijerya 2 bin 801, Cezayir 10 bin 265 kişi ile vaka sayısının en yüksek olduğu ülkeler şeklinde sıralandı.

ABD'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 648 artarak 113 bin 125'e yükseldi.

İran Kovid-19 Epidemiyoloji Komitesi Üyesi: "Koronavirüs ülkede 15 milyon kişiye bulaşmış olabilir"

İran Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Epidemiyoloji Komitesi Üyesi İhsan Mustafevi, ülkede şu ana kadar 15 milyon kişinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanmış olabileceğini söyledi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, Mustafevi, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında ülkedeki salgın sürecini değerlendirdi.

Tahminlere göre, hastalığın çok daha fazla kişiye bulaşmış olma ihtimalinden söz eden Mustafevi, "Kum, Gilan, İsfahan ve Elburz gibi eyaletlerdeki veriler, nüfusun önemli yüzdesinin salgına yakalandığını gösteriyor." dedi.

Mustafevi, "Eldeki verilere göre, Kovid-19'un başladığı andan bu yana ülke nüfusunun 15 milyonu salgına yakalanmış olabilir. Serolojik testlerin hata barındırdığını tekrar vurguluyorum ve serolojik testler henüz tam olarak ilgili makamların onayını almış değil. Yani, sonuçları analiz ederken gerekli hassasiyeti göstermek gerekiyor. Bu verilerin dünyanın diğer bölgelerindeki bazı çalışmalarla benzerlik gösterdiğini de belirtmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Virüsten ölüm oranının sanılanın aksine daha düşük olabileceğine işaret eden doktor Mustafevi, "Yaklaşık 15 milyon kişinin koronavirüse yakalandığını kabul edersek, virüsün ölüm oranı dünyanın ve bizim sandığımızdan çok daha azına tekabül ediyor. Yani daha iyi huylu bir virüs ile karşı karşıya olabiliriz." ifadelerini kullandı.

İran Pasteur Enstitüsü Yeni Ortaya Çıkan Hastalıklar Araştırma Merkezi Başkanlığı görevini de yürüten Mustafevi, enfeksiyon şiddetinin eyaletlere göre farklılık gösterdiğinin vurgulayarak, pozitif vakaların ilerleyen günlerde artabileceği uyarısında bulundu.

Sadece yatan hastaların analizinden yola çıkarak salgında ilk aşamanın tamamlandığını söyleyebileceklerini kaydeden Mustafevi, son günlerde vaka ve ölüm sayılarında nispi bir artışın gözlemlendiğine dikkati çekti.

Nisan ayının sonlarına doğru düşüşe geçen Kovid-19 vaka sayısı, ülkede yasakların kalkmasıyla yeniden artış göstermeye başladı. Ülkede, günlük ölüm sayısı bir süre 50'nin altında seyrederken yeniden 50'nin üzerine çıktı.

Ülkede bugün itibarıyla Kovid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 74 artarak 8 bin 425'e, vaka sayısı ise 2 bin 95 kişi artarak 175 bin 927'e yükseldi.

Rusya, Kovid-19 vaka sayısını düşüremiyor

Rusya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış uzun süredir düşmüyor.

Ülkede salgının yayılmasını önlemek için tedbirler alınsa da 16 Mayıs’tan bu yana vaka sayısı günlük yaklaşık 9 bin hasta tespiti ile yükselmeye devam ediyor.

Mayıs ayının başından itibaren ülkede ortalama günlük 10 bin civarında tespit edilen vaka sayısı, 16 Mayıs’ta 9 bin 200’e indi. 18 Mayıs’ta 8 bin 926’a gerileyen rakamlar bugüne kadar geçen süre diliminde 8 bin ile 9 bin arasındaki bantta takılı kaldı.

Mayıs ayının ortasından bu yana ülkede vaka sayısı en fazla 8 bin 338’e 27 Mayıs’ta düşürülebildi.

Son bir ayda ölü sayısında da dikkat çekici artış oldu. Bu sürede günlük 100'ün altına düşmeyen ölü sayısı 6 bini geçti.

Bugüne kadarki toplam 500 bine yakın hasta sayısının yarısı tedavi edilebilirken, çeyrek milyon kişi etkin bir şekilde hastalık taşıyıcısı olmayı sürdürüyor.

Ülke genelinde 300 binden fazla kişinin hala gözetim altında olması ise toplumda salgının etkin varlığının işareti olarak değerlendiriliyor.

- Salgın federatif bölgelerde arttı

Başkent Moskova, salgının başladığı süreçte günlük vaka sayısı toplam vaka sayısının yarısına sahip iken, alınan önlemler sayesinde son günlerde bu oran dörtte bire düşürülebildi.

Ancak bu defa salgın ülkenin diğer bölgelerine sıçradı. Moskova, Moskova bölgesi ve St. Petersburg'dan sonra Nijegorod, Sverdlovsk, Rostov, Krasnoyarsk bölgeleri, Dağıstan Cumhuriyeti’nde vakalar yüksek seviyelere ulaştı. Bu bölgelerde günlük 300’ün üzerine çıkan vakalar tespit edilir oldu. Federatif bölgelerde Kovid-19 kaynaklı ölümler de arttı.

Nijegorod bölgesinde vakalar 12 bin 734, Sverdlovsk bölgesinde 7 bin 910, Rostov bölgesinde 6 bin 542, Dağıstan Cumhuriyeti'nde 6 bin 77'ye ve Krasnoyarsk bölgesinde 5 bin 617'ye ulaştı.

Toplam vaka sayısı başkent Moskova'da 198 bin 590, Moskova bölgesinde 45 bin 722, ülkenin ikinci büyük şehri St. Petersburg'da ise 19 bin 153'e çıktı.

