UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

EVDE ÇALIŞIRKEN SİBER GÜVENLİĞİNİZE DİKKAT

Coronavirüs sürecinde pek çok kişi evinden çalışmaya başladı ve işletmelerin bazıları bunu kalıcı hale getirmeye başladı. Ancak işlerin ofisten eve taşınmasıyla siber güvenlik daha önemli bir konu başlığı haline geldi. Peki kullanıcılar evlerinde çalışırken ve alışveriş yaparken siber güvenlik bazında nelere dikkat etmeli?

EVDE ÇALIŞIRKEN  SİBER GÜVENLİĞİNİZE  DİKKAT

Coronavirüs salgınının “pandemi” olarak kabulü sonrasında evden çalışma ve internet kullanım oranları hızlı bir şekilde artıyor. Bu durumdan fayda sağlamak isteyen kötü niyetli kişiler de maddi ve manevi zarar verebilecek siber saldırıların sıklığını artırıyorlar.

İnsanların özellikle Coronavirüs hakkındaki bilgi arayışlarının artışı siber saldırganlar tarafından bir fırsat olarak görülüyor. Küresel pandemi sebebiyle 400 binden fazla COVID-19 ve Coronavirüs alan adları kullanıma açılırken, salgınla ilgili bilgi, haber ya da harita sunan bu sitelerin bir kısmı zararlı yazılımlar içeriyor. Özellikle kendilerine sağlık, araştırma veya yardım kuruluşu görünümü veren saldırganların kullanıcıları e-posta yoluyla suistimal etmeye çalıştığı görülüyor. İnternet aramalarından sonra güven vermeyen web sitelerine girmemek, kullanılan cihazın olumsuz etkilenmemesi için önem taşıyor.

Tüm cihazlarınızı güncelleyin ve güvenlik yazılımı kullanın

Ayrıca sosyal medya, e-postalar ve SMS üzerinden tıklanabilecek web sitesi bağlantıları ve dosya eklentileri mobil cihazlara ve bilgisayarlara zararlı yazılımların girebilmesine sebep olabilir. Bu durumdan korunabilmek için antivirüs ve güvenlik yazılımlarının kurulması, bu cihazların işletim sistemlerinin, yazılım ve uygulamalarının güncel tutulması gerekiyor. Ayrıca tüm cihazlarınızda güçlü bir parola kullanmalı ve cihaz üzerinde çalışılmadığı sürelerde cihaz kilitli hale getirilmelidir.

Belirli aralıklarla tüm cihazlarının güvenli yedeğini alın

Son yıllarda yaygınlaşan fidye yazılımı (ransomware) saldırıları bilgi işlem cihazlarınızın şifrelenerek çalışamaz hale gelmesine neden olmaktadır. Bu durumlarda makinalarınızdaki bilgilerin kaybolmaması ve makinanızın kullanılamaz hale getirilmesi durumunda tekrar eski haline getirilmesi için belirli aralıklarla fidyeciliğe karşı önleme sahip yedekleme ürünleri ile yedeklenmesi yararlı olacaktır. Bilgisayarların, telefonların ya da içerisinde kurumsal verilerin olduğu cihazların çalınma ihtimaline karşın bu cihazlarda bulunan verilerin güvenliğinin sağlanmasına yönelik etkili önlemlerin alınması gerekiyor. Elbette, sistemlerin kullanımına devam edilebilmesi için veri merkezleri ve felaket kurtarma merkezlerinin sürekliliğinin sağlanması da olmazsa olmazlardan birisi.

Son Güncelleme: 9.06.2020 14:01:43
ETİKETLERcorona  coronavirüs