Salgının Moskova dışına yayılması nedeniyle Rusya’nın diğer bölgelerine yönelik endişe de artmaya başladı.

Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, bir süre önce yaptığı açıklamada, Dağıstan, Kuzey Osetya ve Zabaykal bölgesinde salgın ile ilgili durumun endişe verici olduğunu açıklamıştı.

Bölgelerdeki kritik hale gelen duruma müdahale için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı üzerine Dağıstan Cumhuriyeti, İnguşetya Cumhuriyeti, Kuzey Osetya, Zabaykalskiy, Vladimir ve Pskov bölgelerine sağlık ekibi ve ilaç desteği gönderildi.

Başbakan Mihail Mişustin, yaptığı açıklamada, ülkede Kovid-19 ile ilgili riskin devam ettiğini belirterek “İnsanlar için risk hala var. Herhangi bir acil duruma yanıt vermek için tamamen hazırlıklı olmak gerekiyor.” uyarısında bulundu. 

Ülke genelinde gelecek dönemdeki tehlikeyi önlemek için hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayısı çoğaltıldı. Rusya Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde 177 bin yataktan 25 binden fazlası yoğun bakım yatağı olarak hazırlandı. 

- Bölgelerdeki salgın sağlık sistemindeki sorunları ortaya çıkardı

Kovid-19’un Rusya genelinde yayılması bölgelerdeki sağlık sistemindeki aksaklıkları da ortaya çıkardı.

Muhalif kesimlerce hastanelerde sağlık personeli için yeteri kadar maske ve koruyucu elbise bulunmadığına dair iddialar ortaya atıldı.

Bu iddiaların yanı sıra bir grup uzman, sağlık kuruluşlarında yaşanan koruyucu malzeme yetersizliğinin hala devam ettiğini savundu.

RBK’nin haberine göre, ay başında doktor, sağlık uzmanı, hayır kuruluşu yöneticilerinden oluşan 28 kişi Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova ve Sağlık Bakanı Mihail Muraşko’ya koruyucu malzeme yetersizliğiyle ilgili mektup yazdı.

Mektupta, sağlık personeli ve kurumları için koruyucu tıbbi malzeme eksikliğinin hala devam ettiği vurgulanarak sonbaharda yaşanması muhtemel salgının ikinci dalgasına karşı acil olarak bu sorunun çözülmesi talep edildi. 

Salgının ilk dönemlerinde bölge yönetimlerinin Kovid-19 hastalarının taşınması ve tedavisini yapan sağlık personeline maaşlarının tam olarak yatırılmadığı da ortaya çıktı.

Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte Meksika'da 354 kişi öldü

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle son 24 saatte Meksika'da 354 kişi hayatını kaybetti.

Meksika Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede son 24 saatte Kovid-19 kaynaklı can kaybı 354 artarak 14 bin 53'e yükseldi.

Ülkede Kovid-19 vaka sayısı da 2 bin 999 artışla 120 bin 102'ye çıktı.

Meksika'da 27 Mayıs'ta Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin günlük sayısı ilk kez 500'ü aşmıştı.

Ülkede ilk Kovid-19 vakası 28 Şubat'ta saptanmış, virüse bağlı ilk ölüm ise 19 Mart'ta gerçekleşmişti.

BM: Yemen'de Kovid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 25'i hayatını kaybediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen'de yeni tip koronavirüse yakalananların yaklaşık yüzde 25'inin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Yemen'deki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yemen makamlarının ilk vakanın görüldüğü 10 Nisan'dan geçen cumartesiye kadar ülkede 486 vaka görüldüğünü ve bunlardan 112'sinin de vefat ettiğini açıkladığına işaret edildi.

 

Ölüm oranının yüzde 24.77 gibi endişe verici rakamlara ulaştığına değinilen açıklamada, kesinleşmiş vakaların yüzde 75'inin erkek ve 45-59 yaş grubu kişilerden oluştuğu aktarıldı.

Aden'in 130 vaka ile salgının yayılması bakımından ilk sırada yer aldığı, onu 126 vakayla Hadramevt'in izlediği belirtilen açıklamada, raporların, ülkede yüzlerce kişinin Kovid-19 benzeri semptomlarla vefat ettiğini gösterdiği kaydedildi.

Gana'da Kovid-19 vaka sayısı 10 bine yaklaştı

Batı Afrika ülkesi Gana'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilen kişi sayısı 10 bine yaklaştı.

Gana Sağlık Hizmetlerinden yapılan açıklamada, ülkede Kovid-19 vaka sayısının son 24 saatte 272 artarak 9 bin 910'a yükseldiği bildirildi.

Ülkede son 24 saatte 4 kişinin hayatını kaybetmesiyle can kaybının 48'e çıktığı kaydedilen açıklamada, iyileşenlerin sayısının da 3 bin 645 olduğu aktarıldı.

Gana'da başkent Akra 6 bin 436, Ashanti 1734, Western 769 ve Central 489 kişi ile vaka sayısının en fazla görüldüğü bölgeler oldu.

Afrika genelinde Kovid-19 vaka sayısı 190 bini aşarken, 5 binden fazla kişi de hayatını kaybetti.

Kovid-19 kaynaklı bugüne kadar en fazla can kaybı 1271 ölümle kıtanın kuzeyindeki Mısır'da görüldü. Bu ülkeyi 1080 ile Güney Afrika, 715 ile Cezayir, 372 ile Sudan, 361 ile Nijerya izledi.

Güney Afrika 50 bin 879, Mısır 35 bin 444, Nijerya 2 bin 801, Cezayir 10 bin 265 kişi ile vaka sayısının en yüksek olduğu ülkeler şeklinde sıralandı.

Son Güncelleme: 9.06.2020 17:15:18
ETİKETLERBM  yemen  covid 19